Tektosag’ın bastığı ilk plak ve ona eşlik eden ileri fantastik klip, Levni & Sloth Pallas’ın apartman avlusundaki kimya deneylerinin ardından bizle buluştu.


Bağımsız müzik sahnesinin en önemli kalelerinden Tektosag’ın kataloğuna ilk eklenen plaklar, Levni & Sloth Pallas’ın İleri Fantezi albümü oldu. Viyana’da yaşayan ve çok uzun süredir birlikte müzik üreten ikilinin ilk albümü, isminin çağrıştırdığı hemen her şeyin işitsel yansımasını bulabileceğiniz bir çalışma. Kendi sözleriyle, çok da tanımı olmayan, synthlerin bol olduğu, hip hop’tan da fantezi müzikten de esinlenen bir müzik bahsedilen.

Albümün içerdiği nefis ses ve ritim paletinin yanısıra özgün kapak tasarımı ve zekice tasarlanmış ilk klibiyle, İleri Fantezi’yi Levni ve Sloth Pallas’ta dinliyoruz!

Levni ve Sloth Pallas nasıl bir araya geldi? Ne kadardır birlikte müzik yapıyorsunuz?
Liseden başlayarak yaklaşık 10 yıldır çeşitli şekillerde beraber müzik yaptık. Okul grubunda gitar çalardik, sonra zamanla ikimiz de elektronik müziğe geçtik. Bir sure Eren Ileri’nin de (Kolonel Blip) dahil olduğu deneysel/emprovizasyon triomuzla da çalıştıktan sonra bir konserde beraber kendi beatlerimizi çaldık. Sonrasında duo olarak bir EP çıkarmaya  karar verdik. Birkaç yıldır da bunu yapıyoruz.

Albümün hazırlık süreci nerede ve nasıl bir atmosferde geçti? 
Vokal kayıtları ve remiksler dışında albüme dair her şey Viyana’da gerçekleşt. Sonuçta yakın arkadaş olduğumuz için birbirimizin evlerinde bolca vakit geçiriyoruz ve müzik yapıyoruz. Parçaların başlangıcı genelde evde alışık olduğumuz bir atmosferde oldu. Eskizler oturduktan sonra ELAK stüdyosunda (Üniversitenin elektroakustik bölümü) çalışmaya devam ettik. Oradaki ekipmanlardan, synthlerden faydalandık. Viyana’nın sakinliği, huzuru ve bizim de acelemizin olmayışı bu süreci keyifli, eğlenceli bir hale getirdi.

İleri Fantezi’de yer alan şarkılar ne kadarlık bir zaman diliminde ortaya çıktı? 
Yaklaşık iki yil sürdü. Bazı parçalara başladık, sonra kenarda beklediler. Sonra tekrar yapıldılar. Arada ayrı ayrı çalışmalarımıza devam ettik. Vakit buldukça biraraya gelip her çey içimize sinene kadar devam ettik. Acele etmedik.

Şarkılarınız tınısal olarak elektronik müziğin çeşitli alt dallarından izler taşıyor. Peki ya siz müziğinizi hiç dinlememiş birisine kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız? 
Ileri Fantezi adı zaten bu tanımlama çabasından çıktı. Çok da bir tanımı yok. İçinde bol bol synthler olan, hiphop’tan ve fantezi müziğinden esinlenen bir müzik diye tanımlamaya çalışabiliriz belki.

İleri Fantezi‘den ilk klip Eren İleri ve Ece Anis’in yapımıyla Tangül için çekildi. Renk seçimleri ve ilerleyişiyle fazlasıyla ilgi çekici bir çalışma. Söz konusu klip fikri kimden çıktı? 
Hepimiz oturup klip için fikir ararken o günlerde internette gördüğümüz mercury(II) thiocyanate videosu çok ilgimizi çekmişti. Ancak sağlığa zararlı olacağı için başka deneylere bakmaya başladık. Eren pek çok deneyi araştırdıktan sonra uygun bulduğu bir deneyde (Elephant Toothpaste) kendini geliştirdi. Oturduğu apartmanın avlusunda deneme patlamalar yaptık, etrafı renkli köpüklere boğduk. İşin kimya kısmında da ustalaşınca, Ece Viyana’nın altını üstüne getirip bu naturmort setin oluşmasını sağladı. Eren İleri’nin yönetmenliğinde bronz enginar, patlayan şampanya, köpükler altında kalan kaplan ve gerisi bildiğiniz gibi.

Albümden başka kliplerde izleyecek miyiz? 
Belki bir sürpriz gelebilir.

Albümde lara di lara, Stormtrap Asifeh gibi isimlerin de katılımıyla yaratılan özgün bir atmosfer var. Bu isimlerle çalışmaya nasıl karar verdiniz? lara di lara ve Stormtrap Asifeh katılımcısı oldukları şarkılara hangi aşamada dahil oldu? 
Levni: Bu iki soruya tek bir cevap verelim. Öncelikle ikisi de uzun yıllardır arkadaşımız ve aktif olarak birlikte çalıştığımız isimler. Benim Lara di lara ile yakın gelecekte daha da aktif olacak olan Alike Places isimli bir duo projem var. Stormtrap Asifeh ile de 2011’de Viyana’da tanıştık, sonrasında beraberce Iradeh EP’yi hazirladik, Avrupa’nın pek çok kentinde konserler verdik. Birlikte müzik yapmayı gerçekten çok seviyoruz ve doğal olarak ikisinin de İleri Fantezi’de yer almalarını istedik. Parçalar bitmeye yakınken dahil oldular, biz de daha sonra düzenlemelerini yaptık.

Bunların yanısıra Sotu the Traveller ve Fulgeance tarafından yapılan remiksler de harikulade. Remiksler için If I Knew  şarkısını seçmenizin sebebi nedir? 
Remiks için parça seçimini tamamen onlara bıraktık. Bütün albümü dinleyip tesadüfen ikisi de “If I Knew”u seçti. Çok sevdiğimiz bu iki prodüktörün aynı parçaya bu kadar farklı yorumlar getirmesi hoşumuza gitti.

Albüm kapağınızda farklı renklerden ama genel olarak birtakım düzensiz bozunmaları andıran görseller var. Ayrıca plak kapakları için de özel bir çalışma yaptınız. Bize biraz kapakların hazırlanış sürecini anlatır mısınız? 
Sloth Pallas: İlk albüm olduğu ve plaklar sınırlı sayıda basılacağı için kapaklarda özel bir çalışma olsun istedik. Levni’nin babasi Kemal Seyhan, işlerini çok beğendiğimiz bir ressam. Kapakların hepsi onun tarafından tahta baskı ve serigrafi yöntemleriyle tek tek üretildiler. Bu nedenle 300 plağın her biri farklı bir kapağa sahip. İleri Fantezi logosu ise bir Bora Başkan işi. Kemal Seyhan baskıları hazırladıktan sonra, kapakları kendimiz kestik, katladık, plakları yerleştirip, stickerları yapıştırdık. Her biri el emeği göz nuru yani. Sonuçta insanlar plağı satın aldıklarında müziğin yanında çok güzel bir kağıt işe de sahip olacaklar. Bu yüzden bizim için her yönüyle çok özel bir ürün oldu.

Tektosag yerli sahnenin en önemli oluşumlarından biri. Ve bu ailenin yayınladığı ilk plak sizin albümünüz oldu. 
Evet, gurur verici.

Tektosag’la çalışmak sizin için nasıl bir deneyim oldu? 
Harika bir deneyim oldu. Arkadaşlarımız oldukları için de bazı engelleri beraber aşmak çok daha kolay oldu. Süper bir ekip!

Türkiye’nin elektronik sahnesinde son yıllarda epey bir hareketlilik olduğu ortada. Geride bıraktığımız aylarda da birçok bağımsız müzisyenin albümleri yerli ve yabancı oluşumlardan yayınlandı. Sizin son dönemde buradan çıkan üretimler arasında favorileriniz hangileri?
El Mahdy Jr., Iskeletor, Ethnique Punch, Da Poet, Gantz, Grup Ses Beats, 2/5BZ favorilerimiz.

Albümün sonrasında sizi İstanbul’da daha fazla görebilecek miyiz?
Sloth Pallas:  Evet, umariz gorusuruz.
Levni: Daha fazla konser olur umarim. 

Son olarak, ileriye yönelik ne gibi projeleriniz var? 
Şimdilik bir süre yollarımıza ayrı devam edip belki ileride Daha İleri Fantezi yapmaya karar verebiliriz.

  1. İdealize edilen çekiciliğe ulaşmanın gerilimleri: Erik Mark Sandberg

    Sandberg’in tüylü, göz alıcı ve hüzünlü sanatının asıl meseleleri, evrimi ve yaratım süreci...

  2. Görmeyi bilene güzellik bedava: Göksu Gül

    13 Mart'ta BLOK Artspace'de açılacak olan ilk solo sergisi Bedelsiz öncesi Göksu Gül’le bir sohbet.

  3. “Kadınlar savaştan özgün biçimlerde de etkilenir” - Barış İçin Kadın Girişimi

    Kobanê ve Şengal’le dayanışma amacıyla “Paylaşmaya Ben De Varım” kampanyasını başlatan Barış İçin Kadın Girişimi’nden Ayşe Toksöz’le 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de vesile ederek buluştuk, kampanyanın içeriğine, barış süreçlerinde kadınların oynadığı role ve çözüm sürecinin istikametine dair sohbet ettik. Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) ne amaçla kuruldu ve bugüne dek hangi faaliyetlerde bulundu?BİKG, 2009 yılında çalışmalarına başladı. O dönemde KCK operasyonları adı altında özellikle Kürt kadın siyasetçilere yönelik çok yoğun baskılar söz konusuydu. Zaman içerisinde BİKG’nin formu biraz değişti. Çeşitli sokak eylemliliklerinin yanısıra özellikle Ocak 2013’te çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte temas ve gözlem dediğimiz yeni bir sürece girildi.

  4. Tabiatın gereği birazcık garipsen: Baby Dee

    Bir zamanlar ağaçlara fısıldayan Baby Dee'nin hayat boyu sürdürdüğü farklı kariyerler gibi "değişim"den ilham alan müziği...

  5. Her şey döngüsünü tamamlar: Earth

    Earth'ün acımasızca yükselen sesi ve çok sevdiği döngüleri.

  6. Surf ve rock’n’roll’un İspanya’ya göçü!

    Son yıllarda sayısı iyice artan İspanya merkezli gitar gruplarını bir tanıyalım.

  7. El emeği göz nuru, İleri Fantezi: Levni & Sloth Pallas

    Tektosag'ın bastığı ilk plak ve ona eşlik eden ileri fantastik klip, Levni & Sloth Pallas'ın apartman avlusundaki kimya deneylerinin ardından bizle buluştu.

  8. Şarkı şarkı Ağaçkakan ve Fernweh RX albümü

    Ankara sokaklarına dadanan bir Godzilla ya da masa tenisinde tek kutuplu bir müsabaka... Ağaçkakan'ın Fernweh RX'inin gizemi çözüldü diyebiliriz.

  9. Atmosferik sineması ve akıcı sohbetiyle Guy Maddin ile bir buluşma

    Geçtiğimiz ay !f İstanbul kapsamında Türkiye’deki hayranlarıyla buluşan Guy Maddin’le, atmosferik sinemasının kapılarını aralamaya çalıştığımız bir sohbet gerçekleştirdik...

  10. Mert Fırat ve İlksen Başarır ile: Bir Varmış Bir Yokmuş üzerine

    "Başka Dilde Aşk"tan bu yana beraber ürettikleri işlerle Türkiye sinemasının dikkat çeken isimlerinden olan yönetmen İlksen Başarır ve oyuncu/senarist Mert Fırat'tan bu ay gösterime giren "Bir Varmış Bir Yokmuş" üzerine.

  11. Çiçek Kahraman’la Bütün Mahalleli Duysun

    Bu sene 14. Uluslararası !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde Sanat Hayat İçindir! etkinliği kapsamında kurgu yaptığı filmlerden tanıdığımız Çiçek Kahraman’ın Bütün Mahalleli Duysun isimli video yerleştirmesi Salt Beyoğlu’nda ilk seyircileri ile buluştu.

  12. Birdman’in hatırlattığı 20 filmle beyazperdede oyuncu buhranları

    Geçtiğimiz ay en iyi film dahil dört dalda birden Oscar’ı kucaklayan Birdman, !f İstanbul’daki prömiyerinin ardından nihayet vizyona girdi. Bunu fırsat bilip, beyazperdede arızalı oyuncu karakterleri merkez alan filmlere odaklanmak ise boynumuzun borcuydu.

  13. Istırap, kentsel dönüşüm ve bizim çocuklar: Çekmeköy Underground

    Belgesel filmleriyle tanıdığımız yönetmen Aysim Türkmen’in ilk uzun metrajlı filmi Çekmeköy Underground’un bu ay gösterime girmesini bahane ederek, Türkmen’e filme dair merak ettiklerimizi sorduk…

  14. En iyi usûl eski usûl: Popolo Press

    Seyahatler sırasında keşdefilen "o dükkân"lardan biri olan, Montreal'deki Popolo'nun yaratıcısı, sahibi ve çalışanı Kiva Tanya Stimac ve baskı atölyesinde hangi yöntemleri neden kullanmayı tercih ettiği...

  15. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler Doruk [email protected] Güran / illü[email protected] Melikşah Altuntaş / [email protected] Nural / [email protected] Kayıran / mü[email protected] Mazonowicz / [email protected] yazı işleri Altay [email protected]çil Kalenderoğ[email protected] Berberoğ[email protected] Aycan Taşyü[email protected] İ[email protected] Naz İ[email protected] [email protected] reklam ve pazarlama Yetkin [email protected] katılımcılar Neyir Özdemir, 13Melek, Aykut Aydoğdu, Thomas Keydel, Chris McLaren, Gökhan Akbaba, Busen Dostgül, Yağız Yılmaz, Merve Atılgan, Naz Tansel, Müge Yıldız, Ezgi Beyazıt, Gizem Winter, Özlem Isıyel, Furkan Birgün, Ethem Onur Bilgiç kapak görseli Eric Mark Sandberg bant mag. mekan Moda Mektebi Sokak. No:26/A Moda, Kadıköy,