Yazın gelmesiyle birlikte salonlarda büyük bütçeli Hollywood yapımları ve yıl boyu festival gezmiş bağımsız filmlerin at koşturduğu vizyonda nefes açıcı bazı filmler bulmak mümkün.


https://youtube.com/watch?v=nO6PPKYpwPA

AYIN FİLMİ:
TOM AT THE FARM (Tom à La Ferme)
20 Haziran
* Önceki ay Cannes Film Festivali’nde, 25 yaşında çektiği beşinci uzun metrajlı filmi Mommy ile Jüri Büyük Ödülü’nü usta sinemacı Jean-Luc Godard ile paylaşarak hayret verici bir başarı kazanan Kanadalı genç yönetmen, senarist ve oyuncu Xavier Dolan’in bir önceki filmi Tom à La Ferme bu ay vizyona giriyor.
* Prömiyerini gerçekleştirdiği Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan film, bizde de nisan ayında ilk kez seyirci karşısına çıktığı İstanbul Film Festivali’nde uluslararası yarışma kısmında yer aldı ve festivalden izleyici ödülü ile ayrıldı.
* Sevgilisinin ölümünün ardından, onun ailesiyle tanışan ve evlatlarının eşcinsel olduğundan habersiz bu aileyle yakınlaşan Tom’un gerilim dozu yüksek öyküsünü konu alan film, Hitchcockvarî bir tekinsizliğe sahip.
* Film aynı zamanda Dolan’in kaleme aldığı ilk uyarlama senaryoya dayanıyor.
* Dolan’in sarıya boyattığı saçlarıyla çoğunlukla yaptığı gibi bir kez daha çektiği filmin başrolüne yerleştiği Tom at the Farm, bu ay Başka Sinema sayesinde vizyon şansı buluyor.

Xavier Dolan’ın oyunculuk yaptığı dört film:
– La forteresse suspendue (2001)
– Martyrs (2008)
– Good Neighbors (2010)
– Miraculum (2014)

Dolan’ın Fransa’da dublajını yaptığı beş efsane karakter:
– Tad (Finding Nemo)
– Ron Weasley (Harry Potter serisi)
– Jacob (Twilight serisi)
– Gözlüklü Şirin (The Smurfs)
– Peeta Mellark (Hunger Games serisi)

Image

HAZİRAN VİZYONUNUN ÖRTÜK TEMASI:
ÖFKE KONTROLÜ
Bu ay vizyona giren filmlerin önemli bir kısmı, sinirleri bir hayli gerilmiş durumdaki, dokunsan patlayacak ve olay çıkarmaya son derece yatkın, yüksek tansiyonlu karakterleri başrole taşıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

Starred Up (6 Haziran): İngiliz sinemasının kendine özgü yönetmenlerinden David Mackenzie’nin soluksuz izlenen bu hapishane dramı, ıslahevi yaşını doldurup babasıyla aynı hapishaneye konulan genç bir mahkûmun sakinleşme çabasını ve çalkantılı ruhsal durumunu merkeze alan güçlü bir film.

Out of the Furnace (13 Haziran): Küçük bir kasabada yaşayan Russell’ın (Christian Bale) hapisten çıkıp kardeşinin intikamını alma mücadelesini konu alan film, çoğu kez öfkesine yenilen bir kahramanın peşinde ilerliyor. Vizyon tarihi sürekli ertelenen filmin bu ay artık vizyona girmeyi başarması bekleniyor.

Locke (13 Haziran): Bu ayın öfkeli kahramanları şeklindeki listemizde yer alan belki de en naif karakter olan Ivan Locke (Tom Hardy), her anlamda berbat bir günün üstesinden gelmeye çalıştığı araba yolculuğu boyunca çok sayıda öfke nöbetinden alnının akıyla çıkmayı başarıyor.

Filth (27 Haziran): Trainspotting, Porno ve Asit Evi gibi yeraltı edebiyatının epey ünlü romanlarının yazarı Irvine Welsh’in aynı adlı romanından uyarlanan filmde, James McAvoy, duygu dünyası karmakarışık, daima inişli çıkışlı, kestirilemez tavırlar sergileyen, polis memuru Bruce Robertson’ı canlandırıyor.

Image

BU AY AYRICA
* Jim Broadbent’in başrolünde harikalar yarattığı Le Week-End,
* Geçtiğimiz İstanbul Film Festivali’nde “Nerdesin Aşkım?” bölümünün öne çıkan filmlerinden Lilting,
Ted ile ağızlara bir parmak bal çalan Seth MacFarlane’in yeni filmi A Million Ways to Die in the West,
The Muppet Show’un beyazperde uyarlamasında ikinci durak olan Muppets Most Wanted,
* Başarılı animasyon filminin prömiyerini Cannes’da gerçekleştiren devam filmi How to Train Your Dragon 2
* ve Colin Firth ile Nicole Kidman’ın başrollerini paylaştığı The Railway Man filmleri de vizyona giriyor.

Image

TELEVİZYONDA NE İZLESEM?
PENNY DREADFUL
Geçtiğimiz ay ilk bölümleriyle Showtime’da ekrana gelen bu fantastik gerilim dizisi, heyecan ve sürpriz dozunun bir an bile düşmediği hareketli dönem işlerine özel bir ilgi duyanların kesinlikle ıskalamaması gereken, seyir zevki son derece yüksek bir yapım. Hikâyesinin, büyüsünü bozup sürprizlerini kaçırmadan anlatılmasının pek de mümkün olmadığı diziye dair söylenebilecek şeyler yalnızca, 1800’ler İngiltere’sinde geçiyor olması ve fantastik edebiyat tarihinden önemli figürlerin ortalıkta cirit atması… Başrollerde Timothy Dalton, Eva Green, Josh Hartnett ve Harry Threadaway gibi isimlerin yer aldığı ve başarılı prodüksiyon tasarımıyla göz alan dizinin, yalnızca ikinci bölümünde yer alan ayin sahnesi için dahi izlenmeyi hak ettiğini söylemek yanlış olmaz. Sekiz bölüm sürecek olan ilk sezonu temmuz ayında sona erecek olan Penny Dreadful’un ikinci sezon onayını ise bugünlerde alması bekleniyor.

  1. Fıtratında var

    Soma cinayetinin ardından, yeni taşeron yasalarıyla işçi güvenliğinin daha da geriletilmesi söz konusuyken, bu sayıda sizlerle bir işçi ölümü hikâyesi

  2. Prune Nourry: Nereden geliyoruz? Nereye gidiyoruz? Biz kimiz?

    Erkek olmadıkları gerekçesiyle dünyaya getirilmemiş bütün kız çocukları, birleşin… İnsan nedir? Hayvan ve insan arasındaki çizgi nerede, nasıl çizilmektedir? Prune

  3. Şevval Kılıç röportajı: Trans cinayetleri politiktir

    Trans cinayetleri basında tek tek örneklerle şahit olduğumuz ve ölümü normalleştirmiş günümüz toplumlarında ciddiyetine tam olarak varamadığımız vakalar. İntiharları ve

  4. 22. LGBTİ Onur Haftası nerdeen nereye sergisiyle başlıyor

    İstanbul LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) Onur Haftası bu yıl 22. yılını kutluyor. 23-29 Haziran tarihleri arasında “temas” temasıyla gerçekleşecek hafta, tüm İstanbul’u LGBTİ’lerin sanat, eğlence ve politikası, kısacası tüm alt-kültürüyle temas etmeye davet ediyor.

  5. 84 yaşında bir dominatrix: Catherine Robbe Grillet

    Fransa’nın en ünlü dominatrixi ve partneriyle İstanbul’u; katılması Schengen vizesi almaktan zor S&M seremonilerini; 84 yaşında bir dominatrix olma.nın peşisıra tampona takılan teneke kutular gibi takırdayan önyargıları ve eşi benzeri olmayan hayatlarını konuştuk.

  6. Art Label Project: Senin Yeteneğin Senin Etiketin

    Bant Mag olarak 2012’de ilki gerçekleştiğinden bu yana takibe aldığımız Art Label yarışması üçüncü kez düzenleniyor. Art Label Project, bağımsız düşünen

  7. Manu Chao der ki…

    Çok da fazla röportaj vermeyen Manu Chao'dan ilham niyetine alıntılar toparladık.

  8. Ekşi Fest 2014

    21 Haziran’da gerçekleşecek Ekşi Fest’in kadrosunda yer alan yerli isimler, festivaldeki STK’lar ve gruplara dair notlarımız burada.

  9. ‘’Müzikle ilişkim biraz kinetik’’: Colin Stetson

    Bir orkestraya bedel saksafon çalışıyla Tom Waits’ten Arcade Fire’a, Bon Iver’a eşlikçi olan Stetson ile Montreal’deyken bir pazartesi sabahı telefonda konuştuk.

  10. Şarkı şarkı 123 ve “Anja” albümü

    123 grubu, 2010'daki "Arve"nin ardından üçleme şeklinde anlattığı öyküsünün son durağı olan "Anja" ile karşımızda. Hikâyeyi bilenler bilir ki, Aksel çocuğunun trende rastladığı Arve'yle birlikte Anja'yla buluşma çabası sonunda gerçek oldu. Şarkı şarkı bu serüvenin bir parçası olmaktan kaçamazdık.

  11. TSU!: Hayatın ta kendisi!

    J. Hakan Dedeoğlu ile, yalnızlığı seven projesi TSU!’nun yeni albümü HMS Angora’nın şerefine, daldık koyu bir muhabbete...

  12. Trip hopun 20 yılı

    Bu yıl şimdiden 90’lar müzik ve kültürü bolca hatırlandı, üzerine düşünüldü. Ancak bu yıl 20. yaşına giren tek hareket Britpop değil. Simon Tucker’ın Louder Than War için kaleme aldığı bu yazıda birçok insanın daha progresif ve önemli olduğunu onaylayacağı bir türü anımsıyor: trip hop.

  13. Hamburger, burritto, sushi üçgeninde Ivan Knight

    Brazzavılle davulcusu, 50’sini devirmiş sörfçü gönül insanı ıvan knıght ilk albümü roaches to cavıar ile feth edecek gönül arıyor.

  14. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  15. Müziğe dair kısalar

    Yakın dönemden şarkıyla bütünlük kurabilen klipler Yazı: Cem Kayıran Artık müzisyenlerin sahne performanslarından, akıllı telefon uygulamalarına; grup tişörtlerinden, web sitesi

  16. Geleceğin Kusurlu Yetişkinleri: TEENAGE

    İlk günahın sorumlusu olarak görülen “kusurlu yetişkinler”in hikâyesini 20. yüzyıldan alan belgesel Teenage’in yaratıcısı Matt Wolf’la konuştuk.

  17. Beyaz perdenin tek mekâna sıkışmış filmleri

    Bu ay gösterime giren ve tamamı bir arabanın içinde geçen Locke’den aldığımız ilhamla, beyazperdede tek bir mekâna sıkışmış filmler arasında kısa bir gezintiye çıktık.

  18. Tribeca Film Festivali’nden Amerikan Erkek Portreleri

    Geçtiğimiz Tribeca Film Festivali’ni takip eden Merve Kayan, festival programında yer alan üç film üzerinden, Amerikalı erkek kimliğine yapılan vurguya dikkat çekti.

  19. Bu ay ne izlesem?

    Yazın gelmesiyle birlikte salonlarda büyük bütçeli Hollywood yapımları ve yıl boyu festival gezmiş bağımsız filmlerin at koşturduğu vizyonda nefes açıcı bazı filmler bulmak mümkün.

  20. Pegasus’la Daha Çok Yaz İçin 5 Tatil Kaçamağı!

    #yazdeyince aklınıza ne geliyor?

  21. Kızlarımız PepsiCo ile Okuyor!

    Geçtiğimiz Nisan ayında PepsiCo Kurumsal Müdürü Direktörü Didem Sinik ile GAP bölgesinde gerçekleştirdikleri Cheetos Gelişim Merkezleri üzerine bir sohbet gerçekleştirmiştik. O dönem öğrendik ki CGM ile eğitim-öğretim süreçlerine başlayan kız çocukları, bu merkezlerin bir devamı niteliğinde olan "Kızlarımız Okuyor" projesi ile eğitimlerine devam etme şansını yakalıyor. Didem Sisnik bizi kırmadı, bu sayı için de "Kızlarımız Okuyor" projesi ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

  22. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör