“Demokrasi” kavramının gündemimizi bir hayli meşgul ettiği bu günlerde Doc Next Network “radikal demokrasi” üzerine bir video yarışması düzenlemekte. Yarışmanın Türkiye ayağı ile ilgilenen ise daha önce gene Bant Mag.’da röportaj yaptığımız MODE İstanbul olacak. İlgilenenler ve kamerasına davranmak isteyenler çıkacaktır dedik ve MODE İstanbul kurucularından Gökçe Su Yoğurtçuoğlu’na yarışma hakkında bir kaç soru yönelttik.


Malûm “ileri” demokrasi ile başımız epey dertte. Bir diğer yandan, hem global ölçekte, hem de Türkiye özelinde radikal demokrasi örneklerinin sık yaşandığı bir dönemde hayatımızı sürdürüyoruz… Peki bir de senden alsak bir tanım, nedir radikal demokrasiyi radikal kılan özellikler?
TDK büyük sözlükte “radikal” kelimesinin karşılığına baktığınızda şunu görüyorsunuz: “Köklü, nedene yönelik, herhangi bir hastalığın kaynağına, nedenine yönelik girişim.” Radikal demokrasi konseptini bu bağlamda düşündüğünüzde çok şeyi açıklıyor aslında!

Hem global ölçekte, hem de Avrupa ve Türkiye’de gerek ekonomik, gerek politik anlamda krizler yaşıyor ve kutuplaşmaya doğru gidiyoruz. Bu hepimiz için bir dönüm noktası. Demokrasi ve temsiliyet kavramlarını yeniden değerlendirip alternatifleri kitleler hâlinde hayata geçirmeye başladığımız bir dönemdeyiz. Hem fiziksel hem de mental anlamda tanımladığımız kamusal alan üzerinden haklarımızı arıyoruz, şeffaflık ve sosyal adalet talep ediyoruz. Farkındalığımız artarken yeni bir toplum ve vatandaşlık anlayışı yerleşiyor; bu deneyimden birlikte geçiyoruz. Tam bu noktada kendi istek ve seçimlerimiz çok büyük bir önem taşımaya başlıyor çünkü bir fark yaratabileceğimizin bilincine varıyoruz, mevcut algıları sorguluyoruz ve aksiyona geçiyoruz. Daha kapsayıcı ve katılımcı bir anlayış istiyoruz.

Tüm bu yaşananlar, Doc Next Network olarak yürüttüğümüz Radikal Demokrasi Video Yarışması’nın çıkış noktası oldu. Web sitesindeki terimler sözlüğü (lexicon) altında radikal demokrasi kavramını şu şekilde tanımladık:

1// Demokrasinin kökü;
2// Mevcut güç dengelerini sorgulamak;
3// Duvarları yıkarak açık (şeffaf) bir toplum yaratmak;
4// Ayrıcalıklı azınlıktan halkın çoğunluğuna, hem kültürel hem politik olarak güç transferi yapmak.

Bu yarışmayı, herkesin yaşamak istediği toplum, gelecek, kültürel ve politik ortamı tanımladığı, kendi fikrini ve “radikal” hikâyelerini paylaştığı, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde hem Türkiye hem de Avrupa’da seçimler ekseninde yapılan tartışmaların bir parçası olabildiği bir platform yaratmak amacıyla başlattık. Bu da bizim için radikal demokrasi tanımının bir uzantısı: kendimizi ve birlikte yaşadığımız toplumları, video, karikatür ve duvar yazısı gibi yaratıcı medya yapıtlarını kullanarak, yalnızca aracılardan medet umarak değil, daha direkt bir şekilde ifade ve temsil etmeye başladık. Birbirine ağlarla bağlanan büyük bir toplumun (networked society) parçası olduğumuzu, internet, sosyal medya ve dijital iletişim araçlarının gücünü göz önünde bulundurduğumuzda, zaten “kökten” bir değişim içinde olduğumuzu kavrıyor, otomatik olarak bunun bir parçası hâline geliyor ve bu bilinci yayma gayretine giriyoruz.

Doc Next Network olarak bir radikal demokrasi video yarışması yapıyorsunuz, buradaki etkinlikleri de MODE İstanbul yürütmekte… Biraz bahseder misin bu yarışmadan, katılım koşulları ve videolarda aradıklarınızdan?
Sanatçılara, sosyal aktörlere ve eleştirel düşünen herkese çağrıda bulunuyoruz: Demokrasi ve temsiliyet kavramlarını yeniden gözden geçirin, sorgulayın, alternatifinizi ortaya koyun, açık bir toplum yaratın! Peki bunun nasıl yapabilirler? 13 Nisan’a kadar videolarını gönderip yarışmaya katılırlar, biz de bu videolar aracılığıyla onların görüşlerini hem online olarak hem de festivaller gibi farklı platformlarda duyurmalarına yardımcı oluruz.

İngilizcede bu yarışma aslında “challenge” olarak geçiyor. Bunun birkaç farklı anlamı var, yine web sitesindeki terimler sözlüğüne gönderme yaparak şöyle tanımlayabilirim:

1// Videonuzu gönderin, sesinizi duyurun ve kendinizi temsil edin;
2// Mücadele edin, sahiplenin, yüzleşin, cesaret edin, talep edin, uyandırın… ;
3// Görünür olun, ödüller kazanın ve videolarınızla uluslararası platformlarda yer alın.

Ana iki soru üzerinden yola çıkıyor ve videolarda bunlara cevap aranmasını öneriyoruz: Nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz? Katılımcı, kapsayıcı ve şeffaf bir toplum kurmak için ne yapabiliriz? Özellikle yeni yapılan yerel seçimler göz önüne alındığında, söyleyecek çok sözümüz olmalı! Herkesi bunları videoya yansıtıp bizimle paylaşmaya davet ediyoruz.

Başvurular her türde, tarzda ve formatta hazırlanmış medya yapıtları olabilir. Videoların uzunluğu 5 dakikayı  geçmemeli. Katılımcıların özellikle bu yarışma için yeni videolar üretmesini öneriyoruz ama süre daraldı, daha önceden yaptıkları videoları göndermeyi tercih edebilirler. Son 2 sene içerisinde tamamlanmış olan videoları kabul ediyoruz.

14-27 Nisan arasında yarışma websitesi üzerinden tüm videoların oylaması yapılacak, herkes favori videolarına puan vererek bu yapıtları destekleyebilecek. Seyircilerden en çok oy alanlar Finalist Listesi’ne girecek ve profesyonel bir jüri tarafından değerlendirilecek. En iyi 5 video 2 bin 500’er avro ödül kazanacak; sonraki 5 video ise 1000’er Euro mansiyon ödülü alacak. Varşova’da düzenlenen Planete+ Doc Film Festivali kapsamında, mayıs ayında bir Ödül Töreni düzenlenecek ve kazananlara ödülleri verilecek. Seçilen videolar Avrupa’nın çeşitli yerlerinde gerçekleşen festival ve etkinliklerde gösterilecek ve Doc Next Network’ün Medya Koleksiyonu’nda yer alacaklar.

Başvuruda bulunmak isteyenler proje websitesi üzerinden (İngilizce olarak) yarışma kurallarına, başvuru formuna ve projeyle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirler: http://challenge.docnextnetwork.org. Türkçe özet bilgi için ise http://www.modeistanbul.org/radicaldemocracy/ sayfamızı ziyaret edebilirler.

Hem merak edenlere, hem de belki bir video ile katılmayı düşünen potansiyel yarışmacılara ilham vermesi adına, senden minik bir radikal demokrasi videosu seçkisi istesek?
Yarışmada dört kategori var: Time Capsule (Zaman Kapsülü), Failections (Seçim Oyunları), Local Heroes (Yerel Kahramanlar) ve Europe Remapped (Yeniden Avrupa). Başvuruda bulunurken bir ya da daha çok kategori seçebiliyorsunuz. Yarışmaya katılacak olanlara ilham vermek amacıyla Doc Next Network partnerleri tarafından her bir kategoriye örnek videolar hazırladık. Ben de bu videolardan bir seçki yapmayı uygun gördüm.  

Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan Akile Nazlı Kaya ve Tomáš Doruška’nın “To You” videosu henüz doğmamış çocuklarını gelecekte nasıl bir Avrupa’nın beklediğine dair önemli sorular soruyor; İspanya’dan F. Torres’in “I Believe” adlı seçim kampanyası videosu politikacılar hakkında sevmediğimiz birçok özelliği gözler önüne seriyor; Polonya’dan “Changemaker” üç portre üzerinden yerel kahramanların Avrupa’yı nasıl değiştirebileceğine dair ipuçları sunuyor; İngiltere’den “All That is Solid Melts into Air” de değişen yaşama alanlarının insanları nasıl etkilediğini anlatıyor.

Yarışmanın tanıtım videosunu da seçkiye katıyorum: Seyredince hem güzel bir sürprizle karşılaşacaksınız, hem de radikal demokrasi ile ne kastettiğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Tanıtım videosu
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/90790711

To You
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/87309960

I Believe (You Creo)
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/87258682

Changemaker
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/88100185

All That is Solid Melts into Air
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/87217256

  1. Film Okuma 101: Jay Shaw

    19. yüzyıl Polonya poster estetiğinden ilham alan grafik dili ve yeniden hayal ettiği film afişleri ile Jay Shaw tek bir imge ile merak uyandırmanın sırrını çözmüş nadir ve takdir edilesi tasarımcılardan biri.  Yaratıcılığını aktarmanın sınırsız yollarının arasından, film afişlerini tekrar imgelemeye nasıl karar verdin? Bu formatın senin için çekiciliği nedir?Yaklaşık altı yıl önce, Mondo adındaki bir şirket Tyler Stout’un The Thing’inin serigrafik afişini çıkarmıştı. Ben de o dönemlerde bir sayfayı arıyordum ve bir web araması beni o afişe yönlendirdi. Bir haftadır satın alınabilir durumdaydı, bir tane aldım ve elime ulaşır ulaşmaz anında âşık oldum. Daha önce de serigrafi işleri görmüştüm ancak

  2. Yerel, adil, temiz, sağlıklı gıda: Bükoop

    Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi (Bükoop) tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamanın yanında üreticiyi desteklemeyi amaçlıyor. Üretici ve tüketicinin karşılıklı güven ilkesiyle alışverişine aracı olan Bükoop küçük çiftçi ve kentliler arasında bir bağ kuruyor. Doç. Dr. Ferit Öztürk, Asya Saydam ve Serkan Kaptan Bükoop’un işleyişi, kooperatifçilik ve sağlıklı gıda üzerine sorularımızı yanıtladı. Bükoop adında bir kooperatif kurma fikri nasıl ortaya çıktı? Hayata geçiş sürecini biraz anlatır mısınız?Ferit: Kentlilerin Çiftçilerle Dayanışma İnsiyatifi (KEÇİ) diye bir oluşum vardı. Başta Çiftçi-sen olmak üzere, akademik personel ve kampüs çalışanı, bir miktar da dışarıdan aktivist ile kampüste buluştuk. “Kentlilerin tarım için yapabilecekleri neler var?” fikrinden ziyade; yok olan

  3. Alternatif bir iktisat ders kitabı: Mim Savaşları

    Adbusters ekolünün elinden çıkma Mim Savaşları: Neoklasik İktisadın Yaratıcı İmhası kitabı, Metis yayınevi ve Express dergisi işbirliğiyle Türkçeye kazandırıldı. Kitabın çevirisine el atanlardan 13Melek, kitabın işaret ettiği fikirleri özetledi. Metis yayınevi ve Express dergisinin işbirliği ile küresel İşgal Et hareketlerinin fikri ilham kaynaklarından olan Adbusters ekolünün imza attığı Mim Savaşları: Neoklasik İktisadın Yaratıcı İmhası adlı kitap Türkçeye kazandırıldı.  Bu yazıda, Haziran 2013 Gezi Direnişi’nde kaybettiğimiz canlara ithaf edilen çeviriye el atanlardan biri olarak kitabın işaret ettiği belli başlı fikirleri özetlemeye çalışacağım. Mim Savaşları kendini alternatif bir iktisat ders kitabı olarak konumlandırıyor. Zira kapitalizm bugün bir krizden geçmekte. İktisatçıların modelleri aciz, türlerin soyunun tükenişini, kaynakların yok oluşunu, iklim değişikliğini

  4. Müzikte sokak hafızası

    Moondog'dan Space Lady'e, Space Lady'den Siya Siyabend'e efsaneler ve saklı hazinelerle müziğin sokaklardaki özgürleştirici hafızası...

  5. Kaşlar Fatima Al Qadiri için kalkıyor

    Kıtaları aşan bir hayat hikâyesi ve beklentileri bozan bir bakış...

  6. #C2CISTONIGHT 18-19 Nisan’da İstanbul’da!

    Bu seneki #C2CISTONIGHT kapsamında izleme fırsatı bulacağımız sanatçıları “kim, ne zaman, niçin” gibi sorularla tanıttık.

  7. Daha bilinçli ama hâlâ keyifli: Chet Faker

    Albümün çıkışının ardından Avrupa’da turne yapacak olan Chet Faker’a, New York’ta bir taksideyken yeni albümü, konserleri ve esprili ismiyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk.

  8. Yeniden yaratılan elementler: Pregnant Head

    Pregnant Head adını verdiği projesiyle içindeki duygusal yükü müziğine yansıtarak özgün çalışmalar ortaya koyan Cem Bayramçavuş’a merak ettiklerimizi sorduk.

  9. Video röportaj: Can Khan Oral

    Bant Mag. sordu, 4 Nisan’da yeni albümünü yayınlayacak olan Can Khan Oral, Mexico City’den cevapladı.

  10. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  11. Müziğe dair kısalar

    Frankie Goes to Hollywood ve Ada'nın homofobiyle imtihanı, Savai & Gökalp K.'ın ilk uzunçaları, "entel arkadaşların kırılganlığı"na dair kısa kısa...

  12. Oynamaktan yorulanları yönetmen koltuğuna alalım: John Turturro

    İster oyuncu olun ister senarist ya da yönetmen, fark etmez. Sinemada taze bir şey söylemenin ayırt edici özelliği hiç şüphesiz karakter yaratmak... Benzersiz, ilham verici, merak uyandırıcı, rahatsız edici, mide bulandırıcı… Sizin gibi olmayan herhangi birilerini, benzersiz karakterlere dönüştürdüğü filmlerin unutulmaz oyuncusu John Turturro’yu bu ay yönetmen koltuğunda ağırlıyoruz.

  13. 33. Istanbul Film Festivali'ne Özel Festival Günlüğü

    Bu yıl 5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde hangi gün ne yapmalı, nereden nereye koşturmalı?

  14. İstanbul Film Festivali’nden Her Ruh Hâline Uygun Listeler

    Bu yılki İstanbul Film Festivali’nin 200’ü aşkın filmden oluşan programı içerisinde kaybolanlara yol gösterecek dev bir hizmet…

  15. Bu ay ne izlesem?

    Sinemaseverlerin İstanbul Film Festivali coşkusuna kapılacağı nisan ayında, vizyon son aylardaki heyecanın bir tık gerisinde kalsa da, sevilen yönetmenlerin merakla beklenen son filmleri vizyonda yerini alıyor.

  16. Radikal demokrasi için kamera başına!

    “Demokrasi” kavramının gündemimizi bir hayli meşgul ettiği bu günlerde Doc Next Network “radikal demokrasi” üzerine bir video yarışması düzenlemekte. Yarışmanın

  17. “Artık tamam, zamanı geldi. Bir çıkmam lâzım”: Merve Morkoç

    İstanbul’un genç sanatçılarından Merve Morkoç hem sokaklara çiziyor hem de kâğıtlara. 17 Nisan’daki kişisel sergisi 2+1’den önce Merve’yi yakalayıp birkaç soru sorduk.

  18. Avrupa’dan Moğolistan yönünde eşine az rastlanır bir macera: Mongol Rally

    16 bin kilometre ve bir ay süren Mongol Rally, yardım amaçlı düzenlenen en garip etkinliklerden biri. Herhangi bir destek ekibi olmadan, zorlu parkuru mümkün olan en düşük bütçeyle ve en basit araçla bitirmenin amaçlandığı Mongol Rally’i geçtiğimiz senelerde tamamlayan iki katılımcıya sorduk!

  19. Cheetos Gelişim Merkezleri ile Yarına Hazırlanan bir Nesil

    PepsiCo Türkiye'nin GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi Cheetos Gelişim Merkezleri, 2014 yılına girmemizle beraber 10 seneyi doldurmuş oldu. Cheetos Gelişim Merkezleri’nin geçtiğimiz 10 senesi, geleceği ve sosyal sorumluluk üzerine PepsiCo Kurumsal İletişim Müdürü Didem Sinik ile bir sohbet gerçekleştirdik.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör