Bu ay gösterime giren Gravity’nin verdiği ilhamla, sinema tarihinde uzayın derinliklerinde gezinen ve bolca stres yaşayan kahramanları anmak istedik…


Image

2001: A SPACE ODYSSEY (1968)

Stres sahibi: Dr. Dave Bowman (Keir Dullea)

Stres nedeni: Uzay mekiği Discovery’de bir süre sonra tehlike arz etmeye başlayan HAL süper bilgisayarı

Görev: HAL’ı kapatmak ve hayatta kalabilmek.

Stanley Kubrick’in efsanevî filmi uzay macerası, ilk başlardaki varoluşsal sorgulamalarından sonra uzayda geçen bölümünde sessiz ve bu ürkütücü atmosfer çerçevesinde insan ve makine karşılaştırmasına yer verir. Yeni nesil bir süper makine olan HAL 9000’in görev ahlakı içinde bir stres kaynağı hâline gelip aynı şekilde bir süre sonra kendisi tehdit altında olduğunda insanî özellikler gösterebilmesi anlatılır.


Image

SOLARIS (1972-2002)

Stres sahibi: Chris Kelvin (Donatas Banionis ve George Clooney)

Stres nedeni: Halüsinasyonlar gösteren bir gezegende kalmak.

Görev: Hayatta kalabilmek için gerçek ve hayali birbirinden ayırabilmek.

İlk kez Andrei Tarkovsky tarafından çekilen daha sonra Steven Soderbergh’in yeniden uyarladığı Solaris, aynı isimli gezegenin yörüngesindeki uzay istasyonuna gönderilen Psikolog Kelvin’in burada komutanlardan birinin kendini öldürmesinin ve diğer bilim adamlarının da depresyonda olmasının nedenini çözmeye çalışmasını anlatır. Kelvin de eski karısının halüsinasyonlarını görmeye başlar ve gerçekleri bulmaya çalışır.


Image

ALIEN (1979)

Stres sahibi: Ripley (Sigourney Weaver)

Stres nedeni: Uzay gemilerinde beraber yolculuk ettikleri yaratık.

Görev: Yaratığı öldürmek ve dünyaya dönmek.

Kargo gemisi Nostromo uzaydaki görevinden dönmek üzereyken Anne isimli bilgisayarlarına gelen bir yardım çağrısı üzerine başka bir gezegene iner. Burada yardıma koşacağım derken bir yaratık Kane’in (John Hurt) suratına yapışır, bilim adamı da merakla bu yaratığı incelemek isteyince stres baş gösterir. Serinin daha sonra üç filmi daha çekildi.


Image

APOLLO 13 (1995)

Stres sahibi: Jim Lovell (Tom Hanks)

Stres nedeni: Geminin yara alıp mürettebatın kendinden geçmesi.

Görev: Sağ salim dünyaya dönmek.

11 Nisan 1970’te astronotlar James “Jim” Lovell,  John L. Swigert, Fred W. Haise’in Ay’a yedinci insanlı yolculuk için fırlatılmalarının, fakat yolculuğun tam ortasında bir patlama sonucu oksijen stokları ve elektrik enerjisinin yitirilmesinin, uzayın ortasındaki bu stresi bertaraf etmelerinin hikâyesi anlatılır.


Image

SUNSHINE (2007)

Stres sahibi: Robert Capa (Cilian Murphy)

Stres nedeni: Güneş rüzgârı yüzünden hasarlanan gemilerinden Icarus I gemisine geçince burada yolculuğu sabote etmeye çalışan Kaptan Pinbacker ile karşılaşması.

Görev: Pinbacker’ın sabotajlarına izin vermeyip dünyayı kurtarmak.

Danny Boyle’un 28 Gün Sonra’nın ardından bu kez güneşin ölmeye başlaması sonucu güneşe giden bilim insanlarının dünyayı kurtarma maceralarını gerilim ve dram biçiminde anlattığı film. Dünya ile bağlantıları kesilince önceden giden gemi olan Icarus I’den sinyaller alan ekip bu gemiyle bir araya geldiğinde kurtarma çalışması daha da çetrefilli hâle gelir.


Image

MOON (2009)

Stres sahibi: Sam Bell (Sam Rockwell)

Stres nedeni: Kendi klonuyla karşılaşması.

Görev: Şirketin planlarını keşfetmek, karısı ve kızına geri dönebilmek.

Üç yılını Ay’a ulaşmak orada vakit geçirebilmek için harcayan astronot Sam Bell, sonunda bu hedefine ulaşır. Fakat bu üç yıllık süreçte Sam yalnızlığının farkına varır, günlük rutinler artık onu tatmin etmemektedir. Fakat asıl stres kendinin genç versiyonunun klonuyla karşılaştığında başlar.

  1. Beş yıl önce on yıl önce

    1 Ekim 1908105 yıl önce bugün, Ford Model T otomobilleri 825 dolardan satışa sunuldu, 1927’ye kadar piyasada kaldı. 2 Ekim

  2. Eleanor Davis: Kendiniz için çizin, para için başka bir şey yapın

    Eleanor Davis çizgi roman ve karikatür dünyasından ekmeğini kazanmayı başarabilen isimlerden bir tanesi. The New Yorker, The New York Times, The Guardian gibi baba mecralarda sık sık rastlanabilen işlerine anaokulunda aldığı "en iyi motor beceriler" ödülünden bu yana çoğalan bir ödüller bütünü eşlik ediyor.

  3. Olgu Ülkenciler: Zevkli Rezalet

    2011'de gerçekleşen Das Fenomen sergisinin ardından bir senelik bir nadasa yatan Olgu Ülkenciler ilhamlı uykusundan 4-26 Ekim'de C.A.M Galeri'de görülebilinecek olan Zevkli Rezalet isimli yeni bir sergi ile uyandı.

  4. Bio Müzik: Doğadan çıkan anlık kompozisyonlar

    İçinde bulunduğumuz döngüde zaten sürekli bir müzik yok mu?

  5. Sürpriz: Alan McGee geri döndü!

    Louder Than War, eski Creation Records patronu Alan McGee ile yeni plak şirketi 359, yolda olan biyografisi ve yeni Liverpool üzerine konuştu...

  6. Esmerine ve Kanadanın Derinliklerine Dalmak

    İki haftalık bir Kanada turnesine çıkıp, Jerusalem In My Hear, Saltland, gibi müziklerle tanışıp, Constellation ailesini deneyimledikten sonra insanın “paylaş” tuşuna basası geliyor. Buyrun.

  7. 100. albümün arifesinde Constellation Records

    1997 yılından bu yana Godspeed You! Black Emperor, Silver Mt. Zion, Vic Chesnut, Evangelista gibi isimlere ev sahipliği yapan Constellation Records’ın kurucularından Ian Ilavsky ile bir hafta gezindikten sonra aklıma takılanları sordum.

  8. Hakan Vreskala ve şapkasından çıkan yeni numarası: Stand-up and Fight

    Esmerine kadrosuna dahil olan Hakan Vreskala'nın Kanada’da vurmalıları ve sahne ruhuyla izleyenleri mest edişini izlerken aslında bununla da yetinemeyeceğini biliyordum. İşte Vreskala’nın yeni numarası ve kafasındaki diğer konular.

  9. Konser ekonomisine dair: Bıçak kemiğe dayandı mı?

    Çoğu müzisyenin gelirlerinin büyük kısmını konserlerden elde ettiğini düşünecek olursak, müziğin ekonomisini konser ekonomisine bakmadan anlamamız mümkün gözükmüyor...

  10. Ayaküstü: Konserlerdeki kast sistemi

    Konserlerdeki sahne önü VIP alanları ve onlara ne kadar gıcık olduğumuz üzerine…

  11. Ekin Fil ve biblo dan yeni müzikler

    Ekin ve Pınar Üzeltüzenci kardeşler, peşisıra yayınladıkları yeni solo albümleri hakkında bu sefer birbirlerine soru sordu.

  12. Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları

    1920’ler Türkiye’sinde dolaştıran hikâyeler artık basılı...

  13. Beyazperdenin Gergin Astronotları

    Bu ay gösterime giren Gravity’nin verdiği ilhamla, sinema tarihinde uzayın derinliklerinde gezinen ve bolca stres yaşayan kahramanları anmak istedik…

  14. James Franco hakkında bir yazı daha

    Bu ay Filmekimi’nde yönetmenliğini üstlendiği As I Lay Dying gösterilen, başrolünde oynadığı This Is The End filmi vizyona giren, konuk oyuncu olarak yer aldığı The Mindy Project dizisinin, onun oynadığı bölümleri yayınlanan, kısacası bu ay da, her ay olduğu gibi yine dört koldan üzerimize üzerimize gelen James Franco hakkında, bir yazı daha.

  15. Nike’dan Çağrı: Hareket Et!

    Nike Türkiye'nin "Hareket Et" kampanyası, potansiyelleriyle evde oturmaya pek bayılan Türk insanına potansiyel enerjilerini kinetiğe dönüştürmeleri için birtakım meydan okumalarda bulunuyor. Kampanya süresince nike.com/hareketet adresinden verilecek online aksiyon görevlerini yerine getirenler arasından seçilecek üstün performans sahipleri ise baştan sona insan hareketiyle yaratılmış özel posterlerden birinin sahibi olacak.

  16. Bu ay ne izlesem?

    Sinema salonlarında gerçek olaylardan yola çıkarak çekilmiş filmlerin cirit attığı ekim ayında, haklarında şimdiden Oscar bahisleri açılmış bir avuç film de gösterime giriyor.

  17. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  18. Müziğe dair kısalar

    Pop müzik ve kadın düşmanlığı, nostalji, yabancılaşma ve acı...

  19. Çıfıt

    Görüyoruz-beğeniyoruz, dinliyoruz-ilgileniyoruz, yiyoruz-bayılıyoruz, okuyoruz-şaşırıyoruz, sonra da sizinle paylaşıyoruz.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngör [email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] sorumlu yazı işleri müdürü J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın