Grian Chatten, Min Taka ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler, Zeynep Naz Günsal

Yoldaki Grian Chatten albümünden düşen ikinci tekli, tam uzun yolda bağıra bağıra söylemelik. Yeni Min Taka parçası bir baharlık, groove’u da tam kıvamında. Fred again… & Brian Eno mini vokaller ve daha da mini vuruşlarla düzenlenmiş renk manzaralarına buyur ediyor.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Grian Chatten – Fairlies
(Partisan Records)

Fontaines D.C.’nin frontman’i, tutkulu punk şairi Grian Chatten’ın ilk solo uzunçaları Chaos For The Fly, haziran sonunda yayında olacak. Albümden servis edilen ikinci tadımlık, İspanya – Los Angeles hattında, her bir satırı bir birayla kutlanarak yazılmış. Tüm enstrümanları ayrı ayrı dinlemenin de zevk verdiği bir müzikal akış eşliğinde tavrı puslu, cool bir hâlden mızmızlığa doğru sürüklenen vokaller, müzisyenin çeşitli varoluş sancılarını seslendiriyor. Tam uzun yolda bağıra bağıra söylemelik. Sevimli bir animasyon klibi de var.

EP: Denzel Curry – Live At Electric Lady
(Loma Vista Recordings)

“Punk hislenimli trap prodüksiyonları da mümkün” diyen Florida çıkışlı rapçi Denzel Curry, Spotify özel yayını için Jimi Hendrix’in kurduğu meşhur Electric Lady stüdyosunda bir set kaydetti. “Troubles” ve “Angelz” gibi hit parçalarının yanı sıra bir de sürprizi var Curry’nin: Vakti zamanında aynı stüdyoda kaydedilmiş Erykah Badu albümü Mama’s Gun’da yer alan “Didn’t Cha Know” parçasını Bilal eşliğinde yorumlamış.

ALBÜM: Fred again.. & Brian Eno – Secret Life
(Opal Limited & Fred again.. / Text Records)

Nesiller arası hoş bir İngiliz ittifakı ile karşılaştığımız bu ambient ortaklığı, FRED diye de tanıdığımız prodüktör, şarkıcı söz yazarı ve DJ Fred again.. ile Brian Eno arasında vuku buldu. Hem profesyonel hem sosyal çevreleri vesilesiyle Fred’in ilk gençliğinden beri tanışan ikili, bu dönemde aynı zamanda sokaktan komşularmış. Fred, 16 yaşında Eno’nun Londra’daki stüdyosunda gerçekleşen bir acapella seansı aracılığıyla ilk kez onunla stüdyoda bulunmuş; 2014’te ise Someday World ve High Life albümlerine de katkıda bulunmuştu. Zarif ve katartik bir sound izleyen albüm, Brian Eno’ya beklenmedik değilse de taze bir hava getirip Fred again..’in ise Eno birikiminde birinin yanında kendine gayet etkili bir alan açabilmesini sağlamış. Sakince, mini vokaller ve daha da mini vuruşlarla düzenlenmiş renk manzaralarına buyur edildiğimiz, hem aktif hem de dingin bir iş. 

TEKLİ: Little Dragon – Kenneth
(Ninja Tune)

Bir süredir peş peşe tekliler yayımlayan İsveçli ekip, “Kenneth”le beraber yeni albümünün yolda olduğunu resmiyete kavuşturdu. Artık yürümeyen bir arkadaşlığın sonucu olarak doğan yeni tekli “öfkeyi sanata kanalize etmenin gücünün bir kanıtı” notuyla paylaşıldı. Funk tınılı bas yürüyüşüyle açılan şarkı, Little Dragon dokunuşlu bir indie pop harikası; bir kadının boyutlar arası seyahatine tanıklık ettiren harika bir klibi de var.

TEKLİ: Nilipek. – Geçmiyor Zaman
(Bağımsız)

Sonbaharda kavuşacağımız yeni Nilipek. albümünden ilk sesler. Prodüktör koltuğunu Taner Yücel ve Berkay Küçükbaşlar ile paylaştığı Uydurduğumuz Oyunlarla’yı haberleyen parça, sıkışmışlık hissettiren herhangi bir ilişki biçiminde kendini bulmuş herkes için bir iç dökme / rahatlama alanı yaratma gücüne sahip. Elif Tekneci yönetmenliğinde çekilen klibi de hemen burada, perde arkası yakında bantmag.com’da.

TEKLİ: Ahmet Kenan Bilgiç – Kendi Kendime
(LU Records)

Gevende’nin sesi olmasının yanı sıra birçok ödül kazanan film müzikleriyle tanıdığımız Ahmet Kenan Bilgiç, uzun bir aranın ardından bir solo tekli kaydetti. Her zamanki gibi kendini tekrar etmekten kaçınmış; gittikçe genişleyen ve farklı yollara sapan bir düzenlemeye sahip “Kendi Kendime”. Prodüksiyonunu Barlas Tan Özemek’in üstlendiği parça, fotoğrafçı Orhan Cem Çetin’in attığı bir tweetten ilhamla yazılmış.

ALBÜM: The Lemon Twigs – Everything Harmony 
(Captured Tracks)

New Yorklu kardeşler Brian ve Michael D’Addario, sanki 60’lardan bir albümü yeniden keşfetmişiz hissi yaratıyor Everything Harmony’de. Güncel müzik sahnesindeki trendlerdense The Beatles, Beach Boys, Simon & Garfunkel gibi klasiklerin ses evrenlerinde gezinen ikili, yeni koleksiyonda bu yaklaşımı en iyi şekilde icra ediyor; şarkılardaki mutsuzluk, çaresizlik ve kalp kırıklığı ise iliklerinize işliyor. “Tek yaptığı incinmek olan bir kalbe ne olduğunu şimdi biliyorum” veya “Her gün hayatımın en kötü günü” gibi sözlerin 60’lar esintili mutlu melodiler ve akustik gitarlarla sarıp sarmalandığı albüm, üzgün temalarına rağmen yazlık bir kayıt tadında. 

TEKLİ: Denzi x Rinxlaya – Frontal
(Universal Music Türkiye)

Denzi ve Rinxlaya’nın taptaze güç birliği “Frontal”, iki müzisyenin de kendine özgü ses paletleri ve ifade biçimlerinin yüksek etkili bir çarpışması. Converse’in küresel projesi Our Beat için kaydedilen parçada bangır bangır metal riffleri, pop melodileri ve durdurak tanımayan hip hop flowları iç içe geçmiş. İkili, prodüktör ve mentor olarak Şevket Akıncı ile çalışmış.

TEKLİ: Min Taka – F*ckboi
(Bağımsız)

Bu sefer başlangıçta caz hattında ilerleyip, sonra ters köşe yaparak tam gaz alt rock’laşan yeni teklisiyle karşımızda Yasemin Koyuncu. Parça eğlenceli ve takdire şayan bir aranjmana sahip; “kalp kırıklığına başı dik duruş” temasında yine kendi doğrudanlığıyla kaleme aldığı “F*ckboi” ile bütünlüğe ve geniş bir sound’a odaklanmış. Min Taka’nın, daha önce de birlikte çalıştığı -Düşün ekibinden- Arsan Salaryfar’ı prodüktörlüğe çağırdığı şarkı bir baharlık; groove’u da tam kıvamında.

TEKLİ: Helena Deland & claire rousay – Deceiver
(Mexican Summer)

Mexican Summer’ın Looking Glass serisi için bir araya gelen Deland ve rousay’in teklisi akustik gitar eşliğinde ikilinin zarif vokallerinin birleştiği ve kendilerinin betimlemesiyle “bir kadın dostluğunun gölgelerinin gün ışığına çıktığı bir akşamda” geçen sakin bir güzellik. Arka planda ara ara duyulan rüzgâr ve kuş sesleri ise şarkının sözlerinden esinlenerek bir parkta geç bir saate yapılan alan kayıtlarının sonucu. 

TEKLİ: The Clientele – Blue Over Blue
(Merge Records)

“Blue Over Blue” vokalist MacLean’in oğluyla birlikte ormanda kaybolma maceralarını konu alıyor. “İki yaşındaki oğlumla bir sonbahar gününde Hampstead Heath’teki ormanda yürürken saklambaç oynuyorduk, ancak bir süre sonra yoldan saptık ve yanımda yiyecek bir şey olmadığı fark ettim.” sözleriyle bu deneyimi açıklamış MacLean. Geri dönmenin yolunu aradığı o andan etkilenerek ortaya çıkan video klipte de o günün izlerini görmek mümkün.

ALBÜM: Westerman – An Inbuilt Fault
(Partisan Records / [PIAS])

Ayrıksı duygulanımlar ile örülmüş bir patikada, bir dürbünle etrafa bakınıp manzaranın türlü detaylarında kaybolmak gibi bir işitsel deneyim. Detayların işitsel tasviri o kadar etkileyici ki bazı rotalara tekrar tekrar dönme isteği bünyeyi sarıyor. İkinci Westerman uzunçalarının prodüktör koltuğunda Big Thiefs davulcusu James Krivchenia var. Yalın, içsel ve çok yönlü bir şarkı yazımıyla dolup taşıyor An Inbuilt Fault.

TEKLİ: Yangın – Elektrik
(33 Q∴ S.)

“Hatlar kesildi / Seçim yaklaşıyor / Elektrik yine gitti!” diye haykıran Theo’yu dinleyin. Tutkulu bas yürüyüşlerinin ardında, hafızaları şöyle bir tazelediğinizde aklınıza gelebilecek çeşitli seçim hikâyelerini hatırlatan bu sistem eleştirisi, trafolara giren kedileri ve çekmeyen telefonları ile hemen ayaklarımızın altındaki distopyayı tasvir ediyor.

TEKLİ: Alex Lahey – The Sky is Melting
(Liberation Records)

19 Mayıs’ta The Answer Is Always Yes adında bir albüm yayımlayacak olan Avustralyalı müzisyen, son teklisini şöyle anlatıyor: “Çöle gittim, bir sürü yenilebilir esrar tükettim ve bunun hakkında bir şarkı yazdım. Kesinlikle dünyada bunu yapan ilk insan değilim. Ama aynı dörtlükte hem Michael Bolton hem de isimsiz bir AirBNB ev sahibinin kulaklarını çınlatan ilk şarkıyı yazdım muhtemelen.”

TEKLİ: Mabel Matiz & Hello Psychaleppo – Uçkun
(Pose Records)

Yakıcı “Karakol” videosunun ardından bir kez daha Cenan Çelik imzası taşıyan göz kamaştırıcı klibinde bir çocuğun seslendirdiği Ahmed Arif dizeleriyle tanıştığımız yeni Mabel Matiz şarkısı “Uçkun”, uzundur mahkum edildiğimiz karanlığa karşı neşeli bir isyan. Bu coğrafyaya özgü birbirinden güzel renkler, dokular, ona duyulan kocaman sevgi ve umut eşliğinde, sürpriz bir rap performansından türkü formuna akan beş dakika boyunca solan gençlikleri, delik cepleri, yanık dilleri anıyoruz. “Tatlım beni de bir ana doğurdu” sitemiyle hep birlikte soruyoruz: “Özgürlüğümün adı yok mu bu yerde?”

ALBÜM: billy woods & Kenny Segal – Maps
(Fat Possum Records)

New Yorklu rap müzisyeni billy woods yeni albümünde ikinci defa prodüktör Kenny Segal’la çalışıyor ve ortaya çok da keyifli olmayan bir yolculuğu konu alan konsept albüm Maps çıkıyor. Bir an bile soluklanmayan albüm New York’ta başlıyor; baş karakterini uçaklar, taksiler, otel odaları ve partiler boyunca takip edip yine New York’ta bitiriyor. 17 şarkı boyunca turnedeki woods’un zihninin içine ve bıkkın hislerine şahitlik ettiren bu yolculuk için kemerleri bağlayın. 

TEKLİ: Seda Erciyes – YABANİ
(Bağımsız)

“Salla, salla, salla, salla… Yallah, yallah, yallah, yallah…” Seda Erciyes, 2019’dan bu yana yayımladığı teklilerle kendisi için büyük ilham kaynağı olan R&B tınılarını çeşitlenen dokunuşlarla karakterize ediyor. “YABANİ” de pop ve R&B kokteylini oryantal nüanslarla lezzetlendiriyor. Bir Seda Erciyes konserinde bulunduysanız günlerce iki kulağınız arasında yankılanmış olması muhtemel bu parça, müzisyenin kadim dostu Arsan Salaryfar ile yazılmış. Prodüktör koltuğunda da Arsan Salaryfar var. 

TEKLİ: Lifeguard – 17-18 Lovesong
(Matador Records)

İki sene önce bir araya gelen Chicago’nun alternatif rock sahnesinin yeni ve heyecan verici gruplarından Lifeguard’ın Matador Records’tan ilk teklisi. Verse’lerde monoton seyreden vokaller nakaratta yerini tezat oluşturan sert davullar ve gitarlara bırakıyor. Fugazi ve Unwound gibi post-hardcore gruplarından etkilendiklerini söyleyen ve her biri öncede farklı gruplarda çalan Kai Slater, Asher Case ve Isaac Lowenstein kendilerine özgü ve taze bir sound bulmuş gibiler. 2022’deki kısaçalarlarının takipçisi Dressed In Trenches için 7 Temmuz’u bekleyeceğiz.

EP: GNZY – Ateş, Su, Toprak, Taht
(Shalgam Records)

Alternatif rap sahnesinin merak uyandıran seslerinden biri olan GNZY’nin Batuhan Polat ve Can Kuman katkılarıyla Melbourne’de COVID sırasında yarattığı 2022 çıkışlı Doku, Koku, Sen, Ben, Biz uzunçalarını takip eden yeni işi, anlatısal ve sinematik tarafıyla kendisinden beklendiği şekilde güçlü. Politik huzursuzluk hengamesinin ortasında şehirde var olmanın kafa düşürücülüğünü betimlerken, bir yandan da umudu elden bırakmamayı öğütleyen, enstrümana karşı yoğun hassasiyetle oluşturulmuş bir hip hop kısaçaları.

TEKLİ: Aga B – Adalet
(GTR Müzik)

“Sistemi sağır eden bi kahır, sen ben dâhil milyonlar var. Sokaklar dar.” Aga B, Muamma albümünü takip eden üç düetin ardından derdini tek başına döktüğü ilk tekliyle aramızda. Feryin Kaya ve Burak Irmak’ın kurguladığı alevli ses dünyasının üzerine, her birimizin başlıca gündemi olan adaleti mesele edinen flowlar savurmuş. Bir aksiyon filmini andıran Murat Joker imzalı videosu da hemen burada.

ALBÜM: SQÜRL – Silver Haze
(Sacred Bones Records)

Jim Jarmusch, film dünyasından da ortağı olan Carter Logan ve ses mühendisi Shane Stoneback’in uzun soluklu müzik projesi SQÜRL’ün dolana dolana, oyalana oyalana çalınmış, bol noise ama stabil, avangart ama klasik yeni uzunçaları Silver Haze’de Anika, Charlotte Gainsbourg ve Marc Ribot stüdyoya konuk olmuş. Daha önce Jarmush’un The Limits of Control (2009), Only Lovers Left Alive (2014) ve The Dead Don’t Die (2019) gibi yapımlarına da beste yapan üçlü bu kez, gruptan alıştığımız drone sesleriyle ağır bir dinleti sunuyor. Bozuk gitarlar eşliğinde yavaşça devinen albüm, melankolik olduğu kadar dinç.

TEKLİ: Speakers Corner Quintet & Kae Tempest – Geronimo Blues 
(OTIH Records)

Dramatik bir yaylı döngüsünün çizdiği çember üzerinde daimi içtenliğini koruyarak söylenmeye başlıyor Kae Tempest; âniden gelen kısa süreli sessizlik bir kırılmanın habercisi, yüksek frekanslarla kuşatılıyor ilerisi gerisi. Sözü baslar alıyor sonra; sonik yapı giderek atmosferikleşiyor, çemberimiz genişliyor. Peki Kae Tempest bu arada ne anlatıyor? Düzenbaz politikacılar, çürümüş toplum, umut etmenin yolları… Brixtonlı kolektif, oldukça isabetli bir tasvir yaparak şarkının dokusunu kumla eşleştirmiş. Tirzah, Kelsey Lu, Shabaka Hutchings, Mica Levi gibilerini içeren çılgın konuk listesiyle koleksiyonun geri kalanı, 2 Haziran’da dinlemeye açılacak.

ALBÜM: Kim Mihri (Original Motion Picture Soundtrack)
(4Tay Records)

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülüne uzanan Kim Mihri’nin Eleni Lomvardou imzalı müzik koleksiyonu. Ressam Mihri’nin yolculuğundaki her yeni durakta, çeşitlenen enstrümantal kompoziyonlarla dinleyiciyi başka başka ses dünyalarına taşıyan albümün karakterine dair beklentilerini, yönetmen Berna Gençalp şöyle anlatmıştı: “Geleneksel anlamda epik ya da oryantalist bir müzik kesinlikle istemiyordum. Depresif, ağır, insanı aşağı çeken bir müzik istemiyordum. Dinamik, oyuncu, tempolu bir müzik olmalıydı. Ayrıca müziklerin sadece Mihri’yi ve onun dönemini değil, bugünü ve bugünkü kadınları da yansıtması gerekiyordu.” Daha fazlası için Fırçanın ucunda Özgürlük: Kim Mihri ekibiyle sohbet başlıklı röportaja göz atmak isteyebilirsiniz.

EP: Astro Dehan – Ağıt
(Hexe Music)

Baba Sad ve Apartmanlar gibi bağımsız sahnenin gürültücü gruplarından tanıdığımız Dehan Kılıçarslan’ın ilk solo yayını. Bulutlu synth tonlarının hâkimiyetindeki dört parçalık bir EP’de Dehan’dan duymaya alıştığımız cayır cayır gitar rifflerinden apayrı bir sonik harita ile karşılaşıyoruz. Adı üstünde, içerde sizi derbeder arpejler ve yer yer duyulan derbeder vokaller bekliyor. Anlaşılan EP’den kısa bir süre sonra yeni tekliler de gelecek, takipte kalın.

TEKLİ: Modern Woman – Achtung 
(End of the Road Records)

Dengesiz ve bir o kadar ustaca işlenmiş vokallerini takip etmekten kendinizi alıkoyamayacağınız, oldukça davetkâr bir parça “Achtung”. Bir öfke patlamasından ASMR moduna geçmeniz an meselesi. Solist Sophie Harris’in, okul çağında âşık olduğu Alman çocuğun evindeki anılarına dair bir bilinç akışı olarak özetlenebilir. Bir yandan duygudan duyguya pervasızca savuruyor, diğer yandan kulağınıza üflediği canlandırıcı bas yürüyüşü ve nefis ritmik kompozisyonuyla beynin haz merkezini uyarıyor. 

TEKLİ: Boris & Uniform – You Are The Beginning
(Sacred Bones)

Diskografisinde Ian Astbury, Merzbow ve Sunn O))) gibi isimlerle yapılmış pek çok ortaklık bulunan Japonya’nın kült noise grubu Boris bu kez ABD’li endüstriyel metal grubu Uniform ile ortak bir albüm kaydetti. Adı Bright New Disease ve 16 Haziran’da yayımlanacak. İlk tekli, günlük kaos dozunu müzikte de bulmayı sevenler için ideal. Öfkeli vokaller ve bir an olsun es vermeyen enstrümanlar, parçanın ortasına doğru Motörheadvari hızlı tempolu bir basla ton değiştiriyor.