Ekin ve Pınar Üzeltüzenci kardeşler, peşisıra yayınladıkları yeni solo albümleri hakkında bu sefer birbirlerine soru sordu.


Önce Proudpilot, ardından da solo projeleri Ekin Fil ve Biblo ile gönlümüzü fetheden kardeşler Ekin ve Pınar Üzeltüzenci, şu günlerde yeni solo albümlerinin heyecanını yaşıyor. Ekin Fil’in kendi taşıyan albümü, Biblo’nun da Moved adlı son albümü henüz birkaç ay önce yayınlandı. Albümlerle ilgili “kesin bilgilere” ulaşmak adına biz hiç karışmıyor, iki kardeşi baş başa bırakıyoruz. Ekin, Pınar’a Moved’u; Pınar da Ekin’e Ekin Fil’i sordu.

Ekin: Moved‘u hazırladığın zamanlar nasıl bir ruh hâlindeydin, hatırlıyor musun?
Pınar: O sıralar Berlin’de geçici bir odada kalıyordum. Çok kar ve aşırı bir soğuk vardı. Biraz gerçeklikten uzak bir ruh hâli gibiydi diyebilirim. Bir yandan da bir dinginlik ama sabırsızlık da vardı işin içinde.

Ekin: Albüm için özellikle peşinden gittiğin bir duygu var mıydı? Ya da şarkıları seçerken hangi fikri daha fazla benimsedin?
Pınar: Bir duygu özellikle yoktu, genelde içimden çıkana tamah ederim, ama çok daha distorize ritimler ve sesler kullanmak istiyordum.

Ekin: Moved’da diğer albümlerinden çok daha fazla sesini duymak mümkün. Sesin bana kalırsa müziğinin içindeki en belirleyici unsurlardan biri. Vokalinle ilgili farklı şeyler yapmak, sesini farklı kullanmak gibi duygulara kapılıyor musun hiç?
Pınar: Bazen kapılıyorum ama sınırlarımın farkında olduğum için bir süre sonra kendime geliyorum. Şarkıcı değilim ve ses eğitimim de yok, yine de zaman içinde daha çok vokal yapmaya başlamam da bir farklılık, bir gelişme bence.

Ekin: Moved‘dan sonra neler yaptın ve yapıyorsun?
Pınar: Moved’dan sonra bir 7 inç için şarkı hazırladım, ne zaman çıkacak bilmiyorum. Bir de İngiliz müzisyen Wolf Maps’le ortak bir kaset üzerine çalışıyoruz. Yeni bir albüm de bitti sayılır, o da 2014’te muhtemelen. Hâlen konserler devam ediyor.


Pınar: Albümde belirli, keskin bir tema var mı? Nedir?
Ekin: Keskin bir tema ya da kurgu yok. Belli belirsiz bazı duyguların etrafında şekilleniyor desem daha doğru. Olmak, bağlılık ya da geçmiş gibi…

Pınar: Eskiden sesini daha belirgin kullanıyordun, şarkılar onun etrafına örülüyor gibiydi. Son iki albümdür iyiden iyiye müziğin içine gömülüyorsun, bunun sebepleri nedir?
Ekin: Language için dediğin doğru olabilir ama son albümde o kadar gömüldüğümü düşünmüyorum. Ama şarkı söyleme açısından daha yumuşak bir hâli benimsemiş olabilirim. Daha sakin söylüyorum. Tabiî bunun şarkılarla doğru orantısı var. Bütün olarak biraz daha yavaş her şey.

Pınar: Bir albümü tamamlamak için özel bir motivasyona ihtiyacın oluyor mu? Ya da şarkı yazarken. Nasıl ortamlar ya da ruh hâlleri senin müzik yapman için ideal?
Ekin: Sanırım kendime güvenmem ve de sevmem gerekiyor ki kendimi bırakabileyim. Yalnız olmak da işe yarayabilir. Ama duygulara nefes vermek için o duyguları dinlemek lâzım. Bu da ister istemez konsantrasyon gerektiriyor.

Pınar: Sırada neler var, yeni albüm(ler) geliyor mu?
Ekin: Sadece synthesizer, pedal ve vokallerle çalıştığım beş şarkılık bir EP, sanırım kasım ayında yayınlanacak, CD formunda. Bir de 2014 içinde çıkacak bir kaset var şimdilik.

  1. Beş yıl önce on yıl önce

    1 Ekim 1908105 yıl önce bugün, Ford Model T otomobilleri 825 dolardan satışa sunuldu, 1927’ye kadar piyasada kaldı. 2 Ekim

  2. Eleanor Davis: Kendiniz için çizin, para için başka bir şey yapın

    Eleanor Davis çizgi roman ve karikatür dünyasından ekmeğini kazanmayı başarabilen isimlerden bir tanesi. The New Yorker, The New York Times, The Guardian gibi baba mecralarda sık sık rastlanabilen işlerine anaokulunda aldığı "en iyi motor beceriler" ödülünden bu yana çoğalan bir ödüller bütünü eşlik ediyor.

  3. Olgu Ülkenciler: Zevkli Rezalet

    2011'de gerçekleşen Das Fenomen sergisinin ardından bir senelik bir nadasa yatan Olgu Ülkenciler ilhamlı uykusundan 4-26 Ekim'de C.A.M Galeri'de görülebilinecek olan Zevkli Rezalet isimli yeni bir sergi ile uyandı.

  4. Bio Müzik: Doğadan çıkan anlık kompozisyonlar

    İçinde bulunduğumuz döngüde zaten sürekli bir müzik yok mu?

  5. Sürpriz: Alan McGee geri döndü!

    Louder Than War, eski Creation Records patronu Alan McGee ile yeni plak şirketi 359, yolda olan biyografisi ve yeni Liverpool üzerine konuştu...

  6. Esmerine ve Kanadanın Derinliklerine Dalmak

    İki haftalık bir Kanada turnesine çıkıp, Jerusalem In My Hear, Saltland, gibi müziklerle tanışıp, Constellation ailesini deneyimledikten sonra insanın “paylaş” tuşuna basası geliyor. Buyrun.

  7. 100. albümün arifesinde Constellation Records

    1997 yılından bu yana Godspeed You! Black Emperor, Silver Mt. Zion, Vic Chesnut, Evangelista gibi isimlere ev sahipliği yapan Constellation Records’ın kurucularından Ian Ilavsky ile bir hafta gezindikten sonra aklıma takılanları sordum.

  8. Hakan Vreskala ve şapkasından çıkan yeni numarası: Stand-up and Fight

    Esmerine kadrosuna dahil olan Hakan Vreskala'nın Kanada’da vurmalıları ve sahne ruhuyla izleyenleri mest edişini izlerken aslında bununla da yetinemeyeceğini biliyordum. İşte Vreskala’nın yeni numarası ve kafasındaki diğer konular.

  9. Konser ekonomisine dair: Bıçak kemiğe dayandı mı?

    Çoğu müzisyenin gelirlerinin büyük kısmını konserlerden elde ettiğini düşünecek olursak, müziğin ekonomisini konser ekonomisine bakmadan anlamamız mümkün gözükmüyor...

  10. Ayaküstü: Konserlerdeki kast sistemi

    Konserlerdeki sahne önü VIP alanları ve onlara ne kadar gıcık olduğumuz üzerine…

  11. Ekin Fil ve biblo dan yeni müzikler

    Ekin ve Pınar Üzeltüzenci kardeşler, peşisıra yayınladıkları yeni solo albümleri hakkında bu sefer birbirlerine soru sordu.

  12. Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları

    1920’ler Türkiye’sinde dolaştıran hikâyeler artık basılı...

  13. Beyazperdenin Gergin Astronotları

    Bu ay gösterime giren Gravity’nin verdiği ilhamla, sinema tarihinde uzayın derinliklerinde gezinen ve bolca stres yaşayan kahramanları anmak istedik…

  14. James Franco hakkında bir yazı daha

    Bu ay Filmekimi’nde yönetmenliğini üstlendiği As I Lay Dying gösterilen, başrolünde oynadığı This Is The End filmi vizyona giren, konuk oyuncu olarak yer aldığı The Mindy Project dizisinin, onun oynadığı bölümleri yayınlanan, kısacası bu ay da, her ay olduğu gibi yine dört koldan üzerimize üzerimize gelen James Franco hakkında, bir yazı daha.

  15. Nike’dan Çağrı: Hareket Et!

    Nike Türkiye'nin "Hareket Et" kampanyası, potansiyelleriyle evde oturmaya pek bayılan Türk insanına potansiyel enerjilerini kinetiğe dönüştürmeleri için birtakım meydan okumalarda bulunuyor. Kampanya süresince nike.com/hareketet adresinden verilecek online aksiyon görevlerini yerine getirenler arasından seçilecek üstün performans sahipleri ise baştan sona insan hareketiyle yaratılmış özel posterlerden birinin sahibi olacak.

  16. Bu ay ne izlesem?

    Sinema salonlarında gerçek olaylardan yola çıkarak çekilmiş filmlerin cirit attığı ekim ayında, haklarında şimdiden Oscar bahisleri açılmış bir avuç film de gösterime giriyor.

  17. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  18. Müziğe dair kısalar

    Pop müzik ve kadın düşmanlığı, nostalji, yabancılaşma ve acı...

  19. Çıfıt

    Görüyoruz-beğeniyoruz, dinliyoruz-ilgileniyoruz, yiyoruz-bayılıyoruz, okuyoruz-şaşırıyoruz, sonra da sizinle paylaşıyoruz.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngör [email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] sorumlu yazı işleri müdürü J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın