Gerçek demokrasiye ulaşmanın yolunun bağımsız ve çeşitli kaynaklardan haber ve bilgi edinme özgürlüğünden geçtiğine inanan, herkese açık web sitelerini derledik.


Democracy Now!
democracynow.org
Democracy Now!, Amy Goodman ve Juan Gonzalez tarafından sunulan, ABD’de ulusal çapta yayın yapan, günlük, bağımsız, ödüllü bir haber programı. Dünya çapında 1.250’den fazla radyo, televizyon, uydu ve kablo kanalında, ayrıca internette yayınlanıyor. Programın amacı şirket destekli medyada duyulmayan bağımsız haberler duyurmak. Bu haberlerde ABD’nin dış politikalarından etkilenenler, barış aktivistleri, sanatçılar, akademisyenler ve bağımsız analizciler yer alıyor. Democracy Now! malî açıdan tamamen dinleyiciler, izleyiciler ve vakıflar tarafından destekleniyor. Reklamlara ve hükümet desteğine izin verilmiyor.

New Internationalist
newint.org
New Internationalist, ödüllü, bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir medya kuruluşu. 40 yıldan uzun süredir araştırmacı gazetecilik yapan kuruluş, insan hakları, siyaset, toplumsal ve çevresel adalet üzerine dergi ve kitap yayınlıyor. Kuruluşun Uluslararası Af Örgütü’nden en iyi içerik ve Birleşmiş Milletler’den barış ve gelişime katkıları için ödülleri var. Tamamen bağımsız. Masraflarını üyelik ve bağış üzerinden karşılıyor. Küresel adaletsizlik ve eşitsizlikle dergi, e-kitap, web sitesi ve sosyal medya aracılığıyla mücadele ediyor.

Mute
metamute.org
1994 yılında kurulan sanat ve yeni teknolojilerin ilişkisini tartışmak için kurulan Mute, internet sonrası kültür ve politikaları inceleyen bir online site. Ayrıca yılda iki kez özel başlıklarla çıkarttıkları bir dergileri var. Makaleler ve yorumlar sürekli güncelleniyor, ayrıca okuyucular da haberlere destek verebiliyorlar. 1999-2012 yılları arasında Arts Council of England’dan fon desteği alan Mute Publishing, bugün Mute Books ve Post-Media Lab gibi biri kitap yayıncılığı yapan, diğeri de servis desteği sağlayan iki projeyle yürütülüyor. Ayrıca OpenMute adlı kardeş ajansları elektronik yayıncılık ve dijital danışmanlık hizmeti de veriyor. 

Contributoria
contributoria.com
Bağımsız gazetecilik ağı. Üyelik ücretleriyle ve Guardian Media Group desteğiyle kendini döndürüyor. Şu âna kadar üyelerinin çoğunu tüm dünyadan profesyonel gazeteciler oluşturuyor ve geniş başlıklar altında makaleler yazabiliyorlar. Bu yazılar herkes tarafından okunabiliyor. Ayrıca Contributoria bu makaleleri başka yayıncılara satıp teliflerini yazarlarla paylaşabiliyor. Ayrıca site bağımsız gazeteciler için katılım havuzu üzerinden karşılanan, yazarların birbirine puan vermesiyle işleyen bir destek modeli de sunuyor. da siteye fon desteği sağlıyor.

Semiotext(e)
semiotexte.org
Asıl amacı Amerikan okurlarını Fransız teorisyenlerle tanıştırmak olan Semiotex(e) yaklaşık 40 yıldır Amerika’nın en etkili bağımsız basın kuruluşlarından biri. Teori, kurgu, delilik, ekonomi, hiciv, cinsellik, bilim kurgu, aktivizm ve itiraf konularında yayınları var. Jean Baudrillard, William S. Burroughs, Paul Virilio, Catherine Breillat, Mark von Schlegell, Félix Guattari, Guy Debord, Gilles Deleuze, John Cage, Michel Foucault gibi isimler de Semitext(e)’de yazıları yayınlanmış yazarlar arasında.

Grain
grain.org
Kamu tarafından kontrol edilen ve biyoeçşitlilik içerek gıda sistemleri için mücadele eden küçük çiftçileri ve sosyal hareketleri destekleyen küçük, uluslararası, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Bağımsız araştırma ve inceleme, yerel, bölgesel ve uluslararası seviyelerde ağ bağlantıları, yeni kooperatif ve işbirliği biçimleri konusunda destek veriyor. Çoğu çalışmaları Afrika, Asya ve Latin Amerika’da gerçekleşiyor. Türkiye’ye yönelik benzer siteye karasaban.net adresinden ulaşılabilir.

Image

Z Communications
znet.org
1986’da Michael Albert ve Lydia Sargent tarafından kurulan sol aktivizm eğilimli bir medya grubu. İdeolojisi liberteryen sosyalizm, anti-kapitalizm, katılımcı ekonomi üzerinden şekillense de içeriği daha çok ABD’nin dış politikalarının eleştirisi üzerine yoğunlaşıyor. Yayınları arasında Z MagazineZNet var. Z Magazine, ABD’deki politik, kültürel, sosyal ve ekonomik hayata odaklanan aylık bir dergi. Z Net, aynı yayın grubunun politikaya sol perspektiften bakan web sitesi. Ayrıca sitede Noam Chomsky’nin kapsamlı bir arşivi mevcut.

Jacobin
jacobinmag.org
Jacobin, politika, ekonomi ve kültür alanında perspektifler sunan bir ses. Üç ayda bir yayınlanan dergi 10 bin aboneye ulaştırılırken, web sitesini ayda 600 binden fazla ziyaretçi takip ediyor. Jacobin, 2010’da bir web dergisi olarak kurulmuş, daha sonra basılı yayınlanmaya da başlamış. Yayın, genç entelektüellerde Marxism ilgisinin yeniden uyandırılmasında başrol oynamış.

Jadaliyya
jadaliyya.com
Jadaliyya, ASI (Arap Çalışmaları Enstitüsü) tarafından çıkartılan bir internet dergisi. Aslı amacı ABD ve Ortadoğu’daki okuyucularına Arap dünyasından haberler sunmak. Arap dünyasını kendi gündemi üzerinden değerlendirmeye adanmış gönüllü bir editör kadrosu ve katılımcı havuzuyla sürdürülürken, 2011’den beri Açık Toplum Enstitüsü’nün desteğiyle gönüllü oranı üçte ikiye düşmüş.

CounterPunch
counterpunch.org
Haftalık olarak makaleler yayınlayan bir web sitesi ve dergi. Ayrıca geçmiş makaleler de taranabiliyor. Basılı dergi yılda 10 kez yayınlanıyor. Amerikan iç ve dış politikalarına eleştirel bir yaklaşım getiren site, yaklaşımını “radikal tavırla çamur atmak” olarak tanımlıyor.

Truthout
truth-out.org
Sistemli eşitsizliği derinlemesine araştırmacı gazetecilik ve eleştirel analizle açığa çıkartarak dönüştürücü fikirlere bir platform sağlamayı hedefliyor. Bu amaçla günlük olarak bağımsız haberler ve yorumlar sunuyor ve bağımsız işliyor. Hiçbir şekilde reklam kabul edilmiyor ve okuyucuların bağışıyla sürdürülüyor.

Libcom.org
libcom.org
Anarşizm, Marksizm ve komünizm gibi anti-kapitalist sosyal hareketler üzerine online bir kaynak. Geniş kütüphanesinde yaklaşık 20 bin makale, kitap, kitapçık ve dergi bulunuyor. Ayrıca bir forumu, blogları ve işçi hareketini takip eden bir platformu var. Ayrıca silinme tehlikesi olan daha radikal web siteleri için de arşiv olarak kullanılıyor. Arşivi ayrıca British Library tarafından da saklanıyor.

Workerscontrol.net
workerscontrol.net
İşçilerin fabrikaların işleyişini denetim alma mücadelelerinin geçmiş ve günümüz deneyimleri hakkında belgelere ve teorik makalelere erişim sağlayan bir kütüphane. Bu belgelerin toplanması ve erişilebilir kılınmasıyla, başka alternatif olmadığı fikrinin hâkim olduğu toplumlara karşı bir fikir sunulabilmesi ve işçilerin özerkliğini politik ve sendikal faaliyetlerin merkezine yerleştirilmesi hedefleniyor.

MintPress News
mintpressnews.com
Bağımsız gözlemci gazetecilik kuruluşu. Amerika’nın gündemindeki konularda habercilik, derinlemesine araştırma ve düşünceli analiz gibi bir iddiası var. Özellikle çıkar gruplarının, büyük sermayenin ve lobi faaliyetlerinin yurtiçinde ve dışında politikayı nasıl şekillendirdiğine odaklanıyor. Olaylara toplumsal eşitlik ve insan hakları merceğinden bakıyor. Haber yapılış biçimini değiştirmediği sürece reklam gibi geleneksel kaynaklara açık.

Open Democracy
opendemocracy.net
Web üzerinden dijital bir ortak alan. Bağımsız ve kâr amacı gütmüyor. İnsan haklarına odaklı. Uluslararası politika ve kültür hakkında haberler ve makaleler yer alıyor. Katılımcılar arasında tanınmış akademisyen ve gazeteciler gibi politikacılar da olabiliyor. Kuruluşundan bu yana 5 bin katılımcı 20 binden fazla makale, analiz, podcast, video ve fikir sunmuş. Aylık ziyaretçi sayısı 750 binin üzerinde.

Global Voices
globalvoicesonline.org
1.200’den fazla yazar, analizci, online medya uzmanı ve çevirmenin gönüllü olarak katıldığı, sınırsız topluluk. 2005’ten beri vatandaş haberciliği yapılıyor. 167 ülkede bloglardan, bağımsız medyadan ve sosyal medyadan haberler toplayıp internette gözden kaçanları sunuyor. Türkçe de dahil 30 dilde yayın yapıyor. Ayrıca son 10 yılda sekiz ülkede buluşmalar düzenlemiş.

Popular Resistance
popularresistance.org
Federal ve eyalet hükümetlerindeki şirket hâkimiyetine karşı direnen hareketleri destekleyen bir site. Yerel cemaatleri güçlendirmek için sahici demokratik organizasyonlar kurmak için doğrudan şiddetsiz aksiyon ve sivil itaatsizliği destekliyor ve bu konuda bir kaynak görevi görüyor. Web üzerinden gündelik haber ve makaleleri sunuyor. Barış, adalet, ekonomik eşitlik ve çevrenin korunması başlıca meseleler.

New Compass
new-compass.net
Doğrudan demokrasi, sosyal ekoloji, etik ekonomi, eşitlik ve çeşitlilik. 2011’de Norveç’te çevresel ve sosyal aktivistlerin kurduğu kolektif, daha sonra İskandinavya’ya oradan da uluslararası Communalism – A Social Ecology Journal dergisine evrilmiş. Web sitesinde makaleler ve yorumlar yayınlanırken, uluslararası toplantılar da düzenleniyor.

  1. Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, bize gezdiklerinizi çizin: They Draw & Travel

    Haritaların sihirli dünyasına hoş geldik.

  2. İran politik tarihine bir de buradan bakın: Sheida Soleimani

    “Ergenliğin son yıllarına kadar hep katı bir şekilde İranlı olduğumu düşündüm ve Amerikalı olma fikrini reddettim. Büyüdükçe fark ettim ki, benim aklımdaki İran fikri, aslında batılı bir merceğe göre şekillenmişti.”

  3. Bir yol gösterici olarak “Serpent”: Baysan Yüksel

    “Yılan, çok anlamlılığı açısından tam da hayatın kendisindeki çelişkileri karşılıyor benim için. Döngüsel ve kültürlerarası bir şekilde negatif ve pozitif olarak anlam değiştiriyor. Hatta aynı kültürün içinde bile bu çift kutupluluğu barındırıyor."

  4. Küresel haberlere farklı gözler: Politik beslenme çantası

    İllüstrasyon: Sadi Güran

  5. “Taraflıyız ve bir gündemimiz var”: Joris Leverink

    Röp: 13melek

  6. Yasemin Mori’yle şarkı şarkı ‘’Finnari Kakaraska’’

    Kara deliklerden çıkıp Yasemin Mori'ye yeni albümü Finnari Kakaraska'yı şarkı şarkı sorduk ve çınarların gölgesine uzandık. Berat Pekmezci çizdi.

  7. Şarkı şarkı Ars Longa ve ”Günler”

    Ezeli ve ebedi "söz"leriyle Ars Longa’ya yeni albümü "Günler"i şarkı şarkı sorduk. Yağız Yılmaz çizdi.

  8. Ruh hâlleri ve atmosfere odaklanan sesler: Jacco Gardner

    Sürreal bir yaklaşım ve melodik popu kendine has bir şekilde kesiştiren Jacco Gardner’in ikinci albümü sahiden heyecan veriyor.

  9. Sevginin çoklu hâli: Unknown Mortal Orchestra

    “Çalışmalarımız adına durgun zamanlar geçirmek veya eskiden yapılan çalışmalara gölge düşürecek bir sürece girmektense grubu dağıtmak ve iyi zamanlarımızı hatırlamak bana her zaman daha iyi gelmiştir.”

  10. Danielle de Picciotto’dan “yuva” fikrine saygı duruşu

    İlk solo albümü için doğru zamanı yakalayan De Picciotto, yıllar sonra doğduğu yeri ziyaret ediyor.

  11. Kadınlar elektronik müzik için “baskılıyor”: DJ Mo

    “Kadınlar yalnızca erkeklere kıyasla kendilerini eleştirmeye çok daha yatkınlar ve bu nedenle çoğu zaman insanlarla müziklerini paylaşmadan önce yıllar boyu stüdyolarında çalışıyorlar.”

  12. Karanlığın içinden eve kaçmak: RAN

    Önceki sayfalarda Mo Loschelder’le Berlin, tekno kültürü ve kadın prodüktörler üzerine konuşmamızın ardından, şimdi bir süredir Berlin’de yaşayan genç bir kadın prodüktörün, Ran’ın dünyasını ziyaret ediyoruz.

  13. Dans, soğuk ve bazen bolca üzgünlük: She Past Away

    “Yeni albümde hissiyat olarak pek bir değişiklik yok. Belki biraz yavaşladığımızı ve daha kontrollü olduğumuzu söyleyebilirim.”

  14. Kot-tişört gezen bir albüm: Palmiyeler EP

    “Duvarlarımıza poster astığımız zamanlarda, benim odamda Kill'em All posteri, Tarık’ın odasında da Fedon posteri vardı. Gerçekten…”

  15. Hal Hartley’le röportaj yapmanın tarifsiz mutluluğu

    Hartley, Henry Fool’un ne kadar büyük bir aptal olduğunu, zekânın ana akım kültürde ne kadar yüzeysel kullanıldığını ve kendi filmografisinden en sevdiğini kısa ve net cümlelerle anlattı ve kendisine olan hayranığımızı katmerledi.

  16. Kamera önünden arkasına: Yönetmenlikte iddialı 12 oyuncu

    Beyazperdenin oyuncu-yönetmenleri arasına, bu ay bizde de gösterime giren ilk filmi Lost River’la Ryan Gosling de giriyor. Bize de fırsat bu fırsat deyip, oyuncu-yönetmenlerin dünyasını didik didik etmek düşüyor…

  17. Barış Atay ve Funda Eryiğit ile ‘’Eksik’’ üzerine

    “Neye inanmamız gerektiğini, nasıl düşünmemiz gerektiğini söyleyen yapıtlar objeleşmeye, bir ideolojinin ya da siyasi sistemin malzemesi hâline gelmeye açık olurlar.”

  18. Akıl kaçırmak için yeni neden: ‘’Ex-Machina’’

    Alex Garland’ın yönettiği ve geçtiğimiz ay dünya prömiyerini gerçekleştirdiği SXSW’de bilim-kurgu hayranlarını yepyeni tartışmalara gark ederek heyecandan çıldırtan Ex-Machina, bir film değil, bir mesele olarak ele alınmayı hak ediyor.

  19. Korkunç bir atmosfer harikası: ‘’It Follows’’

    Amerikan bağımsız sinemasından çıkan yakın tarihli atmosferik korku gerilim furyasının son meyvesi It Follows, sakin ve derinden yaydığı tedirginliği, tüm bir seyir boyunca seyircisi üzerinde egemen kılan, şaşırtıcı bir film.

  20. Niyeti bariz dergi: ‘’Socrates’’

    Sporu tekniği-taktiğiyle değil, hikâyesiyle seven bir ekibin nevi şahsına münhasır dergisi Socrates, yayın hayatına merhaba dedi.

  21. Mobil, özgün, herkesin: ‘’H-art Collective’’

    “Bizce etkileyici fotoğraf çekmek, onun neyle çekildiğine bağlı değil.”

  22. Heartland: Amerika’nın Kalbine Bir yolculuk

    Tommy Hilfiger 2015 İlkbahar / Yaz Kadın Koleksiyonu Heartland, renkli, rahat çizgisiyle gerçek Amerikan stilini yansıtıyor. Üç farklı temadan oluşan koleksiyon,

  23. Libertango

    Hikaye ve çizgi: Sadi Güran

  24. Kırık çıkık

    Hikaye ve çizgi: Furkan Birgün

  25. Tomurcuk

    Hikaye ve çizgi: Merve Atılgan

  26. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler