Son yılların en üretken hip hop kolektifini mercek altına alıyoruz.

‘’Hip hop insanı dar bir kutunun içine sokuyor ve fazlasıyla kısıtlıyor. Ben ismimin diğer MC’lerle değil; Wes Anderson, Quentin Tarantino gibi yönetmenlerle anılmasını istiyorum.’’

Bu sözleri söyleyen, az sonra bahsedeceğimiz hip hop kolektifi Odd Future’ın kurucusu Tyler, The Creator. Geçtiğimiz haftalarda Larry King’e konuk olan 23 yaşındaki Tyler, The Creator, artık hip hop yapmak istemediğini bu sözleriyle dünyaya duyurmuştu. Yani, geride bıraktığımız altı-yedi yıl boyunca sürekli üretim hâlinde olan, işin sadece müzikal kısmıyla değil, görsel ve eğlence boyutlarını da fazlasıyla ciddi şekilde uğraşan Odd Future kolektifinin beyni artık farklı fonksiyonlarla çalışmak niyetinde. Âdeta bir kırılma noktasına tanıklık ettiğimiz şu günler, dönüp Odd Future’a bir bakmak ve ekipten birkaç kişiyi tanımak için iyi bir fırsat.

Odd Future, ya da bilinen diğer adıyla Odd Future Wolf Gang Kill Them All, Los Angeles’ın güneyinde bir evin odasında üretimlerine başlamıştı. Tyler, The Creator önderliğinde dokuz-on kişilik MC ve prodüktör grubu, prodüktör Syd Tha Kyd ve MC Taco’ya ait bir odada ilk kayıtlarını yapmaya başlarlar. Epey kalabalık bir kolektif olan Odd Future’dan yayınlanan ilk şeyler miksteyp formundaydı. 2008 kasımında yayınlanan The Odd Future Tape, ekipte yer alan cevherleri ilk kez duymamızı sağlıyordu. Ağırlıklı olarak Tyler, The Creator’ın parçalarının yer aldığı derlemede Hodgy Beats, Casey Veggies ve Left Brain öne çıkan diğer isimler olmuşlardı. Büyük oranda ev ortamında hazırlanan söz konusu miksteyp, hip hop sahnesinde yeni bir heyecana sebep olmuştu. NME, Pitchfork, XXL gibi dergiler yaşları 17-18 civarında olan bu ekibi fazlasıyla sevmiş ve Odd Future’daki potansiyeli ilk yayından fark etmişti.

2009-2010 yılları Odd Future kadrosunda değişiklikler yaşandığı yıllar oldu. Belki de şu an ekibin Tyler, The Creator’la birlikte en tanınmış isimleri bu dönemde Odd Future’a dâhil oldu. Earl Sweatshirt, Domo Genesis, Frank Ocean ve Mike G., ekibin yeni isimleri oldular ve Odd Future’dan hem dijital hem basılı çeşitli albüm ve miksteypler yayınladılar.

Ekibin son hâlini almasıyla birlikte fazlasıyla üretken ve ilgi odağı olarak geçen yıllar da başlamış oldu. Yayınlanan kayıtların yanısıra ünlü komedi kanalı Adult Swim’de yayınlanan Loiter Squad isimli televizyon programını hazırlayan Odd Future, kadrosunu yalnızca müzisyenlerle değil; komedyen, yazar, oyuncu gibi isimlerle de genişletmeye devam etti.

Odd Future zamanla kendine ait bir mizah anlayışı olan bir kolektif oldu ve bir yandan da ekibin üretiminde de gözle görülür bir olgunlaşma yaşandı. Yayınlanan solo albümlerin yanısıra, sürekli olarak ikili ve üçlü gruplar hâlinde farklı isimlerle de üretimi devam ettiren Odd Future’da en dikkat çekici başarıyı da Frank Ocean yakaladı diyebiliriz. Ekipteki diğer tüm hip hopçulardan farklı duruşuyla daha fazla ana akıma hitap eden Frank Ocean, geride bıraktığımız iki yılda tam yedi dalda Grammy’ye aday gösterilirken bunlardan ikisini de kazanmayı başardı.

Her ne kadar gözle görülür bir şekilde, kendi jenerasyonlarının en dikkat çekici hip hop olayı olsalar da birkaç yıl içinde Amerika’da ebeveynlerin karşı olduğuorganizatörlerin rahatlıkla çalışamadığı bir imaja sahip oldular. Söz konusu sahnedeki birçok müzisyenin aksine uyuşturucuyla birlikte anılmasalar da şarkı sözleriyle, verdikleri röportajlarla, video klipleriyle kendilerine kısa sürede çeşitli mecralardan “düşmanlar” edinmeyi de başardılar. Şarkılarında okulun ne kadar bir şey olduğundan tecavüze kadar birçok insanın canını sıkabilecek konulara değinen ekibin, birkaç festivalde yaptığı taşkınlıklar da üst üste gelince medyada görünürlükleri biraz azaldı.

Ekibi ilk yıllarından beri ekibi en çok destekleyen isimler arasında Mos Def ve The Roots davulcusu Questlove yer alıyordu. Özellikle Odd Future’dan isimleri televizyona çıkarabilmek konusunda oldukça emek sarf eden Questlove, kolektifle çok büyük bir sevgi ilişkisi içerisinde. Yaşları 20’lerinin başlarına geldikçe kendi kolektifleri dışından isimlerle de üretimler yapmaya başlayan Tyler, The Creator, Domo Genesis, Hodgy Beats ve Earl Sweatshirt için 2013 yılı bulutların üzerinde geçti. Tyler, The Creator üçüncü solo albümü Wolf, Earl Sweatshirt’se ilk solo albümü Doris’i bu yıl içerisinde yayınlayıp müzik eleştirmenlerinden tam not aldılar. Ayrıca kolektifin ilk yıllarına nazaran konserlerde de deneyimle birlikte çok daha etkileyici hâle geldikleri yazılıp çiziliyor. (Primavera Sound 2014’ün en harika performanslarından birine Earl Sweatshirt imza attı. Seyirciyle diyaloğundan şarkı dizimine kadar her şey kusursuzdu!)

Sample’lardan ziyade kendilerine ait orijinal beat’leri kullanma tutumu, Odd Future için en dikkat çekici özellik belki de. Ayrıca ekip içindeki paylaşım ve sürekli ortak üretim hâli, ekibi her zaman sürprizlere açık ve takip edilesi kılıyor. Yazının girişinde yer alan Tyler, The Creator açıklamasının ardından Odd Future’ın geleceğinde neler göreceğimizi hiç kestiremesek de ekibin takip edilmesi gereken beş üyesini kısaca tanımakta fayda var!

Image

Tyler The Creator

Gerçek ismi: Tyler Gregory Okonma

Yaşı: 23

Neler yapar: “Tyler, The Creator’ın yapmadığı bir şey var mı?” daha doğru bir soru olacaktır. Prodüktörlükten, MC’liğe, çizgi film seslendirmeciliğinden (bkz. Axe Cop), klip yönetmenliğine aklına gelen her şeyi denemesiyle tanınıyor! ‘’Yonkers’’ ve ‘’Tamale’’ kliplerini mutlaka izleyin.

Dinlenmesi gereken albüm: Goblin (2011)

Image

Earl Sweatshirt

Gerçek ismi: Thebe Neruda Kgositsile

Yaşı: 20

Neler yapar: İki yıl ekipten ayrı kalıp sonra tekrar geri dönen Earl Sweatshirt, tek kelimeyle fırtına gibi döndü diyebiliriz. Doris, belki de Odd Future tarafından yayınlanmış en iyi albüm. Vince Staples ve Tyler, The Creator’la bir araya gelince patlayıcı etkisi olduğu da bir gerçek. Ayrıca tabiî ki kendi kafasının logosunda olduğu bir sweatshirt serisi de var!

Dinlenmesi gereken albüm: Doris (2013)

Image

Domo Genesis

Gerçek ismi: Dominique Marquis Cole

Yaşı: 23

Neler yapar: Solo işlerinin yanı sıra Hodgy Beats ve Left Brain’le bir araya gelip oluşturduğu MellowHigh, Odd Future’dan çıkan en sağlam kolektif işlerden. Bu yıl ilk solo albümünü yayınlayacak ve muhtemelen sonrasında da fazlasıyla adını anacağız.

Dinlenmesi gereken albüm: MellowHigh (2013)

Image

Matt Martians

Gerçek ismi: Matthew Martin

Yaşı: 25

Neler yapar: Ekibin gizli kahramanlarından biri diyebiliriz Matt Martians için. Prodüktör olarak Odd Future’dan çıkan birçok albümde parmağı olan Matt Martians, ekipten farklı isimlerle The Internet ve The Jet Age of Tomorrow gibi iki harika projenin üyesi. Ayrıca bir illüstratör olduğunu da unutmayalım!

Dinlenmesi gereken albüm: The Journey To The 5th Echeleon (The Jet Age of Tomorrow, 2011)

Image

Hodgy Beats

Gerçek ismi: Gerard Damien Long

Yaşı: 23

Neler yapar: Solo olarak yayınladığı miksteyplerin ardından bu yıl yine bir solo albüm yayınlamak niyetinde olan isimlerden biri de Hodgy Beats. Left Brain’le birlikte yürüttükleri MellowHype isimli ikiliyi sürekli başka kişileri ekleyerek başka formlara sokan Hodgy Beats, Odd Future’dan çıkmış hemen her albüm ya da miksteypte bir şekilde yer alıyor.

Dinlenmesi gereken albüm: Numbers (MellowHype, 2012)

  1. Ortadoğu’dan Uzak Doğu’ya: Monira Al Qadiri

    Körfez Savaşı'yla ve Japon animeleriyle geçen bir çocukluk sonrasında her iki kültüre de birer kök salan Monira Al Qadiri, bu uzak diyarlarda aynı anda varolabilme özgürlüğünü bu kültürlere uzaktan bakabilme yeteneğiyle beraber elde etmiş. Bu zamanlarda bizim yaşadağımız coğrafyada da iyiden iyiye görünürlük kazanan toplumsal cinsiyet, hüznün estetiği ve yolsuzluk kültürleri gibi konular üzerine çok çeşitli formatlarda işler üreten Al Qadiri ile gerçekleştirdiğimiz sohbet bu konuların bizdeki izdüşümlerine de yeni ve farklı bir perspektif kazandırdı.

  2. Biz insanların son yüzbin senesi

    Arkeoloji, “biz insanları” anlamak için kuşkusuz bir derya. Sanat tarihinden, mimarlığa, biyolojiden nörolojiye, genetikten etnolojiye, hattâ dendrokronolojiye uzanan onlarca bilim

  3. “Onurlu bir yaşam sürdürebilmek”: Türkiye’deki Suriyeli göçmenler üzerine

    Türkiye’deki kamplar ve sokaklarda güvencesiz ve hak yoksunu hayatlar süren Suriyeli göçmenler üzerine konuşmak için 13Melek, Şenay Özden’in kapısını çaldı.

  4. “Sonbaharda çorbanızı karıştırırken mırıldanacaksınız”: Can Güngör

    Ceylan Ertem sordu, Can Güngör cevapladı! Sonbaharda gelecek, melankoliye sarmalanmış yeni Can Güngör albümü için geri sayım başlamışken Güngör’e Bant Mag. için Ceylan Ertem soruları sordu.

  5. Bant Mag. Sun Club sunar: Elijah Wood – Zach Cowie – DJ Fitz

    Kışın kaldığımız yerden devam ediyoruz... Şubat ayında bize yerleri yalatan ekibi tekrar bir araya getirdik, yazlık moda geçtik, bir değil iki olsun dedik... Bant Mag. Sun Club ile sizleri Wooden Wisdom, DJ Fitz ve Grup Ses ile ikinci randevuya davet ediyoruz. İlk randevu 15 Ağustos’ta İstanbul Topless’da... İkincisi 16 Ağustos’ta İzmir/Çeşme Babylon’da...

  6. Video röportaj: Elijah Wood, Turquoise Wisdom, Fitz

    Elijah Wood, Turquoise Wisdom ve Fitz ile geçtiğimiz şubat ayında gerçekleştirdiğimiz video röportaj burada.

  7. Bütün bilinmeyenleriyle birlikte Gevende’den oyun müziği: Monochroma

    Gevende, başkarakterinin sembolik bir kapital devi yıkmak üzere yola çıktığı distopik, atmosferik ve epey de karanlık bilgisayar oyunu Monochroma’nın müziklerini hazırladı. Grubun bu yeni soundtrack albümüne dair Ahmet Bilgiç’le konuştuk.

  8. Şarkı şarkı Yerçekimi albümü

    Yerçekimi’nin ilk albümünü grupla şarkı şarkı irdeledik, Vardal Caniş Su’nun çizgileriyle yorumladık.

  9. İçgüdüsel ve zaman ötesi bir müzik: Perera Elsewhere

    Kendi sınırları içinde her şarkıda farklı bir tat yakalamayı başaran Berlin’de yerleşik Perera Elsewhere ile Everlast albümünü konuştuk.

  10. Dizüstü bilgisayarda bilim kurgusal deneyler: Dream Koala

    Genç, yetenekli ve yaratıcı bir müzisyen olan Yndi Ferreira, dizüstü bilgisayarında müzikal ve bilim kurgusal deneyler yapıyor. Kendine has yollarla yaptığı bu deneyler sonucunda ortaya çıkan müziğini bir kez dinlediğimizde hem fiziksel hem ruhsal olarak kontrol altına alınıyoruz. Peki bu iyi bir şey mi, yoksa kötü mü? Siz karar verin…

  11. Kimdir bu Odd Future?

    Son yılların en üretken hip hop kolektifini mercek altına alıyoruz.

  12. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  13. Müziğe dair kısalar

    DÜNYA KUPASI BLUES’U“Eve geliyor, eve geliyor, futbol eve geliyor…”“Three Lions” – The Lightning Seeds feat. Baddiel and Skinner Yazı: Alex

  14. Oregon’da bir mit bükücü: Kelly Reichardt

    Bu ay gösterime giren yeni filmi Night Moves vesilesiyle Amerikan bağımsız sinemasının sevilen yönetmenlerinden Kelly Reichardt’ın kariyerinde gezintiye çıktık.

  15. 15 maddede Jesse Eisenberg

    Bu ay iki filmle birden (The Double ve Night Moves) vizyonda karşımıza çıkan Jesse Eisenberg’in aşırı utangaçlık, yanaklara hücum eden alyuvarlar, asosyallik ve taramalı tüfek gibi konuşarak anlaşılamamayla mücadele ettiği hayatını ve bu hayatın perdeye yansıyan oyunculuğunu nasıl etkilediğini 15 maddede sizler için özetledik.

  16. En yakın festivale beklediğimiz 10 Amerikan bağımsızı

    Ağustos ayında, Garden State sonrası uzun süredir yeni bir filmini beklediğimiz Zach Braff’in Wish I Was Here’ı gösterime giriyor. Bu önemli kavuşmanın verdiği ilhamla yolunu gözlemeye devam ettiğimiz diğer Amerikan bağımsız sineması yenilerini sizler için sıraladık.

  17. Bu iki ay ne izlesem?

    Yaz rehavetinin sinema salonlarına hepten çöktüğü temmuz ve ağustos aylarında büyük bütçeli Hollywood aksiyonları ile uzun süredir beklediğimiz bağımsız yapımlar vizyona akın ediyor.

  18. Memleketin yeni tiyatro oyunları

    Geçtiğimiz Mayıs ayında 19. kez düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 2014-2015 sezonunda sahne alacak pek çok oyunun da prömiyerine ev sahipliği yapmış oldu. Festival sırasında dikkatimizi çeken ve yeni sezonda sahnede görme şansını tekrar yakalayacağımız Tatyana, Aşk ve Faşizm ve İstenmeyen oyunlarının yönetmenleriyle iştah açıcı soru-cevaplar burada.

  19. Yiğit Karaahmet’in İnci Kolyesinden Taneler: Heralde Kız!

    En çok "sivri dilli gay yazar" tamlamasıyla beraber karşımıza çıkan gazeteci yazar Yiğit Karaahmet her ne kadar iki sıfatı da gururla kabul etse de, bugüne kadar çeşitli gazete ve dergilerde yazdığı yazıların derlemesi olan ikinci kitabı "Heralde Kız!" sivri dilden ve homoseksüellikten daha fazlasını da barındırıyor. Kitabı biz de ele geçirip göz gezdirdikten sonra zaten bildiğimiz bir şeyi tekrar keşfettik: Karaahmet'in kalemi oldukça zeki, komik ve asla sözünü sakınmıyor. Bizim favorilerimiz çok, ancak sözü Karaahmet'in dostlarına bıraktık ve bizim için kitaptan en sevdikleri pasajları seçmelerini istedik.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör