Geçtiğimiz Nisan ayında PepsiCo Kurumsal Müdürü Direktörü Didem Sinik ile GAP bölgesinde gerçekleştirdikleri Cheetos Gelişim Merkezleri üzerine bir sohbet gerçekleştirmiştik. O dönem öğrendik ki CGM ile eğitim-öğretim süreçlerine başlayan kız çocukları, bu merkezlerin bir devamı niteliğinde olan “Kızlarımız Okuyor” projesi ile eğitimlerine devam etme şansını yakalıyor.  Didem Sisnik bizi kırmadı, bu sayı için de “Kızlarımız Okuyor” projesi ile ilgili sorularımızı yanıtladı. 

“Kızlarımız Okuyor” projesi, bizim de geçen sayılarımızda ele aldığımız “GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri” projesinin bir uzantısı aynı zamanda. bu ikinci projeyi Gelişim Merkezleri’ne eklemleme fikri nasıl oluştu? İki proje arasındaki bağdan biraz bahseder misin?
Sizin de söylediğiniz gibi bölgesel, kültürel ve ekonomik özelliklerin sonucundan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin mevcut aile yapısından kaynaklanan fırsat eşitsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen projelerimiz GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri ile sınırlı kalmıyor. Merkezlerimizin sorumluluk alanı 4-14 yaş aralığı ile sınırlı olduğundan her zaman bu alanı daha da büyütme hayalini taşıyorduk. İşte 2009 yılından bu yana sürdürdüğümüz Kızlarımız Okuyor projemizle merkezlerimize devam etmiş ve artık lise eğitimine başlayacak,  ancak ailesinin ekonomik şartları sebebi ile eğitimlerine devam edemeyecek olan başarılı kızlarımızın her türlü eğitim masraflarını karşılıyor, ayrıca onlara koçluk yapıyoruz. Hayata geçtiği ilk sene 20, bugün ise toplam 80 kız çocuğumuzun faydalandığı bu proje ile Cheetos Gelişim Merkezlerinin sorumluluk alanı olan 4-14 yaş aralığı sınırını bir üst seviyeye taşıyabildik.

Cheetos Gelişim Merkezleri, bölgede yaşayan kız-erkek tüm çocukların yararlanabileceği bir proje. Kızlarımız Okuyor ise bu projenin bir eklentisi olarak oluşmuş ancak özellikle imkanı olmayan 14 yaşından büyük kız çocuklarına destek sağlama misyonunu üstleniyor. Bu noktada özellikle kızlara yönelmenizin sebebi nedir?
Güneydoğu Anadolu bölgesinin sosyokültürel ve ekonomik özelliklerini göz önüne aldığımızda buradaki kız çocuklarımızın büyük fırsat eşitsizliklerine maruz kaldıklarını görüyoruz. Kız çocukları, çoğu da maddi sebepler yüzünden, ortaokul eğitimlerinden sonra okula devam ettirilmiyor. Bu yüzden ilk etapta kız çocuklarına yönelmek istedik. Bunu da “pozitif ayrımcılık” olarak adlandırıyoruz.

Image
Image


Kızlarımız Okuyor projesi kapsamında ne gibi aktiviteler ve destek imkanları yaratılıyor, bu imkanlardan kimler yaralanabiliyor?
Projemiz ile birlikte, sosyo-ekonomik koşulları yetersiz olan kızlarımızın lise eğitimlerine devam etmeleri için destek oluyor, her an tüm sorunlarıyla elimizden geldiğince ilgileniyor ve kız çocuklarımızın toplum ve hayat karşısında daha eşit, daha güçlü bir konuma gelmelerine yardımcı oluyoruz. Çocuklarımıza bu projeler ile mevcut hayatı tüm yönleriyle tanıtıyor ve kendi başına karar verebilen, bilinçli ve topluma faydalı bireyler olabilmeleri adına gelişimlerine katkıda bulunuyoruz

Bunun yanında kız öğrencilerimizi zaman zaman İstanbul’daki konferanslara davet ediyor, özel oturum ve konuşmalara katılımlarını sağlanıyoruz. Düzenlediğimiz “Kariyer Günleri” ile mesleklerinde başarılı olmuş isimlerle bir araya getirdiğimiz kız öğrenciler gelecekte seçmek istedikleri meslek dallarıyla ilgili profesyonel bir şekilde yönlendiriliyor.

GAP-Cheetos Gelişim Merkezlerinde takip ettiğimiz ve başarılarıyla öne çıkan kızlarımız projemizin ana hedef kitlesini oluşturuyor. Başarılı kızlarımız arasından mülakatlar yaparak projeye dahil olacak kızlarımızı seçiyoruz. katı kriterlerimiz yok, hedefimizeğitimlerine devam etmek isteyen tüm ihtiyaç sahibi kızlarımızın bu projeden yararlanması.

Şuan Kızlarımız Okuyor projesi kapsamında oluşturulan burslardan kaç kız okuyor, neredeler, neler yapıyorlar?
Projeye 2009 yılında başladığımızda 20 kızımız ile birlikte yola çıkmıştık, bugün ise toplam 80 kız çocuğumuz kendi bulundukları şehirlerde lise eğitimlerine bu proje ile devam edebiliyor.

Projeye başvuruda değerlendirme kriterlerinizden biri de başvuran kızların kendi geleceklerine dair hayalleri… Nasıl hayaller kuruyorlar, kendi geleceklerindne neler bekliyor ve istiyorlar?
Onlar genelde ailelerinden daha farklı bir hayat kurmak, okumak, çalışmak, farklı yerler görmek ama en çok da insanlara yardımcı olabilecekleri meslekler seçmek istiyorlar. Bizleri en çok etkileyen, değişime olan hayranlıkları ve  değişikliğin içinde yer almak, kendilerini eğitmek, geliştirmek istemeleri.. Doktor, avukat olmak isteyen çocuklarımız olduğu gibi, gıda mühendisi, hemşire yada genetik mühendisi olmak isteyen kızlarımız var…

Projenin ekonomik anlamda eğitime ayıracak gelirleri olmayan ailelerin kızlarına maddi destek sağlaması harici aileler ve kızları arasında farklı bir iletişim imkanı sağlayan sosyal bir yönü de mevcut bildiğimiz kadarıyla. Özellikle kızlar için eğitimin bir lüks kabul edildiği doğu bölgelerde ne gibi bilinçlendirme çalışmaları yapıyorsunuz?
PepsiCo Türkiye olarak GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın işbirliği, Türkiye Kalkınma Vakfı’nın da lojistik desteği ile doğru kişilerle işbirliği kuruyor, bölgenin ihtiyaçlarını yerinde saptıyor ve çocuklarımızın isteklerine en doğru karşılığı verebiliyoruz. Çocuklarımızın, özellikle de kız çocuklarımızın projelerimize dahil olmalarına ön yargıyla yaklaşan ailelere de özel bir ilgi gösteriyor ve ikna çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ailelerle birebir görüşmeler yapıyoruz. Onlara maddi olanaksızlıklar düşüncesiyle çocuklarının geleceklerini kadere teslim etmemelerini ve bizlere güvenmelerini söylüyoruz.

Çocuklarımız projeye dahil olduktan sonra da ailelerle olan ilişkimizi koparmıyor, çocukların gelişimlerinin izlenmesi konusunda ailelere danışmanlık hizmeti veriyor ve onları çocuklara destek olabilecekleri şekilde yönlendirmek için çalışmalar yapıyoruz.

PepsiCo’nun Kızlarımız okuyor projesi için oluşturduğu destek fonunun kaynağı konusunda da bir farklılık söz konusu. Okuyucularımıza siz anlatın isteriz, nasıl oluşturuluyor burs fonları?
Bu projenin bizleri mutlu eden önemli bir yanı da projenin PepsiCo Türkiye çalışanlarının gönüllü bağışlarıyla yürüyor olması. Projemiz, şirket çalışanlarımızın her yıl katlanarak artan gönüllü katkılarıyla oluşan bir fonla ilerleyen burslarla yoluna devam ediyor.

Önümüzdeki dönem için bu projeye dair yeni hedefleriniz var mı?
Kızlarımız Okuyor projemizden yararlanacak kızlarımızın sayısını her yıl genişletmeyi ve projenin kapsamını genişleterek en sonunda üniversite eğitimini de kapsamayı hedefliyoruz.  Hatta bizim için en büyük mutluluk bu kızlarımızdan birinin bir gün PepsiCo’da üst düzey kademelere gelip, yönetici olmaları olurdu.

  1. Fıtratında var

    Soma cinayetinin ardından, yeni taşeron yasalarıyla işçi güvenliğinin daha da geriletilmesi söz konusuyken, bu sayıda sizlerle bir işçi ölümü hikâyesi

  2. Prune Nourry: Nereden geliyoruz? Nereye gidiyoruz? Biz kimiz?

    Erkek olmadıkları gerekçesiyle dünyaya getirilmemiş bütün kız çocukları, birleşin… İnsan nedir? Hayvan ve insan arasındaki çizgi nerede, nasıl çizilmektedir? Prune

  3. Şevval Kılıç röportajı: Trans cinayetleri politiktir

    Trans cinayetleri basında tek tek örneklerle şahit olduğumuz ve ölümü normalleştirmiş günümüz toplumlarında ciddiyetine tam olarak varamadığımız vakalar. İntiharları ve

  4. 22. LGBTİ Onur Haftası nerdeen nereye sergisiyle başlıyor

    İstanbul LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) Onur Haftası bu yıl 22. yılını kutluyor. 23-29 Haziran tarihleri arasında “temas” temasıyla gerçekleşecek hafta, tüm İstanbul’u LGBTİ’lerin sanat, eğlence ve politikası, kısacası tüm alt-kültürüyle temas etmeye davet ediyor.

  5. 84 yaşında bir dominatrix: Catherine Robbe Grillet

    Fransa’nın en ünlü dominatrixi ve partneriyle İstanbul’u; katılması Schengen vizesi almaktan zor S&M seremonilerini; 84 yaşında bir dominatrix olma.nın peşisıra tampona takılan teneke kutular gibi takırdayan önyargıları ve eşi benzeri olmayan hayatlarını konuştuk.

  6. Art Label Project: Senin Yeteneğin Senin Etiketin

    Bant Mag olarak 2012’de ilki gerçekleştiğinden bu yana takibe aldığımız Art Label yarışması üçüncü kez düzenleniyor. Art Label Project, bağımsız düşünen

  7. Manu Chao der ki…

    Çok da fazla röportaj vermeyen Manu Chao'dan ilham niyetine alıntılar toparladık.

  8. Ekşi Fest 2014

    21 Haziran’da gerçekleşecek Ekşi Fest’in kadrosunda yer alan yerli isimler, festivaldeki STK’lar ve gruplara dair notlarımız burada.

  9. ‘’Müzikle ilişkim biraz kinetik’’: Colin Stetson

    Bir orkestraya bedel saksafon çalışıyla Tom Waits’ten Arcade Fire’a, Bon Iver’a eşlikçi olan Stetson ile Montreal’deyken bir pazartesi sabahı telefonda konuştuk.

  10. Şarkı şarkı 123 ve “Anja” albümü

    123 grubu, 2010'daki "Arve"nin ardından üçleme şeklinde anlattığı öyküsünün son durağı olan "Anja" ile karşımızda. Hikâyeyi bilenler bilir ki, Aksel çocuğunun trende rastladığı Arve'yle birlikte Anja'yla buluşma çabası sonunda gerçek oldu. Şarkı şarkı bu serüvenin bir parçası olmaktan kaçamazdık.

  11. TSU!: Hayatın ta kendisi!

    J. Hakan Dedeoğlu ile, yalnızlığı seven projesi TSU!’nun yeni albümü HMS Angora’nın şerefine, daldık koyu bir muhabbete...

  12. Trip hopun 20 yılı

    Bu yıl şimdiden 90’lar müzik ve kültürü bolca hatırlandı, üzerine düşünüldü. Ancak bu yıl 20. yaşına giren tek hareket Britpop değil. Simon Tucker’ın Louder Than War için kaleme aldığı bu yazıda birçok insanın daha progresif ve önemli olduğunu onaylayacağı bir türü anımsıyor: trip hop.

  13. Hamburger, burritto, sushi üçgeninde Ivan Knight

    Brazzavılle davulcusu, 50’sini devirmiş sörfçü gönül insanı ıvan knıght ilk albümü roaches to cavıar ile feth edecek gönül arıyor.

  14. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  15. Müziğe dair kısalar

    Yakın dönemden şarkıyla bütünlük kurabilen klipler Yazı: Cem Kayıran Artık müzisyenlerin sahne performanslarından, akıllı telefon uygulamalarına; grup tişörtlerinden, web sitesi

  16. Geleceğin Kusurlu Yetişkinleri: TEENAGE

    İlk günahın sorumlusu olarak görülen “kusurlu yetişkinler”in hikâyesini 20. yüzyıldan alan belgesel Teenage’in yaratıcısı Matt Wolf’la konuştuk.

  17. Beyaz perdenin tek mekâna sıkışmış filmleri

    Bu ay gösterime giren ve tamamı bir arabanın içinde geçen Locke’den aldığımız ilhamla, beyazperdede tek bir mekâna sıkışmış filmler arasında kısa bir gezintiye çıktık.

  18. Tribeca Film Festivali’nden Amerikan Erkek Portreleri

    Geçtiğimiz Tribeca Film Festivali’ni takip eden Merve Kayan, festival programında yer alan üç film üzerinden, Amerikalı erkek kimliğine yapılan vurguya dikkat çekti.

  19. Bu ay ne izlesem?

    Yazın gelmesiyle birlikte salonlarda büyük bütçeli Hollywood yapımları ve yıl boyu festival gezmiş bağımsız filmlerin at koşturduğu vizyonda nefes açıcı bazı filmler bulmak mümkün.

  20. Pegasus’la Daha Çok Yaz İçin 5 Tatil Kaçamağı!

    #yazdeyince aklınıza ne geliyor?

  21. Kızlarımız PepsiCo ile Okuyor!

    Geçtiğimiz Nisan ayında PepsiCo Kurumsal Müdürü Direktörü Didem Sinik ile GAP bölgesinde gerçekleştirdikleri Cheetos Gelişim Merkezleri üzerine bir sohbet gerçekleştirmiştik. O dönem öğrendik ki CGM ile eğitim-öğretim süreçlerine başlayan kız çocukları, bu merkezlerin bir devamı niteliğinde olan "Kızlarımız Okuyor" projesi ile eğitimlerine devam etme şansını yakalıyor. Didem Sisnik bizi kırmadı, bu sayı için de "Kızlarımız Okuyor" projesi ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

  22. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör