Kara deliklerden çıkıp Yasemin Mori’ye yeni albümü Finnari Kakaraska‘yı şarkı şarkı sorduk ve çınarların gölgesine uzandık. Berat Pekmezci çizdi. 


Uzak diyarlardan getirdiği hikâyelerini doğum gününde yayınlayan Yasemin Mori, üçüncü stüdyo albümü Finnari Kakaraska’yla kendi mağarasından kaçıp, dinleyicisiyle buluşuyor. Denizin, doğanın ve kadınların tüm güzelliği eşliğinde, dayatılanı değil inadına kendi oyununu oynayan Mori, neşeli görünen havasına rağmen aslında hüzün kokan hikâyelerini serbest çağrışımlı biçimde anlatmayı sürdürüyor. Yasemin Mori’ye Finnari Kakaraska‘yı şarkı şarkı sorduk, Kakaraska’dan inciler aldık.

Image

“Ellerimin Karası” – Gecenin karanlığı çökmüş gökyüzünden karanlık sulara, peşine düşen güneşin mürekkebi gölgeler kimler? Neden acını dindirecekler?
Dünyadaki tüm acı, günahlar, varoluş sıkıntısı, evrimin yavaşlığı karşısında modern hayatın hızı, zihnin zıt kutuplar arasındaki seyahati, dualite… Buradaki tüm mücadele bitecek, hepsi geçici ve öğrenmek için var. Bu yüzden de çok değerli. Bir yandan, koca sonsuzluğun yanında insan bazı zamanlar çok ufak hissediyor. Oysa bedenini teslim ettiğin gün bütün evren yeniden senin olacak ya da sen tüm evren olacaksın. Huzur.

Image

“Bitli Kaptan – Almışız kuzeyin yıldızlarını arkamıza, koskoca bir denizde tüm yalnızlığımızda rahat bırakmayan “simsiyah ordular” gibi saldıran ah! bu bitler. Kurtulmalı mı onlardan yoksa (mümkünse) birlikte yaşamayı mı öğrenmeli?
Bitlerden kurtulamayanlar şarkı olur, beat’leri bol olur, kurtulanlar rahat yaşar! Ben bir bit eğiticisiyim, zora düşerseniz arayın!

Image

“Avcı” – “Orman açıldı kutsal bir armağan gibi”… Güç ve kibrin yola çıktığı yerde, “Kükredi orman dağıldı kuşlar, bulutlar ağlamaya devam etti.” Gerçekten de ava giden avlanacak mı sence?
Avlanıyor bence. Tüketen tükeniyor, büyük resimde her şey yerli yerinde. Hem geçen gün yavru bir fil, dişlerini ölçmeye yeltenen avcısının üzerine oturup, onu ezerek öldürmüş. Sadri Alışık’ın da dediği gibi bu da mı gol değil?

Image

“Elim Tetikte – İki ayağının bastığı kadar şu şehir içinde bir kara delik, girdap olmuş. Kimler gelsin seninle en dibe, kimler dursun durduğu yerde?
En dibe gidiyorsam kimseleri istemem yanımda…Yok öylemesine akıp gidiyorsam gönlümce, tüm dostlar benimle olsun.

Image

“Kadınlar” – Yılanları tıslayan, dikenleri batan, baş döndüren, kalpleri güm güm attıran, kimdir Yasemin Mori’nin kadınları?
Esrikler, kafası uçmuşlar, içten yanmalı olanlar, durmaksızın hayaller kuranlar, flörtözler, oyuncular, dans edenler, aklı Ay’da olanlar, sevmeyi bilenler.

Image

“Oyna – Küçük dağları yaratanlara,  en doğal hakkı uçmak olanların elinden özgürlüğünü alanlara.  Farklı olanı yaşatmayan bu dünyada. Neden “oyna”?
Sana dayattıkları oyunu değil, kendi oyununu “oyna”
Küsüp oturma, şikâyet etme, bir şeyler yap “oyna”
İnadına oyna! Dans olmadan, oyun olmadan doğru olanı, kalbinin gittiği yolu bulamazsın,”oyna”.
Hem martı Jonathan da vasat olanın kabul gördüğü toplumunun içinde göğün en yükseklerine uçuyordu!

Image

“Çınar” – “O bir çınar, yağmur delisi…” Harlanan ateşin etrafında dönerken, etrafa saçtığı bu büyüde bir şarkı armağan etse gecenin ayazına bu ne olurdu?
Mohsen Namjoo – “Nobahari”

Image

“Gel” – Ajda Pekkan’dan duyduğumuz, ne olursan ol gel diye seslenen, aşkını içine sığdıramayan bu şarkının bir filmi olsa ne olurdu da başucundan ayrılmazdı?
Tony Scott’ın True Romance’ı. 

Image

“Kim Var?” – Kendi küresi içine hapsolmuş krallar, köklerinden uzaklaşırken önünü kesen bu canavarlar. Arkandaki bu düzen sence neden hâlâ böylesine eşsiz işlemekte?
Kralların kurduğu düzenin üstünde işleyen diğer düzene emanet ettim kendimi. Ben onun için çalışıyorum, o da bana öğretiyor, daha n’apsın?

Image

“Kanatları Gümüş Bir Yavrukuş” – Bunca acı, hâlâ uçmayı bilip de uçamayanlara ve kırılmış kanatlara… Neden Nâzım?
Tesadüfen. Yani duyduğum en güzel şarkıyı en güzel şarkı yapan şefkat ve sevgiyi bu kadar içten ve yalın anlattığı için. Nâzım şiirin gözbebeği ya da safi şiir. Benim için Nâzım bir yana, dünyanın tüm diğer şairleri bir yana.

  1. Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, bize gezdiklerinizi çizin: They Draw & Travel

    Haritaların sihirli dünyasına hoş geldik.

  2. İran politik tarihine bir de buradan bakın: Sheida Soleimani

    “Ergenliğin son yıllarına kadar hep katı bir şekilde İranlı olduğumu düşündüm ve Amerikalı olma fikrini reddettim. Büyüdükçe fark ettim ki, benim aklımdaki İran fikri, aslında batılı bir merceğe göre şekillenmişti.”

  3. Bir yol gösterici olarak “Serpent”: Baysan Yüksel

    “Yılan, çok anlamlılığı açısından tam da hayatın kendisindeki çelişkileri karşılıyor benim için. Döngüsel ve kültürlerarası bir şekilde negatif ve pozitif olarak anlam değiştiriyor. Hatta aynı kültürün içinde bile bu çift kutupluluğu barındırıyor."

  4. Küresel haberlere farklı gözler: Politik beslenme çantası

    İllüstrasyon: Sadi Güran

  5. “Taraflıyız ve bir gündemimiz var”: Joris Leverink

    Röp: 13melek

  6. Yasemin Mori’yle şarkı şarkı ‘’Finnari Kakaraska’’

    Kara deliklerden çıkıp Yasemin Mori'ye yeni albümü Finnari Kakaraska'yı şarkı şarkı sorduk ve çınarların gölgesine uzandık. Berat Pekmezci çizdi.

  7. Şarkı şarkı Ars Longa ve ”Günler”

    Ezeli ve ebedi "söz"leriyle Ars Longa’ya yeni albümü "Günler"i şarkı şarkı sorduk. Yağız Yılmaz çizdi.

  8. Ruh hâlleri ve atmosfere odaklanan sesler: Jacco Gardner

    Sürreal bir yaklaşım ve melodik popu kendine has bir şekilde kesiştiren Jacco Gardner’in ikinci albümü sahiden heyecan veriyor.

  9. Sevginin çoklu hâli: Unknown Mortal Orchestra

    “Çalışmalarımız adına durgun zamanlar geçirmek veya eskiden yapılan çalışmalara gölge düşürecek bir sürece girmektense grubu dağıtmak ve iyi zamanlarımızı hatırlamak bana her zaman daha iyi gelmiştir.”

  10. Danielle de Picciotto’dan “yuva” fikrine saygı duruşu

    İlk solo albümü için doğru zamanı yakalayan De Picciotto, yıllar sonra doğduğu yeri ziyaret ediyor.

  11. Kadınlar elektronik müzik için “baskılıyor”: DJ Mo

    “Kadınlar yalnızca erkeklere kıyasla kendilerini eleştirmeye çok daha yatkınlar ve bu nedenle çoğu zaman insanlarla müziklerini paylaşmadan önce yıllar boyu stüdyolarında çalışıyorlar.”

  12. Karanlığın içinden eve kaçmak: RAN

    Önceki sayfalarda Mo Loschelder’le Berlin, tekno kültürü ve kadın prodüktörler üzerine konuşmamızın ardından, şimdi bir süredir Berlin’de yaşayan genç bir kadın prodüktörün, Ran’ın dünyasını ziyaret ediyoruz.

  13. Dans, soğuk ve bazen bolca üzgünlük: She Past Away

    “Yeni albümde hissiyat olarak pek bir değişiklik yok. Belki biraz yavaşladığımızı ve daha kontrollü olduğumuzu söyleyebilirim.”

  14. Kot-tişört gezen bir albüm: Palmiyeler EP

    “Duvarlarımıza poster astığımız zamanlarda, benim odamda Kill'em All posteri, Tarık’ın odasında da Fedon posteri vardı. Gerçekten…”

  15. Hal Hartley’le röportaj yapmanın tarifsiz mutluluğu

    Hartley, Henry Fool’un ne kadar büyük bir aptal olduğunu, zekânın ana akım kültürde ne kadar yüzeysel kullanıldığını ve kendi filmografisinden en sevdiğini kısa ve net cümlelerle anlattı ve kendisine olan hayranığımızı katmerledi.

  16. Kamera önünden arkasına: Yönetmenlikte iddialı 12 oyuncu

    Beyazperdenin oyuncu-yönetmenleri arasına, bu ay bizde de gösterime giren ilk filmi Lost River’la Ryan Gosling de giriyor. Bize de fırsat bu fırsat deyip, oyuncu-yönetmenlerin dünyasını didik didik etmek düşüyor…

  17. Barış Atay ve Funda Eryiğit ile ‘’Eksik’’ üzerine

    “Neye inanmamız gerektiğini, nasıl düşünmemiz gerektiğini söyleyen yapıtlar objeleşmeye, bir ideolojinin ya da siyasi sistemin malzemesi hâline gelmeye açık olurlar.”

  18. Akıl kaçırmak için yeni neden: ‘’Ex-Machina’’

    Alex Garland’ın yönettiği ve geçtiğimiz ay dünya prömiyerini gerçekleştirdiği SXSW’de bilim-kurgu hayranlarını yepyeni tartışmalara gark ederek heyecandan çıldırtan Ex-Machina, bir film değil, bir mesele olarak ele alınmayı hak ediyor.

  19. Korkunç bir atmosfer harikası: ‘’It Follows’’

    Amerikan bağımsız sinemasından çıkan yakın tarihli atmosferik korku gerilim furyasının son meyvesi It Follows, sakin ve derinden yaydığı tedirginliği, tüm bir seyir boyunca seyircisi üzerinde egemen kılan, şaşırtıcı bir film.

  20. Niyeti bariz dergi: ‘’Socrates’’

    Sporu tekniği-taktiğiyle değil, hikâyesiyle seven bir ekibin nevi şahsına münhasır dergisi Socrates, yayın hayatına merhaba dedi.

  21. Mobil, özgün, herkesin: ‘’H-art Collective’’

    “Bizce etkileyici fotoğraf çekmek, onun neyle çekildiğine bağlı değil.”

  22. Heartland: Amerika’nın Kalbine Bir yolculuk

    Tommy Hilfiger 2015 İlkbahar / Yaz Kadın Koleksiyonu Heartland, renkli, rahat çizgisiyle gerçek Amerikan stilini yansıtıyor. Üç farklı temadan oluşan koleksiyon,

  23. Libertango

    Hikaye ve çizgi: Sadi Güran

  24. Kırık çıkık

    Hikaye ve çizgi: Furkan Birgün

  25. Tomurcuk

    Hikaye ve çizgi: Merve Atılgan

  26. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler