1997 yılından bu yana Godspeed You! Black Emperor, Silver Mt. Zion, Vic Chesnut, Evangelista gibi isimlere ev sahipliği yapan Constellation Records’ın kurucularından Ian Ilavsky ile bir hafta gezindikten sonra aklıma takılanları sordum.


Yıllar geçtikçe müzik zevkinizde ve çıkardığınız müzik tarzlarında değişiklik oldu mu? Constellation’ın ilk yıllarını ve bugünkü Constellation’ı, çıkardıkları albümler açısından nasıl kıyaslarsınız?
Hâlâ her zaman olduğu gibi aynı kriterleri arıyoruz ve o kriterlerden heyecan duyuyoruz: sınıflandırmaya kafa tutan ve türler arasındaki çatlakları genişleten bir müzik; dürüstlüğü ve değerleri bize ilham veren insanlar tarafından yapılmış bir müzik; başka hiçbir yerde ev bulamayacak hissi veren bir müzik. Ayrıca coğrafî yetkimiz de bize rehberlik ediyoruz; destekleyeceğimiz proje ve sanatçıları ilk ve öncelikli olarak kendi şehrimizde ve bölgemizde arıyoruz.

Constellation’ın 100. albümünü çıkaracaksınız. Bu hangi albüm olacak? Etkinlikler veya herhangi bir tanıtım planlıyor musunuz?
Bu katalog numarası için bir proje var –gerçekleşmeyebilir de– ama şimdilik CST100’ün özel bir kutlama albümü olmasının planlanmadığını söyleyebilirim. Sadece kataloğumuzdaki  başka bir kayıt olacak. Geçen sene 15. yıl dönümümüzü bir sürü etkinlikle kutladık. Bir süreliğine bu kadar kutlama yeterli! Eğer CST100 projesi gerçekleşmezse, kim bilir. Belki de bu katalog numarasını biraz özel bir şeye çevirmiş bulacağız kendimizi.  

CD’ler öldü, plaklar geri geldi, müzik şirketleri zor zamanlar geçiriyor, canlı müzik gittikçe daha da önemli, vs… Bu zor zamanlarda müzik şirketleri ambalaja önem veriyor, ama Constellation bunu ilk gününden beri harika kapaklar, kitapçıklar ve posterlerle yapıyor. Dijital çağ sizin için nasıl gidiyor? Yeni çağ şirketinizi etkiledi mi?  
Yeni çağ Constellation’ı, dört bir yanda olduğu gibi şiddetle azalan albüm satışlarıyla etkiledi. Biz gruplarla çok turne yapıp yapmayacaklarına göre çalışmıyoruz. Ticarî destek olmadan kendi ayakları üstünde durabilen ve kısa süreli ilgiye (internetin ana etkisi?) başvurmayan müzikleri daha çok piyasaya sürüyoruz. Dijital olarak çok satmıyoruz; şirketimizdeki iyi satan bir kaç grup (örneğin 5 binden fazla albüm) albümlerinin yüzde 15-30’unu dijital ortamda satabiliyor. İyi bir gelir kaynağı olduğunu kabul ediyoruz. Ancak insanları “dijital ürünlere” itmek ve teşvik etmek için pek uğraşmıyoruz. Herkesin bildiği gibi, dijital yayınlardan gelen gelirler (Spotify, Youtube, vs.) sanatçıların yüzde 99.9’u için öyle kayda değmez miktarlarda ki sadece aşağılayıcı olmuş oluyor.

Constellation Records bir aile gibi. Yoğun bir kataloğu ve sanatçı çeşitliliği var. Aileye yeni sanatçı eklemede yöntem nasıl ilerliyor?
Müziği seviyor ve zorlayıcı/korkusuz/önemli olduğunu düşünüyorsak, müzik yapan insanlarla tanışıyorsak, müzik piyasasıyla ilgili bazı değerler/ilkeler paylaştığımıza karşılıklı olarak karar veriyorsak ve albümün doğruluk/saflığını maksimum oranda koruma isteğini paylaşıyorsak… İşte o zaman şirketimize yeni bir sanatçı katılır. Biz sanatçı yönetme şirketi değiliz. Piyasaya sürdüğümüz müzikleri agresifçe ve acımasızca pazarlamıyor, paraya çevirmeye çalışmıyoruz. Estetik ve sosyal faktörler dışında, birlikte çalıştığımız sanatçılar yaptığımız işle ilgili heyecanlı olmak zorunda. Gerçekten hoş albümler yaparak ve bu albümleri dünyaya güçlü ama ince ve ilkeli bir tavırda sunarak.

Zor bir soru olabilir ama şu zamana kadarki en favori Constellation albümlerinden bir kaçını söyleyebilir misiniz?
Elfin Saddle ‘den WURLD 10″/DVD, iki adet Musique Fragile 3xLP edisyonlarımız, Matana Roberts’tan Coin Coin Chapter One 2×10″, Colin Stetson and Kollaps Tradixionales’den New History Warfare Vol. 2 LP, Silver Mt. Zion’dan 2×10” ambalaj ve sanat çalışması açısından benim son favorilerim. Sadece müziğe bakarak favori isim söyleyemem; kataloğumuzdaki her albümü ayrı ayrı özel olarak seviyorum. Tabiî ki benim kişisel olarak çaldığım herhangi bir albüm bilhassa harika!

  1. Beş yıl önce on yıl önce

    1 Ekim 1908105 yıl önce bugün, Ford Model T otomobilleri 825 dolardan satışa sunuldu, 1927’ye kadar piyasada kaldı. 2 Ekim

  2. Eleanor Davis: Kendiniz için çizin, para için başka bir şey yapın

    Eleanor Davis çizgi roman ve karikatür dünyasından ekmeğini kazanmayı başarabilen isimlerden bir tanesi. The New Yorker, The New York Times, The Guardian gibi baba mecralarda sık sık rastlanabilen işlerine anaokulunda aldığı "en iyi motor beceriler" ödülünden bu yana çoğalan bir ödüller bütünü eşlik ediyor.

  3. Olgu Ülkenciler: Zevkli Rezalet

    2011'de gerçekleşen Das Fenomen sergisinin ardından bir senelik bir nadasa yatan Olgu Ülkenciler ilhamlı uykusundan 4-26 Ekim'de C.A.M Galeri'de görülebilinecek olan Zevkli Rezalet isimli yeni bir sergi ile uyandı.

  4. Bio Müzik: Doğadan çıkan anlık kompozisyonlar

    İçinde bulunduğumuz döngüde zaten sürekli bir müzik yok mu?

  5. Sürpriz: Alan McGee geri döndü!

    Louder Than War, eski Creation Records patronu Alan McGee ile yeni plak şirketi 359, yolda olan biyografisi ve yeni Liverpool üzerine konuştu...

  6. Esmerine ve Kanadanın Derinliklerine Dalmak

    İki haftalık bir Kanada turnesine çıkıp, Jerusalem In My Hear, Saltland, gibi müziklerle tanışıp, Constellation ailesini deneyimledikten sonra insanın “paylaş” tuşuna basası geliyor. Buyrun.

  7. 100. albümün arifesinde Constellation Records

    1997 yılından bu yana Godspeed You! Black Emperor, Silver Mt. Zion, Vic Chesnut, Evangelista gibi isimlere ev sahipliği yapan Constellation Records’ın kurucularından Ian Ilavsky ile bir hafta gezindikten sonra aklıma takılanları sordum.

  8. Hakan Vreskala ve şapkasından çıkan yeni numarası: Stand-up and Fight

    Esmerine kadrosuna dahil olan Hakan Vreskala'nın Kanada’da vurmalıları ve sahne ruhuyla izleyenleri mest edişini izlerken aslında bununla da yetinemeyeceğini biliyordum. İşte Vreskala’nın yeni numarası ve kafasındaki diğer konular.

  9. Konser ekonomisine dair: Bıçak kemiğe dayandı mı?

    Çoğu müzisyenin gelirlerinin büyük kısmını konserlerden elde ettiğini düşünecek olursak, müziğin ekonomisini konser ekonomisine bakmadan anlamamız mümkün gözükmüyor...

  10. Ayaküstü: Konserlerdeki kast sistemi

    Konserlerdeki sahne önü VIP alanları ve onlara ne kadar gıcık olduğumuz üzerine…

  11. Ekin Fil ve biblo dan yeni müzikler

    Ekin ve Pınar Üzeltüzenci kardeşler, peşisıra yayınladıkları yeni solo albümleri hakkında bu sefer birbirlerine soru sordu.

  12. Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları

    1920’ler Türkiye’sinde dolaştıran hikâyeler artık basılı...

  13. Beyazperdenin Gergin Astronotları

    Bu ay gösterime giren Gravity’nin verdiği ilhamla, sinema tarihinde uzayın derinliklerinde gezinen ve bolca stres yaşayan kahramanları anmak istedik…

  14. James Franco hakkında bir yazı daha

    Bu ay Filmekimi’nde yönetmenliğini üstlendiği As I Lay Dying gösterilen, başrolünde oynadığı This Is The End filmi vizyona giren, konuk oyuncu olarak yer aldığı The Mindy Project dizisinin, onun oynadığı bölümleri yayınlanan, kısacası bu ay da, her ay olduğu gibi yine dört koldan üzerimize üzerimize gelen James Franco hakkında, bir yazı daha.

  15. Nike’dan Çağrı: Hareket Et!

    Nike Türkiye'nin "Hareket Et" kampanyası, potansiyelleriyle evde oturmaya pek bayılan Türk insanına potansiyel enerjilerini kinetiğe dönüştürmeleri için birtakım meydan okumalarda bulunuyor. Kampanya süresince nike.com/hareketet adresinden verilecek online aksiyon görevlerini yerine getirenler arasından seçilecek üstün performans sahipleri ise baştan sona insan hareketiyle yaratılmış özel posterlerden birinin sahibi olacak.

  16. Bu ay ne izlesem?

    Sinema salonlarında gerçek olaylardan yola çıkarak çekilmiş filmlerin cirit attığı ekim ayında, haklarında şimdiden Oscar bahisleri açılmış bir avuç film de gösterime giriyor.

  17. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  18. Müziğe dair kısalar

    Pop müzik ve kadın düşmanlığı, nostalji, yabancılaşma ve acı...

  19. Çıfıt

    Görüyoruz-beğeniyoruz, dinliyoruz-ilgileniyoruz, yiyoruz-bayılıyoruz, okuyoruz-şaşırıyoruz, sonra da sizinle paylaşıyoruz.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngör [email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] sorumlu yazı işleri müdürü J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın