“Bizce etkileyici fotoğraf çekmek, onun neyle çekildiğine bağlı değil.”


“Mobil” devrimden bu yana sokak fotoğrafçılığı kendi hâlinden bir hayli memnun gözüküyor. Kameralarını bir kenara bırakıp akıllı telefonlarıyla sokak fotoğrafçılığı yapmakta karar kılmış dört kişiyi bir araya getiren H-art Collective, bu anlamda motivasyonunu manifestosunda da belirttiği gibi, “Mobil cihazların kolayca ve herkes tarafından kullanılmasının sadece belli kişiler tarafından üretilen fotoğrafın herkes tarafından üretilmesine olanak sağlamasından” alıyor. H-art Collective’in çekirdek dörtlüsünden Sevil Alkan bu oluşumun detaylarını ve ileriye yönelik planlarını anlattı.

Image
Image

H-art Collective fikri tam olarak nasıl ortaya çıktı ve bu dörtlü nasıl bir araya geldi? H-art dışında neler yapmaktasınız?
Grup üyelerinden biri olan Emrullah’la Instagram üzerinden tanıştık. Birlikte fotoğraf çekmeye ve paylaşmaya başladık. Sonrasında ortak projeler yapalım fikrini tartışırken bir kolektif kurup, diğer fotoğrafçılarla çalışmalarımızı birleştirmeye karar verdik. Kolektif bu şekilde kuruldu. Sonra aramıza İlknur ve Hakan katıldı. Hakan kamuda çalışıyor, İlknur bankacı, Emrullah şu anda çalışmıyor, ben de mimarım. Farklı çevrelerden dört insan bu sayede bir araya geldi diyebilirim.

Image
Image

Bu dörtlü arasında herhangi bir iş bölümü veya belirli kurallar var mı? Kısacası kolektifiniz nasıl işliyor?
İşbölümü bir şekilde kendiliğinden gelişti. Çok net kurallarımız yok. Yapacağımız aktivitelerle ilgili devamlı iletişim hâlindeyiz. Kararları hep birlikte alıyoruz. Tabii ileride grup büyürse daha düzenli bir işbölümüne ihtiyacımız olacak.

Instagram hesabınızda paylaştığınız fotoğraflar sizin çektiğiniz fotoğraflar olmasına rağmen #hartcollective hashtag’inde inanılmaz fazla fotoğraf paylaşılmış. Bu işin buralara geleceğini tahmin ediyor muydunuz?
Evet, hiç beklemiyorduk açıkcası. #hartcollective etiketi altında çok fotoğraf paylaşıldığı için, biz de her pazar günü paylaşılan fotoğraflardan iki tanesini @hartcollective Instagram hesabında yayınlıyoruz.

Image
Image

Kolektif denince akla ilk olarak herkesin katkıda bulunabileceği bir iş olabilirmiş gibi geliyor. Bu dörtlü dışında H-art’ta fotoğraflarının paylaşılmasını isteyenler ne yapıyorlar ya da size katılabilirler mi?
Evet aynen öyle. İleride kolektife başka fotoğrafçı arkadaşların katılmasını planlıyoruz. H-art’ta fotoğraflarının paylaşılmasını isteyenler, Instagram’da fotoğraflarını paylaşırken #hartcollective etiketini kullanabilirler. Fotoğraflar arasından seçim yapıp, yayınlıyoruz.

Instagram etrafında çok farklı bir dünya oluşmaya başladıİnsanlar hayatının her ânını burada paylaşıp, başka insanların da hayatını etkilemeye başladı. Sizin böyle bir amacınız var mı?
Çok doğru. Biz sadece günlük fotoğraf deneyimlerimizi paylaşıyoruz. İnsanların hayatını etkilemek biraz iddialı olur, fakat fotoğraflarımızla az da olsa bir duygu geçirebiliyorsak bu bizi mutlu etmeye yeterli.

Image
Image

Manifestonuzda artık herkes fotoğraf çekebilir derken büyük bir imaj çöplüğünün oluştuğundan da bahsetmişsiniz. Aslında bu konu her daim kızgın olan tartışmalardan biri. Mobil fotoğraf çekme ve fotoğrafçılık kavramlarının birbirinden ayrıldığını düşünüyor musunuz? Ne şekillerde?
İkisini birbirinden ayırmıyoruz. Bizce etkileyici fotoğraf çekmek, onun neyle çekildiğine bağlı değil. Fotoğraf artık sadece belli bir kesimin ilgilendiği sanat olmaktan çıktı. Bu da çok değerli. Herkes fotoğraf çekebilir. İnanın ki bu sayede fotoğrafla ilgilenmeye başlayan insan sayısında çok artış var. Ayrıca bu sayede çok özgün işler de görmeye başladık.

Image
Image

H-art Collective’i araştırırken aklıma daha önce röportaj yaptığımız Alex Gross’un işleri de geldi. Bizlerin de bir parçası olduğu, ellerinde akıllı telefonları ve her an meşgul zihinleriyle boş bakabilen tüketim topluluğuyla ilgili tabloları hakkında konuşmuştuk. Mobilin yarattığı fırsatları öne çıkarma şekliniz etkileyici, ama bir yandan da bu bağımlılıüzerine sizin de bunalıma girdiğiniz oluyor mu?
Bazen oluyor ama biz akıllı telefonlarımızı çoğunlukla fotoğraf çekmek için kullanıyoruz. Bence burada zihni meşgul eden daha çok sosyal medya mecraları. Bunları hayatınıza nasıl aldığınız tamamen kişilere bağlı.

Image
Image

Yine manifestonuzda mobil araçların fotoğraftaki zaman ve mekân algısını değiştirdiğini söylüyorsunuz. Bunu biraz açabilir misiniz?
Evet, mobil fotoğraflar çekiliyor ve ânında ya da kısa bir süre sonra da paylaşılıyor. Fotoğraflar her zaman yeni, fakat çok çabuk tüketilmesi gibi bir tehlikesi de var. Mekân kavramı da bizce şu şekilde değişti. Artık fotoğraf makineniz her zaman sizinle birlikte. Tanık olduğunuz her şeyi ânında fotoğrafa aktarma imkânınız var. Bu da fotoğrafı çok geliştiren bir fırsat.

Image
Image

Mobil fotoğrafçılığın foto-muhabirliği, haber fotoğrafçılığını ne şekillerde etkilemekte olduğunu gözlemliyorsunuz?
Haber fotoğrafçıları artık mobil aygıtlarla da fotoğraf çekiyorlar. Instagram’da birçok foto-muhabirinin hesabı var, deneyimlerini buradan paylaşıyorlar. Hattâ Time ve New Yorker gibi dergiler Sandy Kasırgası sırasında haber fotoğrafçılarına Instagram üzerinden fotoğraf paylaşarak olayı anlatmalarını istemişti. Geçenlerde ünlü fotoğrafçı David Alan Harvey ise kendi kurmuş olduğu Burn Magazine Instagram sayfasında haziran ayından itibaren geleneksel yöntemlerle fotoğraf çeken fotoğrafçıların artık hafta hafta mobil aygıtlarla fotoğraf çekip yayınlayacaklarını duyurdu. Fotoğrafçılar artık mobil dünyaya kayıtsız kalamaz.

Image
Image

Şu an yarattığınız etkiden memnun musunuz, kolektifinizin daha fazla insana ulaşması için isteğiniz ve planlarınız var mı?
Evet, beklediğimizin çok üstünde bir ilgi var. Tabii ki daha farklı platformlarda çok daha fazla insana ulaşmayı hedefliyoruz. İsteğimiz en kısa zamanda bir sergi açmak. Uzun vadede de kitap çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Ayrıca mobil fotoğrafçılığı temsilen çeşitli fotoğraf festivallerine katılmak istiyoruz.

h-artcollective.com – instagram.com/hartcollective

  1. Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, bize gezdiklerinizi çizin: They Draw & Travel

    Haritaların sihirli dünyasına hoş geldik.

  2. İran politik tarihine bir de buradan bakın: Sheida Soleimani

    “Ergenliğin son yıllarına kadar hep katı bir şekilde İranlı olduğumu düşündüm ve Amerikalı olma fikrini reddettim. Büyüdükçe fark ettim ki, benim aklımdaki İran fikri, aslında batılı bir merceğe göre şekillenmişti.”

  3. Bir yol gösterici olarak “Serpent”: Baysan Yüksel

    “Yılan, çok anlamlılığı açısından tam da hayatın kendisindeki çelişkileri karşılıyor benim için. Döngüsel ve kültürlerarası bir şekilde negatif ve pozitif olarak anlam değiştiriyor. Hatta aynı kültürün içinde bile bu çift kutupluluğu barındırıyor."

  4. Küresel haberlere farklı gözler: Politik beslenme çantası

    İllüstrasyon: Sadi Güran

  5. “Taraflıyız ve bir gündemimiz var”: Joris Leverink

    Röp: 13melek

  6. Yasemin Mori’yle şarkı şarkı ‘’Finnari Kakaraska’’

    Kara deliklerden çıkıp Yasemin Mori'ye yeni albümü Finnari Kakaraska'yı şarkı şarkı sorduk ve çınarların gölgesine uzandık. Berat Pekmezci çizdi.

  7. Şarkı şarkı Ars Longa ve ”Günler”

    Ezeli ve ebedi "söz"leriyle Ars Longa’ya yeni albümü "Günler"i şarkı şarkı sorduk. Yağız Yılmaz çizdi.

  8. Ruh hâlleri ve atmosfere odaklanan sesler: Jacco Gardner

    Sürreal bir yaklaşım ve melodik popu kendine has bir şekilde kesiştiren Jacco Gardner’in ikinci albümü sahiden heyecan veriyor.

  9. Sevginin çoklu hâli: Unknown Mortal Orchestra

    “Çalışmalarımız adına durgun zamanlar geçirmek veya eskiden yapılan çalışmalara gölge düşürecek bir sürece girmektense grubu dağıtmak ve iyi zamanlarımızı hatırlamak bana her zaman daha iyi gelmiştir.”

  10. Danielle de Picciotto’dan “yuva” fikrine saygı duruşu

    İlk solo albümü için doğru zamanı yakalayan De Picciotto, yıllar sonra doğduğu yeri ziyaret ediyor.

  11. Kadınlar elektronik müzik için “baskılıyor”: DJ Mo

    “Kadınlar yalnızca erkeklere kıyasla kendilerini eleştirmeye çok daha yatkınlar ve bu nedenle çoğu zaman insanlarla müziklerini paylaşmadan önce yıllar boyu stüdyolarında çalışıyorlar.”

  12. Karanlığın içinden eve kaçmak: RAN

    Önceki sayfalarda Mo Loschelder’le Berlin, tekno kültürü ve kadın prodüktörler üzerine konuşmamızın ardından, şimdi bir süredir Berlin’de yaşayan genç bir kadın prodüktörün, Ran’ın dünyasını ziyaret ediyoruz.

  13. Dans, soğuk ve bazen bolca üzgünlük: She Past Away

    “Yeni albümde hissiyat olarak pek bir değişiklik yok. Belki biraz yavaşladığımızı ve daha kontrollü olduğumuzu söyleyebilirim.”

  14. Kot-tişört gezen bir albüm: Palmiyeler EP

    “Duvarlarımıza poster astığımız zamanlarda, benim odamda Kill'em All posteri, Tarık’ın odasında da Fedon posteri vardı. Gerçekten…”

  15. Hal Hartley’le röportaj yapmanın tarifsiz mutluluğu

    Hartley, Henry Fool’un ne kadar büyük bir aptal olduğunu, zekânın ana akım kültürde ne kadar yüzeysel kullanıldığını ve kendi filmografisinden en sevdiğini kısa ve net cümlelerle anlattı ve kendisine olan hayranığımızı katmerledi.

  16. Kamera önünden arkasına: Yönetmenlikte iddialı 12 oyuncu

    Beyazperdenin oyuncu-yönetmenleri arasına, bu ay bizde de gösterime giren ilk filmi Lost River’la Ryan Gosling de giriyor. Bize de fırsat bu fırsat deyip, oyuncu-yönetmenlerin dünyasını didik didik etmek düşüyor…

  17. Barış Atay ve Funda Eryiğit ile ‘’Eksik’’ üzerine

    “Neye inanmamız gerektiğini, nasıl düşünmemiz gerektiğini söyleyen yapıtlar objeleşmeye, bir ideolojinin ya da siyasi sistemin malzemesi hâline gelmeye açık olurlar.”

  18. Akıl kaçırmak için yeni neden: ‘’Ex-Machina’’

    Alex Garland’ın yönettiği ve geçtiğimiz ay dünya prömiyerini gerçekleştirdiği SXSW’de bilim-kurgu hayranlarını yepyeni tartışmalara gark ederek heyecandan çıldırtan Ex-Machina, bir film değil, bir mesele olarak ele alınmayı hak ediyor.

  19. Korkunç bir atmosfer harikası: ‘’It Follows’’

    Amerikan bağımsız sinemasından çıkan yakın tarihli atmosferik korku gerilim furyasının son meyvesi It Follows, sakin ve derinden yaydığı tedirginliği, tüm bir seyir boyunca seyircisi üzerinde egemen kılan, şaşırtıcı bir film.

  20. Niyeti bariz dergi: ‘’Socrates’’

    Sporu tekniği-taktiğiyle değil, hikâyesiyle seven bir ekibin nevi şahsına münhasır dergisi Socrates, yayın hayatına merhaba dedi.

  21. Mobil, özgün, herkesin: ‘’H-art Collective’’

    “Bizce etkileyici fotoğraf çekmek, onun neyle çekildiğine bağlı değil.”

  22. Heartland: Amerika’nın Kalbine Bir yolculuk

    Tommy Hilfiger 2015 İlkbahar / Yaz Kadın Koleksiyonu Heartland, renkli, rahat çizgisiyle gerçek Amerikan stilini yansıtıyor. Üç farklı temadan oluşan koleksiyon,

  23. Libertango

    Hikaye ve çizgi: Sadi Güran

  24. Kırık çıkık

    Hikaye ve çizgi: Furkan Birgün

  25. Tomurcuk

    Hikaye ve çizgi: Merve Atılgan

  26. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler