Yerçekimi’nin ilk albümünü grupla şarkı şarkı irdeledik, Vardal Caniş Su’nun çizgileriyle yorumladık.

2010 yılında, vokalde Emre Aypar, bas ve mandolinde Altan Sebüktekin, davul, gitar ve piyanodaysa Burak Yıldırım’dan oluşan bir kadroyla kurulan Yerçekimi, grupla aynı adı taşıyan ilk albümünü yayınladı. Sekiz şarkıdan oluşan ve kişisel dertlere de yer veren albüm, kayıt, miks ve mastering sürecinde Replikas’tan Barkın Engin ve Burak Tamer’in katkılarıyla tamamlandı. Yıllar içindeki tüm birikmişliği yerinde bir duygusallıkla tek tek şarkılara yediren albümü, şarkı sözlerine kulak kesilmiş bir hâlde, şarkı şarkı Yerçekimi’ne sorduk.

Image

1. “Deniz Kenarında” – “Güneş battığında, ay çıktığında” hangi denizin kenarında, neden?
1995, Fenerbahçe Dalyan. O zamanlar yürümek, özellikle güneş battıktan sonra, düşünmek, konuşmak çoğu zaman da susmak için en iyi yöntemdi.

Image

2. “Biliyorum” – Ormanda yürürken “geceyi çağıran, güneşi batıran” sen, başka biri olabilseydin sahi kim olurdun?
Kim olabileceğini kestirmek zor: Milan Kundera Ölümsüzlük adlı kitabında Almancadaki “grund” kelimesinin anlamından bahsediyor; insanın derinliklerinde eylemlerinin sürekli nedeni olan, akıldan, mantıktan ya da “neden”den bağımsız olarak olduğu kişi olmasına neden olan. “Kaderimizin yetiştiği toprak”, diyor “grund” için. “Biliyorum”da “geceyi çağıran, güneşi batıran”, bugün yeni bir hayata başlasaydı, “Grund”undan kaçabilir miydi?

Image

3. “Zaman” – “Boşalan havuz, dökülen yaprak. Bir yaz daha bitiyor, bir kış daha geliyor.” Peki sen bugünlerde ne yapmaktasın?
Şarkı sözlerinden birinde (“Biliyorum”da) Boris Vian’dan alıntı yapan kendimden alıntı yaparak: Zamanımın çoğunu azaltıyorum.

Image

4. “Yanyana” – “İki havlu yanyana, iki şezlong yanyana” kulaklığın bir ucu onda bir ucu sende ne dinliyorsunuz acaba?
Teho Teardo, Blixa Bargeld – “Still Smiling”.

Image

5. “Tek Bir Soru” – Arkadaşlarla “Tek Bir Soru”yu dinliyorsun, ne içiyorsun?
Kahve.

Image

6. “Zalim Dünya” – Ovuştura ovuştura çıkardığı gözleri, ışığa toplanan sinekleriyle  “Zalim Dünya” hangi fantastik filmin başrol oyuncusu?
Charles Burns’ün Black Hole kitabının filmi olsaydı, hastalık yayıldığında ormanda yaşamaya başlayan gençlerden biri olabilirdi.

Image

7. “Ormanda” – En son okuduğun hangi kitap sana her şeyin yoluna gireceğini hissettirdi?
Aslında, hiçbir şey yoluna girmeyecek, değil mi? Şarkı sözlerindeki gibi, “…vazgeçelim kaçmaktan, her yeri sarmışlar…”

Image

8. “Yerçekimi” – “Herkes evine, yersizler yerin dibine ” diyen yerçekimi bir sokak olsa hangi sokak olur, komşuları kimler olurdu?
Albümün provaları ve kayıtları sırasında Yerçekimi sokağı Hasköy’deki Kiracı Odaları sokağı oldu. Komşularımız, dışarıda sürekli olarak top oynayan çocuklar, bizi duydu mu, bilmiyorum. Bazı sokaklar vardır, girince insan bütün dünyayı geride bırakmış ve başka bir gerçekliğe geçmiş gibi hisseder; benim için bir tanesi yol boyunca uzayan sık ağaçlarıyla Tarabya’daki Postacı Halil sokak oldu hep. Dinleyenler için albüm de böyle olsun isterim.

  1. Ortadoğu’dan Uzak Doğu’ya: Monira Al Qadiri

    Körfez Savaşı'yla ve Japon animeleriyle geçen bir çocukluk sonrasında her iki kültüre de birer kök salan Monira Al Qadiri, bu uzak diyarlarda aynı anda varolabilme özgürlüğünü bu kültürlere uzaktan bakabilme yeteneğiyle beraber elde etmiş. Bu zamanlarda bizim yaşadağımız coğrafyada da iyiden iyiye görünürlük kazanan toplumsal cinsiyet, hüznün estetiği ve yolsuzluk kültürleri gibi konular üzerine çok çeşitli formatlarda işler üreten Al Qadiri ile gerçekleştirdiğimiz sohbet bu konuların bizdeki izdüşümlerine de yeni ve farklı bir perspektif kazandırdı.

  2. Biz insanların son yüzbin senesi

    Arkeoloji, “biz insanları” anlamak için kuşkusuz bir derya. Sanat tarihinden, mimarlığa, biyolojiden nörolojiye, genetikten etnolojiye, hattâ dendrokronolojiye uzanan onlarca bilim

  3. “Onurlu bir yaşam sürdürebilmek”: Türkiye’deki Suriyeli göçmenler üzerine

    Türkiye’deki kamplar ve sokaklarda güvencesiz ve hak yoksunu hayatlar süren Suriyeli göçmenler üzerine konuşmak için 13Melek, Şenay Özden’in kapısını çaldı.

  4. “Sonbaharda çorbanızı karıştırırken mırıldanacaksınız”: Can Güngör

    Ceylan Ertem sordu, Can Güngör cevapladı! Sonbaharda gelecek, melankoliye sarmalanmış yeni Can Güngör albümü için geri sayım başlamışken Güngör’e Bant Mag. için Ceylan Ertem soruları sordu.

  5. Bant Mag. Sun Club sunar: Elijah Wood – Zach Cowie – DJ Fitz

    Kışın kaldığımız yerden devam ediyoruz... Şubat ayında bize yerleri yalatan ekibi tekrar bir araya getirdik, yazlık moda geçtik, bir değil iki olsun dedik... Bant Mag. Sun Club ile sizleri Wooden Wisdom, DJ Fitz ve Grup Ses ile ikinci randevuya davet ediyoruz. İlk randevu 15 Ağustos’ta İstanbul Topless’da... İkincisi 16 Ağustos’ta İzmir/Çeşme Babylon’da...

  6. Video röportaj: Elijah Wood, Turquoise Wisdom, Fitz

    Elijah Wood, Turquoise Wisdom ve Fitz ile geçtiğimiz şubat ayında gerçekleştirdiğimiz video röportaj burada.

  7. Bütün bilinmeyenleriyle birlikte Gevende’den oyun müziği: Monochroma

    Gevende, başkarakterinin sembolik bir kapital devi yıkmak üzere yola çıktığı distopik, atmosferik ve epey de karanlık bilgisayar oyunu Monochroma’nın müziklerini hazırladı. Grubun bu yeni soundtrack albümüne dair Ahmet Bilgiç’le konuştuk.

  8. Şarkı şarkı Yerçekimi albümü

    Yerçekimi’nin ilk albümünü grupla şarkı şarkı irdeledik, Vardal Caniş Su’nun çizgileriyle yorumladık.

  9. İçgüdüsel ve zaman ötesi bir müzik: Perera Elsewhere

    Kendi sınırları içinde her şarkıda farklı bir tat yakalamayı başaran Berlin’de yerleşik Perera Elsewhere ile Everlast albümünü konuştuk.

  10. Dizüstü bilgisayarda bilim kurgusal deneyler: Dream Koala

    Genç, yetenekli ve yaratıcı bir müzisyen olan Yndi Ferreira, dizüstü bilgisayarında müzikal ve bilim kurgusal deneyler yapıyor. Kendine has yollarla yaptığı bu deneyler sonucunda ortaya çıkan müziğini bir kez dinlediğimizde hem fiziksel hem ruhsal olarak kontrol altına alınıyoruz. Peki bu iyi bir şey mi, yoksa kötü mü? Siz karar verin…

  11. Kimdir bu Odd Future?

    Son yılların en üretken hip hop kolektifini mercek altına alıyoruz.

  12. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  13. Müziğe dair kısalar

    DÜNYA KUPASI BLUES’U“Eve geliyor, eve geliyor, futbol eve geliyor…”“Three Lions” – The Lightning Seeds feat. Baddiel and Skinner Yazı: Alex

  14. Oregon’da bir mit bükücü: Kelly Reichardt

    Bu ay gösterime giren yeni filmi Night Moves vesilesiyle Amerikan bağımsız sinemasının sevilen yönetmenlerinden Kelly Reichardt’ın kariyerinde gezintiye çıktık.

  15. 15 maddede Jesse Eisenberg

    Bu ay iki filmle birden (The Double ve Night Moves) vizyonda karşımıza çıkan Jesse Eisenberg’in aşırı utangaçlık, yanaklara hücum eden alyuvarlar, asosyallik ve taramalı tüfek gibi konuşarak anlaşılamamayla mücadele ettiği hayatını ve bu hayatın perdeye yansıyan oyunculuğunu nasıl etkilediğini 15 maddede sizler için özetledik.

  16. En yakın festivale beklediğimiz 10 Amerikan bağımsızı

    Ağustos ayında, Garden State sonrası uzun süredir yeni bir filmini beklediğimiz Zach Braff’in Wish I Was Here’ı gösterime giriyor. Bu önemli kavuşmanın verdiği ilhamla yolunu gözlemeye devam ettiğimiz diğer Amerikan bağımsız sineması yenilerini sizler için sıraladık.

  17. Bu iki ay ne izlesem?

    Yaz rehavetinin sinema salonlarına hepten çöktüğü temmuz ve ağustos aylarında büyük bütçeli Hollywood aksiyonları ile uzun süredir beklediğimiz bağımsız yapımlar vizyona akın ediyor.

  18. Memleketin yeni tiyatro oyunları

    Geçtiğimiz Mayıs ayında 19. kez düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 2014-2015 sezonunda sahne alacak pek çok oyunun da prömiyerine ev sahipliği yapmış oldu. Festival sırasında dikkatimizi çeken ve yeni sezonda sahnede görme şansını tekrar yakalayacağımız Tatyana, Aşk ve Faşizm ve İstenmeyen oyunlarının yönetmenleriyle iştah açıcı soru-cevaplar burada.

  19. Yiğit Karaahmet’in İnci Kolyesinden Taneler: Heralde Kız!

    En çok "sivri dilli gay yazar" tamlamasıyla beraber karşımıza çıkan gazeteci yazar Yiğit Karaahmet her ne kadar iki sıfatı da gururla kabul etse de, bugüne kadar çeşitli gazete ve dergilerde yazdığı yazıların derlemesi olan ikinci kitabı "Heralde Kız!" sivri dilden ve homoseksüellikten daha fazlasını da barındırıyor. Kitabı biz de ele geçirip göz gezdirdikten sonra zaten bildiğimiz bir şeyi tekrar keşfettik: Karaahmet'in kalemi oldukça zeki, komik ve asla sözünü sakınmıyor. Bizim favorilerimiz çok, ancak sözü Karaahmet'in dostlarına bıraktık ve bizim için kitaptan en sevdikleri pasajları seçmelerini istedik.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör