PepsiCo Türkiye’nin GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi Cheetos Gelişim Merkezleri, 2014 yılına girmemizle beraber 10 seneyi doldurmuş oldu. Cheetos Gelişim Merkezleri’nin geçtiğimiz 10 senesi, geleceği ve sosyal sorumluluk üzerine PepsiCo Kurumsal İletişim Müdürü Didem Sinik ile bir sohbet gerçekleştirdik.


2003’den bu yana faaliyet gösteren Cheetos Gelişim Merkezleri on seneyi devirmiş durumda. Biraz anlatabilir misiniz, bu merkezlerde nasıl etkinlikler ve çalışmalar yapılıyor, kimler faydalanıyor?
Cheetos Gelişim Merkezleri projesine, 2003 yılında Kalkınma Bakanlığı’na bağlı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın işbirliği ile başladık. 2008 yılından bu yana da Türkiye Kalkınma Vakfı’nın lojistik desteği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk Cheetos Gelişim Merkezi, 2003 yılında Batman’da açıldı. Daha sonra bugüne kadar Mardin Nusaybin ve Ömerli, Adıyaman Merkez ve Gölbaşı, Diyarbakır Silvan, Kocaeli Suadiye, Şanlıurfa Hilvan, Kilis, Siirt ve Mardin Kızıltepe’de olmak üzere toplam 11 merkezi faaliyete geçirdik. Merkezlerimizde 2003 yılından bu yana 4-14 yaş aralığındaki 28.500 çocuğumuza sosyal, kültürel, sportif ve eğitimsel alanda gelişim desteği sağladık.
Cheetos Gelişim Merkezleri ile “Çocukların ders çalışabilecekleri ve boş zamanlarını değerlendirebilecekleri mekânın oluşturulması”, “Sanatsal aktivitelere, spora yönlenmesi için uygun alan ve eğitimin sağlanması”, “Konforlu ve güvenli bir alanın yaratılması”, “Okula devam edemeyecek çocuklarımızın hayatına, eğitimlerine devam etmelerine şans tanınması”, “Sosyal, kişisel, duygusal ve bilişsel gelişimlerini destekleyici eğitim-araç ve gereçlerinin temin edilmesi”, “Değişik meslek gruplarından destek alınarak eğitsel ve bireysel danışmanlık hizmetleri verilmesi”, “Ders çalışma alışkanlığı kazandırılması”, “Derslerine yardımcı olunarak temel eğitimin desteklenmesi”, “Çocukların gelişimlerinin izlenmesi konusunda ailelere danışmanlık hizmeti verilmesi” ve “Çocukların okul başarıları konusunda öğretmenleri ile birebir ilişki kurulması” gibi çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Merkezlerin açılacağı noktaların seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz? Cheetos Gelişim Merkezleri GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı inisiyatifiyle hayata geçmişti, GAP dışında da çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?
Cheetos Gelişim Merkezleri’nin kurulacağı yerlerin seçiminde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın deneyim ve bilgilerinden faydalanıyoruz.  GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin yönlendirmesiyle en fazla ihtiyaç duyulan bölgelerde merkez açmaya özen gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemde de GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile birlikte bölgede yaşayan çocuklar için birçok çalışmayı daha hayata geçirmeyi planlıyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz arasında ise diğer bölgelerde de benzer çalışmaları gerçekleştirmek var.

Cheetos Gelişim Merkezleri’ndeki faaliyetlerinizden yararlanana çocukların hayatlarında ne gibi değişiklikler, gelişimler oluyor? Verilen eğitim ve desteğin sizi heyecanlandıran geri dönüşleri neler?
Cheetos Gelişim Merkezleri ile eğitim hayatlarına destek olduğumuz çocuklarımız, çok-yönlü düşünebilme imkânına sahip oluyorlar. Böylece kendi hayatlarındaki kararlarda çok daha bilinçli seçim yapabiliyorlar. Boş zamanlarını yararlı aktivitelerle doldurarak,  farklı konularda bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz. Tüm bunların yanında destek eğitimleriyle, okuldaki başarılarını artırmalarına olanak tanıyoruz.
Projeye destek veren PepsiCo çalışanları, seçilen öğrenciler ile irtibatını koparmıyor. Yüz yüze ve telefon görüşmeleriyle öğrencilere destek olmayı sürdürüyor. Her yıl düzenlenen Kariyer Günleri ile mesleklerinde başarılı isimler bölgeye götürülerek, çocuklarımızın gelecekte seçmek istedikleri meslek dallarıyla ilgili profesyonel bir şekilde yönlendiriliyor. Zaman zaman da çocuklarımız İstanbul’daki global konferanslara davet edilerek, özel oturum ve konuşmalara katılımları sağlanıyor. Bunların yanında PepsiCo çalışanlarının çocukları da yaz kursları ile öğrencilerimize destek istedikleri derslerde yardımcı oluyor.
Bu süreçte bizi çok mutlu eden ve gururlandıran geri dönüşler alıyoruz. Örneğin merkezlerimizden faydalanan Hilal Aktar başarılarını sürdürerek Tıp Fakültesi’ni kazandı. Hilal Aktar etkinliklerimize katılarak, gelişim merkezinin kendi hayatındaki önemini anlatıyor ve başarı örneği oluşturuyor.   

Önümüzdeki dönem için yeni hedefleriniz neler? Yeni merkezler açılacak mı örneğin?
11’inci yılına giren Cheetos Gelişim Merkezleri büyümeyi sürdürüyor. Kalkınma Bakanlığı’nın da desteği ile daha fazla bölgede, daha çok çocuğun gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Eminiz ki PepsiCo Türkiye olarak pek çok sosyal sorumluluk projesini değerlendiriyorsunuz. Çeşitli proje fikirleri arasından Cheetos Gelişim Merkezleri’ni hayata geçirme kararını nasıl aldınız? Bu projeyi sizin için değerli kılan unsurlar neler oldu?
PepsiCo Türkiye olarak kurumların sadece kâr hedefiyle var olamayacağına, topluma, çevreye ve yeteneğe fayda sağlayan yatırımlarla güçlü ve kalıcı bir yapıya sahip olacaklarına inanıyoruz. Yaşam kalitesini arttırmaya yönelik, sürdürülebilir projelerle aktif bir toplumsal yaşama katkıda bulunmayı önceliğimiz olarak görüyoruz. Bu bağlamda eğitimdeki eşitsizliklerin, nitelikli bir toplum oluşturma yolunda büyük bir engel olduğunu düşünüyoruz. Cheetos Gelişim Merkezi projemiz, bölgesel, kültürel ve ekonomik özelliklerden kaynaklanan fırsat eşitsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. PepsiCo Türkiye olarak ürettiğimiz projelerde önceliği her zaman çocuklara veriyoruz. Toplumun gelişimini çocukların belirleyeceğine inanıyoruz, bu nedenle projemizi çok önemsiyoruz.

Gelişim Merkezlerinin bir uzantısı olarak faaliyet gösteren, Harvey C. Russel ödülünü kazanan “Kızlarımız Okuyor” projesi var ayrıca. PepsiCo bu proje kapsamında ne tip çalışmalar yapmakta?
“Kızlarımız Okuyor” projesi, Cheetos Gelişim Merkezi’ne devam eden ve daha sonra lise eğitimine ailesinin ekonomik şartları nedeniyle başlayamayan kız öğrencilere katkı sağlamak amacıyla doğdu. PepsiCo Türkiye olarak, Cheetos Gelişim Merkezi’ndeki 4-14 yaş aralığı sınırını üst seviyeye taşıyarak kız öğrencilerin tüm lise öğrenim ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde sürdürmeye karar verdik.
“Kızlarımız Okuyor” projesi; “Bölgesel, kültürel ve ekonomik özellikler veya Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin mevcut aile yapısından kaynaklanan fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmayı”, “Eğitimde çeşitliliği geliştirmeyi” ve “Sosyo-ekonomik zorluklarla boğuşan kız çocuklarına lise düzeyinde eğitime devam etmeleri için olanak sağlamayı” hedefliyor.
2009 yılında başlattığımız proje kapsamında ilk sene 20, bugün ise toplam 80 kız çocuğunun lise eğitimlerine devam edebilmelerini sağladık. Her sene en başarılı kızlarımızı İstanbul’a davet ediyor ve onlara çeşitli alanlarda deneyimler kazandırıyoruz. Kızlarımız Okuyor projesi ile global PepsiCo sistemi içerisinde toplumsal farklılıkların, çeşitliliğin teşvik edilmesi adına verilen Harvey C. Russell ödülünün sahibi olduk. “Kızlarımız Okuyor” Projesi, Avrupa’dan ödüle layık bulunan iki projeden biri olma başarısını gösterdi.

Cheetos Gelişim Merkezleri ve “Kızlarımız Okuyor” projesi haricinde değerlendirdiğiniz yeni sosyal sorumluluk projeleri var mı? Yoksa bu iki projeyi geliştirerek sürdürmek üzerine mi odaklanıyorsunuz?
Cheetos Gelişim Merkezleri projesini, yeni merkezlerle büyütmeyi hedefliyoruz. “Kızlarımız Okuyor” projesinden yararlanacak kızlarımızın sayısını da her yıl artırmayı, lise ve üniversitede  hep yanlarında olmayı istiyoruz. Bu projelerin dışında da toplumsal değer yaratan çalışmaları her zaman sürdürmeye kararlıyız.

Global bir dünya devi olarak PepsiCo faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyor. PepsiCo’nun bu konudaki vizyonundan biraz bahsedebilir misiniz?
PepsiCo daha iyi bir yarın oluşturmak, dünya üzerinde faaliyet gösterdiği her noktada çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürekli iyileştirme sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. “Fayda Gözeten Performans” vizyonu ile hem topluma hem çevreye hem de çalışanlarına karşı sorumluluklarını en üst düzeyde yerine getirmeye odaklanıyor.
PepsiCo küresel bir yiyecek ve içecek firması olarak, lezzetli ve besin değeri arttırılmış yiyecekler ve içeceklerden oluşan bir portföy oluşturmaya, enerji, su ve ambalaj kullanımını azaltmaya yönelik yenilikçi yöntemler bulmaya ve çalışanları için mükemmel bir iş ortamı sağlamaya devam ediyor. Faaliyet gösterdiği yerlerde, o ülkenin vatandaşlarını istihdam ederek, yerel zevklere göre tasarlanmış ürünler geliştirerek, çiftçiler, yerel yönetimler ve yöre halkı ile ortaklık kurarak yerel topluma saygı gösteriyor. Onlara destek olarak yatırım yapıyor.
PepsiCo Türkiye olarak biz de “Fayda Gözeten Performans” vizyonu altında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Fayda Gözeten Performans vizyonu kapsamında ele aldığımız “Toplumsal Sürdürülebilirlik” taahhütlerimizin bir gereği olarak sosyal sorumluluk planlarımızı emin adımlarla büyüterek devam ettiriyoruz. Bizler, yaşam kalitesini artırmaya yönelik sürdürülebilir projelerle aktif bir toplumsal yaşama katkıda bulunmayı taahhüt ediyoruz.




  1. Film Okuma 101: Jay Shaw

    19. yüzyıl Polonya poster estetiğinden ilham alan grafik dili ve yeniden hayal ettiği film afişleri ile Jay Shaw tek bir imge ile merak uyandırmanın sırrını çözmüş nadir ve takdir edilesi tasarımcılardan biri.  Yaratıcılığını aktarmanın sınırsız yollarının arasından, film afişlerini tekrar imgelemeye nasıl karar verdin? Bu formatın senin için çekiciliği nedir?Yaklaşık altı yıl önce, Mondo adındaki bir şirket Tyler Stout’un The Thing’inin serigrafik afişini çıkarmıştı. Ben de o dönemlerde bir sayfayı arıyordum ve bir web araması beni o afişe yönlendirdi. Bir haftadır satın alınabilir durumdaydı, bir tane aldım ve elime ulaşır ulaşmaz anında âşık oldum. Daha önce de serigrafi işleri görmüştüm ancak

  2. Yerel, adil, temiz, sağlıklı gıda: Bükoop

    Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi (Bükoop) tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamanın yanında üreticiyi desteklemeyi amaçlıyor. Üretici ve tüketicinin karşılıklı güven ilkesiyle alışverişine aracı olan Bükoop küçük çiftçi ve kentliler arasında bir bağ kuruyor. Doç. Dr. Ferit Öztürk, Asya Saydam ve Serkan Kaptan Bükoop’un işleyişi, kooperatifçilik ve sağlıklı gıda üzerine sorularımızı yanıtladı. Bükoop adında bir kooperatif kurma fikri nasıl ortaya çıktı? Hayata geçiş sürecini biraz anlatır mısınız?Ferit: Kentlilerin Çiftçilerle Dayanışma İnsiyatifi (KEÇİ) diye bir oluşum vardı. Başta Çiftçi-sen olmak üzere, akademik personel ve kampüs çalışanı, bir miktar da dışarıdan aktivist ile kampüste buluştuk. “Kentlilerin tarım için yapabilecekleri neler var?” fikrinden ziyade; yok olan

  3. Alternatif bir iktisat ders kitabı: Mim Savaşları

    Adbusters ekolünün elinden çıkma Mim Savaşları: Neoklasik İktisadın Yaratıcı İmhası kitabı, Metis yayınevi ve Express dergisi işbirliğiyle Türkçeye kazandırıldı. Kitabın çevirisine el atanlardan 13Melek, kitabın işaret ettiği fikirleri özetledi. Metis yayınevi ve Express dergisinin işbirliği ile küresel İşgal Et hareketlerinin fikri ilham kaynaklarından olan Adbusters ekolünün imza attığı Mim Savaşları: Neoklasik İktisadın Yaratıcı İmhası adlı kitap Türkçeye kazandırıldı.  Bu yazıda, Haziran 2013 Gezi Direnişi’nde kaybettiğimiz canlara ithaf edilen çeviriye el atanlardan biri olarak kitabın işaret ettiği belli başlı fikirleri özetlemeye çalışacağım. Mim Savaşları kendini alternatif bir iktisat ders kitabı olarak konumlandırıyor. Zira kapitalizm bugün bir krizden geçmekte. İktisatçıların modelleri aciz, türlerin soyunun tükenişini, kaynakların yok oluşunu, iklim değişikliğini

  4. Müzikte sokak hafızası

    Moondog'dan Space Lady'e, Space Lady'den Siya Siyabend'e efsaneler ve saklı hazinelerle müziğin sokaklardaki özgürleştirici hafızası...

  5. Kaşlar Fatima Al Qadiri için kalkıyor

    Kıtaları aşan bir hayat hikâyesi ve beklentileri bozan bir bakış...

  6. #C2CISTONIGHT 18-19 Nisan’da İstanbul’da!

    Bu seneki #C2CISTONIGHT kapsamında izleme fırsatı bulacağımız sanatçıları “kim, ne zaman, niçin” gibi sorularla tanıttık.

  7. Daha bilinçli ama hâlâ keyifli: Chet Faker

    Albümün çıkışının ardından Avrupa’da turne yapacak olan Chet Faker’a, New York’ta bir taksideyken yeni albümü, konserleri ve esprili ismiyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk.

  8. Yeniden yaratılan elementler: Pregnant Head

    Pregnant Head adını verdiği projesiyle içindeki duygusal yükü müziğine yansıtarak özgün çalışmalar ortaya koyan Cem Bayramçavuş’a merak ettiklerimizi sorduk.

  9. Video röportaj: Can Khan Oral

    Bant Mag. sordu, 4 Nisan’da yeni albümünü yayınlayacak olan Can Khan Oral, Mexico City’den cevapladı.

  10. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  11. Müziğe dair kısalar

    Frankie Goes to Hollywood ve Ada'nın homofobiyle imtihanı, Savai & Gökalp K.'ın ilk uzunçaları, "entel arkadaşların kırılganlığı"na dair kısa kısa...

  12. Oynamaktan yorulanları yönetmen koltuğuna alalım: John Turturro

    İster oyuncu olun ister senarist ya da yönetmen, fark etmez. Sinemada taze bir şey söylemenin ayırt edici özelliği hiç şüphesiz karakter yaratmak... Benzersiz, ilham verici, merak uyandırıcı, rahatsız edici, mide bulandırıcı… Sizin gibi olmayan herhangi birilerini, benzersiz karakterlere dönüştürdüğü filmlerin unutulmaz oyuncusu John Turturro’yu bu ay yönetmen koltuğunda ağırlıyoruz.

  13. 33. Istanbul Film Festivali'ne Özel Festival Günlüğü

    Bu yıl 5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde hangi gün ne yapmalı, nereden nereye koşturmalı?

  14. İstanbul Film Festivali’nden Her Ruh Hâline Uygun Listeler

    Bu yılki İstanbul Film Festivali’nin 200’ü aşkın filmden oluşan programı içerisinde kaybolanlara yol gösterecek dev bir hizmet…

  15. Bu ay ne izlesem?

    Sinemaseverlerin İstanbul Film Festivali coşkusuna kapılacağı nisan ayında, vizyon son aylardaki heyecanın bir tık gerisinde kalsa da, sevilen yönetmenlerin merakla beklenen son filmleri vizyonda yerini alıyor.

  16. Radikal demokrasi için kamera başına!

    “Demokrasi” kavramının gündemimizi bir hayli meşgul ettiği bu günlerde Doc Next Network “radikal demokrasi” üzerine bir video yarışması düzenlemekte. Yarışmanın

  17. “Artık tamam, zamanı geldi. Bir çıkmam lâzım”: Merve Morkoç

    İstanbul’un genç sanatçılarından Merve Morkoç hem sokaklara çiziyor hem de kâğıtlara. 17 Nisan’daki kişisel sergisi 2+1’den önce Merve’yi yakalayıp birkaç soru sorduk.

  18. Avrupa’dan Moğolistan yönünde eşine az rastlanır bir macera: Mongol Rally

    16 bin kilometre ve bir ay süren Mongol Rally, yardım amaçlı düzenlenen en garip etkinliklerden biri. Herhangi bir destek ekibi olmadan, zorlu parkuru mümkün olan en düşük bütçeyle ve en basit araçla bitirmenin amaçlandığı Mongol Rally’i geçtiğimiz senelerde tamamlayan iki katılımcıya sorduk!

  19. Cheetos Gelişim Merkezleri ile Yarına Hazırlanan bir Nesil

    PepsiCo Türkiye'nin GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi Cheetos Gelişim Merkezleri, 2014 yılına girmemizle beraber 10 seneyi doldurmuş oldu. Cheetos Gelişim Merkezleri’nin geçtiğimiz 10 senesi, geleceği ve sosyal sorumluluk üzerine PepsiCo Kurumsal İletişim Müdürü Didem Sinik ile bir sohbet gerçekleştirdik.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör