Yangın, Tirzah ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Asena Büyük, Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler, Utkan Çınar, Zeynep Naz Günsal

Yangın’dan bir yaz sonu melankolisi… Tirzah, gerçekte ya da hayalde yaşanan aşk hakkında söyleniyor. The Chemical Brothers bu kez geçmişe dönüp geleceğe bakmış.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Yangın – Bir Yaz Daha Bitti
(33 Q∴ S∴)

Ne kadar kabul etmek istemesek de bir yaz daha bütün heyecanını ve gün batımlarındaki sihrini de yanına alıp bizi yavaştan terk ediyor. Fırında ilk albümüyle Yangın, yeni teklilerinde şarkının nabzını tutan katmanlı gitarları, anıları depreştiren sözleri ve Nilipek.’in huzurlu geri vokalleriyle yazı kapatma melankolisini bir kapsüle almayı başarıyor. Mevsimle beraber bir ilişkiyi de yad eden parçada hüzünlü duygulara sırtımızı fazla yaslamadan, geçen zamanları âdeta yüzünde güneşten kızarmış yanaklar ve küçük bir gülümsemeyle anıyoruz. 

ALBÜM: Róisín Murphy – Hit Parade
(Ninja Tune)

Hit Parade, Róisín Murphy diskografisinin sekizinci uzunçaları. Her daim kendini ve ifade biçimlerini tazelemeyi / çeşitlendirmeyi önceliklendiren bir müzisyen olarak yine ses dünyasına ilişkin yeniliklerle karşımıza çıkması şaşırtıcı değil elbet. Şarkı yazarlığı ve prodüksiyon ortağı da 90’lardan bu yana techno tandanslı prodüksiyonlar üretmeye devam eden Hamburg çıkışlı DJ Koze. Albümün hazırlık sürecini Murphy’den dinlediğimiz söyleşiye de buradan ulaşabilirsiniz.

TEKLİ: Hailu Mergia – Belew Beduby (Live)
(Awesome Tapes From Africa)

Etiyopyalı müzik ikonu Hailu Mergina, Washington D.C’de uzun yıllardır taksi şoförlüğü yapıyor bir yandan da ekibiyle canlı performanslar sergiliyordu. Etiyopya caz müziğini doğduğu topraklardan çok uzaklara ışınlayan Hailu Mergia ve ekip arkadaşlarının 1 Temmuz 2016’da Brooklyn’in kültür merkezi Pioneer Works’te gerçekleştirdikleri canlı performans; Awesome Tapes etiketiyle 3 Kasım’da yayımlanacak.

ALBÜM: Matthew Halsall – An Ever Changing View
(Gondwana Records)

Günümüz İngiliz cazının öncü figürlerinden biri olan trompetçi ve orkestra lideri Matthew Halsall’un yeni solo albümü. Spiritüel caz ve electronica’nın kesiştiği ses ağacından meditatif kompozisyonlar çıkarmış bir kez daha. Diskografisinin önceki girdilerinden farklı olarak, bu kez parçalarının çıkış noktası çeşitli ziller, kalimba, conga gibi perküsyonlar. Ritmik kurgusuyla bedeni harekete geçiren, pürüzsüz melodileriyle hayallere daldıran albümün ferahlatıcı bir etkisi var.

TEKLİ: Sampha – Only
(Young)

İngiliz müzisyenin ikinci albümü olacak Lahai’den paylaşılan “Only”, zarif ve ızdıraplı olduğu kadar yüksek enerjili ilk tekliye kıyasla daha şen denebilir. Görsel bir ziyafet olarak tanımlanabilecek kaliteli klibini Dexter Levy’nin yönettiği duygusal bağlamda bıçak sırtında yaşanan bir hayata dair parça rahatça bop’latan ve hemen ağza takılan bir tekli.

EP: Creams – Pie
(Bağımsız)

Gürcü müzisyen Natia Chichinadze namıdiğer Creams, dört yeni parça ile pişirdiği turtasını edebiyata, spoken word kültürüne, elektronik tabanlı seslere duyduğu sevgiyle yoğurmuş. Zihni ele geçiren ritmik kompozisyonları, farklı yoğunluklar arasında turlayan donuk vokalleri ve yer yer epikleşen, geçmiş çağlara çengel atan enstrümantasyonuyla  dinleyicisine, dünya dertlerinden uzaklaşmalık 13 dakika vadediyor.

ALBÜM: Tirzah – trip9love…???
(Domino Recording Co.)

Sıra dışı R&B moleküllerini aynı kapta topladığı Devotion ve her detayına bayıldığımız Colourgrade’in ardından, üçüncü albümünde de sonik dağarcığını zenginleştirmek niyetiyle yeni elementlerin peşine düşüyor Tirzah. Güney Doğu Londra ve Kent’in çeşitli köşelerinde yazılıp kaydedilen trip9love…???’da parçalar, tek bir beat üzerine döşenmiş piyano döngüleri, romantik vokaller ve bozuk seslerden oluşuyor. Sözler bu kez, gerçekte ya da hayalde yaşanan aşk hakkında.

TEKLİ: Forest Swords – The Low
(Ninja Tune)

Şarkının temelini oluşturan beat, Yoko Ono için hazırladığı başka bir prodüksiyondan buralara gelmiş aslen. Yeni uzunçaları Bolted’ın hem açılışında hem kapanışında işiteceğimiz bazı unsurları da barındırdığı için, albümün şarkı yazım sürecinde kurcaladığı ses ve duyguları bir anlamda özetleyen bir tekli olduğunu vurguluyor Forest Swords. Kara bulutları tepenize diken, kuruntusu bol ve puslu bir trip-hop havası var.

TEKLİ: thanks for coming – Unlimited Love
(Danger Collective Records)

Water from Your Eyes ile tanıdığımız müzisyen Rachel Brown, çok yakında yayımlanacak yeni kısaçalarının ikinci teklisinde düşünce akışını gitar melodilerinden bir tepsiyle bize sunuyor. Çoğunu spoken word tarzında söylediği şarkısında sanki aklındakileri birine kusmaya ihtiyacı varmış ve bunu bir gitar eşliğinde yapmaya karar vermiş izlenimi veriyor. Aklındaki bazı konular ise sevilme ihtiyacı; tam anlamıyla ilişkiye dönmeyen “situationship”ler, onların yarattığı kafa karışıklıkları ve bir yandan da her şeyi anlamış olmak için henüz çok zamanı olduğunun farkındalığı. 

ALBÜM: GAIKA – Drift
(Big Dada)

Bir zamanlar “Britanya’nın en esaslı rapçisi” yakıştırmaları yapılan GAIKA; grime, dancehall, R&B, elektronik ve soundscape tınılarını buluşturan bir sonik evrene sahip. Yeni uzunçaları Drift, müzisyenin kapak resmini ve tasarımını kendi yaptığı bir plak eşliğinde yayımlandı. Yapımında çoğunlukla KIDÄ’nın ve onunla beraber Azekel, Charlie Stacey, Brbko ve The Narrator gibi isimlerin katkıları var

ALBÜM: Romy – Mid Air
(Young)

Sesine the xx’ten aşina olduğumuz Romy Madley Croft’un ilk solo albümü Mid Air’in ait olduğu yer dans pisti. “Aşkı kutlayan, kayıpla yüzleşen ve kimliği keşfeden şarkılardan oluşan bir koleksiyon” olarak tanıttığı albümü aynı zamanda kuir gece kulüplerine de bir aşk mektubu niteliğindeymiş. Pop ve dans müziğinin coşkulu bir karışımını sunan kayıt, ses dünyasının neon dünyasına rağmen Romy’nin kişisel tarihine ve yakın zamanda yaşadığı acılara da değiniyor. Albümün bir büyük kısmını DJ ve prdüktör Fred Again.. ile yazmış Romy ve bestelere ilham olanlar arasında İngiliz duo Everything but the Girl ve Dua Lipa’nın Calvin Harris’le işbirliği “One Kiss” parçası bulunuyor.

TEKLİ: Jaakko Eino Kalevi & Alma Jodorowsky – Palace In My Head
(Weird World / Domino)

Artık yaşamını Atina’da sürdüren Jaakko Eino Kalevi, burada bir arkadaşı aracılığıyla tanıştığı Fransız oyuncu ve müzisyen Alma Jodorowsky ile birlikte yazmış “Palace In My Head” parçasını. Aslında Kalevi’nin bilgisayarında yıllardır doğru zamanı bekleyen bir demo üzerine tamamlanmış bu tekli. Bir türlü bitiremediği nakarat kısmını Alma Jodorowsky’nin katkılarıyla “spontane ve kolay” bir şekilde yazdıklarını söylemiş Jaakko Eino Kalevi de. Parlak ve huzur veren bu nakaratın, parçanın dramatik atmosferinden ayrıldığını; bu anlamda “Palace In My Head”in iki ayrı dünyaya sahip olduğunu düşünüyormuş.

ALBÜM: Yussef Dayes – Black Classical Music
(YD Music)

Caz, davul ve genç anahtar kelimelerini aratsak, güncel sahnede karşımıza çıkacak ilk isimlerden birinin Yussef Dayes olacağı kuşkusuz. Kendisi, bugüne dek Charlie Stacey, Rocco Palladino ve Tom Misch gibi heyecan verici müzisyenlerin ortaklığıyla yayımladığı kayıtları takip eden ilk solo albümünde uçuyor, yanıyor, kopuyor âdeta. Siyah kökenlerini, içinde yetiştiği türü; caza tadını veren groove’u, duyguyu, spontaneliği, disiplin ve aidiyeti korurken, tabi tuttuğu deneyler ve önü alınamaz yaratıcılığıyla da zenginleştiriyor onu. Nefis.

TEKLİ: Overmono – Blow Out
(XL Recordings Ltd.) 

Galli kardeşler Tom ve Ed Russell’ın yaz boyunca setlerinde çalıp, sonunda yayımladığı tekli dinamik prodüksiyonu ve sunduğu deneysel ses manzaralarıyla güçlü bir banger. İkilinin mayısta çıkan Good Lies uzunçalarından beri yayınladığı ilk işin prodüksiyonunu ekip Coachella sahnesine taşımadan bir gün önce bitirmiş. 

ALBÜM: Sparklehorse – Bird Machine
(Anti)

Bird Machine, eğer Linkous böyle erkenden aramızdan ayrılmasaydı 2010’larda daha çok güzel işler yapabileceğinin kanıtı. Albüme kendi dokunuşunu yapamamış olması, dinlerken ister istemez insanın ağzında buruk bir tat bırakıyor. Belki de öyle aramızdan ayrılma potansiyeline sahip olabildiği için o güzel şarkılar çıkıyordu bünyesinden.

TEKLİ: İdil Meşe – Yara
(Ada Müzik)

Gerek besteciliği gerek de çok yönlü şarkıcılığıyla şapkasından ne zaman ne çıkaracağını merak ettiren isimlerden biri İdil Meşe. Söz ve müziği kendisine ait olan son teklisi “Yara”, Umut Çetin’in Güney Amerika çağrışımları yaptıran gitar partisyonlarıyla, etkisi yıllar içinde hiç azalmayan duygusal yaralara temas ediyor. Kayıtlarında Özgür Çıtır, Ozan Kısaparmak ve Velican Sağun’un da yer aldığı parçanın kapak görseli de Gülinler imzalı.

ALBÜM: Lalalar – En Kötü İyi Olur
(Bongo Joe Records / Dunganga Records)

Lalalar, En Kötü İyi Olur ile belki daha önce eskizlerini gördüğümüz karakterini iyice somutlaştırıyor. Hem sokağın hem parıltılı kulüplerin müziği bu. Yine haylaz, yine başına buyruk, yine söyleyecek çok şeyleri var. Ama hem kendilerinin hem onlara eşlik eden herkesin iyi vakit geçirdiğinden emin olmadan kontak kapatmaya niyetleri yok. 

TEKLİ: Marika Hackman – No Caffeine
(Chrysalis Records)

Dört sene süren bir nevi inzivadan çıkan Hackman yeni teklisini “anksiyete atağını önlemek için yapılacak şeylerin bir listesi” olarak betimliyor. Seyrekçe yerleştirilmiş piyano notaları ve müzisyenin sakin vokalleriyle açılsa da devamında tempolu bir yürüyüşle parçaya eşlik eden gitar, adım adım katılan yaylılar ve üflemelilerle yükselen bir panik atağı andırıyor. Hayatın içinden bir konuya gerçekçi ve samimi bir yerden yaklaşan müzisyen, sıraladığı önerileri en çok da kendine hatırlatıyor bizce. 

ALBÜM: Irreversible Entanglements – Protect Your Light
(Impulse!)

Dinleyicisini her işinde ayrı bir sonik tufanın ortasına bırakan serbest caz kolektifi Irreversible Entanglements, artık 1960’lardan bu yana cazın akışına yön veren etiketlerden Impulse! kataloğunda. Siyah direnişinin yaktığı ateşi harlamaya devam eden ekip, birlikteliğin gücüyle çalışan bir ses muskası olarak tanımlıyor Protect Your Light’ı. Duygusuyla, temposuyla dinleyicisini savurmaktan çekinmeyen, hikâyesiyle kendi ışığımızı keşfetmeye yönlendiren bir kayıt.

TEKLİ: Vince Clarke – The Lamentations of Jeremiah
(Mute)

İngiliz synth pop efsaneleri Erasure, Yazoo ve Depeche Mode’un kurucularından biri olan prodüktör, besteci ve klavyeci Vince Clarke, 50 yıla yaklaşan kariyerinin ilk solo albümünü yayımlıyor. Enstrümantal ambient parçalardan oluşacak Songs of Silence adlı koleksiyon 17 Kasım’a tarihlenmiş. İlk tekli “The Lamentations of Jeremiah”nın Ebru Yıldız imzalı klibi de işte burada.

ALBÜM: James Blake – Playing Robots into Heaven
(Republic Records / Polydor Records)

Altıncı stüdyo albümünde ta en başa, 2009-2010 yıllarına dönüyor James Blake. Kariyerine başladığında melodik bestelerdense çok daha deneysel, oynanmış vokallerle dolu, yer yer dubstep esintinli, kendi imzasını taşıyan bir dans müziği icra eden müzisyen ilerleyen yıllarda bu tarafını oldukça törpülemişti. Yeni uzunçalarında eski stilini tekrar bulan besteci / prodüktör sanki bir süredir denemekten korktuğu sulara dalmaya şans vermiş ve bir risk olarak gördüğünü söylese de bir “dans albümü” yapacak cesareti bulmuş. Dans müziği konseptini korumak için bu kaydın sözlerinde çok derin sözlerden kaçınıp daha çok tekrara dayadığını bir yol izlemiş; tabii kendisi gibi müzisyen babasına yazdığı, ve can alıcı bir dürüstlüğün hâkim olduğu “If You Can Hear Me” hariç. 

ALBÜM: Anjimile – The King
(4AD)

Boston’da yerleşik folk müzisyeni Anjimile Chithambo’nun dingin lakin tesiri yüksek beşinci albümü, görsel sanatçı Daniela Yohannes’in elinden çıkma çarpıcı kapak görselinin çağrıştırabileceği eksende barok, gotik ve ruhsal. Siyah trans birey olarak hâlen teşhir olduğu sistemik ayrımcılık ve görmezden gelinmeye dair öfkesini tüm iç dünyasını masaya yatırarak artiküle ettiği albüm tüm akustikliğiyle gücünü zarafetinden alan bir başkaldırı. Bazen tümüyle narin ve tekil, bazen de orkestrasyonla devasa bir tınıya sahip olan albümü Alabama Shakes, The War On Drugs, Perfume Genius ve Grizzly Bear gibi oluşumlarla çalışmalarını bildiğimiz prodüktör ve ses mühendisi Shawn Everett ile beraber çalışarak inşa etmiş Anjimile. 

TEKLİ: Fantastic Twins – Master & Disciple
(House of Slessor)

Fantastic Twins mahlasıyla dokusal ve endüstriyel ses blokları yaratan Julienne Dessagne, Two Is Not A Number isimli yeni albümü için 13 Ekim’e randevu verdi. İlham havuzunda Agelo Badalamenti, Andy Stott, Boards of Canada ve Man Parrish gibi isimlerin üretimlerinin yer aldığı yeni koleksiyondan dinlemeye açılan ilk parça ağır ateşte pişen derinlikli bir yolculuk. Beyni sulandıran görsel eşilkçisi için buraya lütfen.

ALBÜM: The Chemical Brothers – For That Beautiful Feeling
(Virgin Records)

The Chemical Brothers’ın yeni albümü için, bir önceki yayın No Geography’nin kardeşi benzetmesini yapabiliriz. Güçlü bir “Intro”nun ardından albümde aradan sıyrılan, “Neymiş bu?” diye baktıran parçalar Fransız psikedelik sahnesinden Halo Maud’lu  “Live Again”, ataklı retro-technno dalgalarının ardından temiz deep house rüzgârı estrien “No Reason”, saniyeler içinde bol R&B çağrışımlı beklenmedik aranjmanıyla şaşkınlık verip matrak bir düşünce egzersiziymiş gibi gelen “Fountains”, başlığı nereden baktığınıza göre hafif cringe ama kendisi hiçbir ironi barındırmaksızın seksi “Magic Wand”, tüm düzeniyle onur konuğu olduğunun vurgulandığı Beck’li pastoral-kutsal motorik tekli “Skipping Like a Stone”u zaten biliyoruz… Bunlar dışında apayrı bir yere konacak “Feels Like I’m Dreaming” ise grup hakkında size kendinizden tümüyle emin biçimde “hâlâ iş var” dedirtecek nitelikte. Genelinde aslında ikilinin de geçmişinde değerlendirdiği desenlerden oluşan bir iş ki bu durum For That Beautiful Thing’e eşlikçi görevindeki Beck, Beth Orton, Michel Gondry ve Noel Gallagher gibi geçmişlerinin kesiştiği isimlerle ikili hakkında yapılan röportajlar da içeren retrospektif kitap Paused In Comic Reflection’un da yolda olduğu düşünüldüğünde daha da anlam kazanıyor. İkilinin geçmişine dönüp geleceğine baktığı, açık ve net bir uzunçalar.