Image

50 Oliver Coates – Upstepping
(PRAH Recordings)

Çellist Coates’u isim olarak tanımayanlar bile çalışmalarını bugüne kadar bir şekilde duymuş olabilir. Radiohead’in son albümü A Moon Shaped Pool’daki yaylı düzenlemelerine ek olarak Jonny Greenwood ve Mica Levi ile yaptığı iş birlikleri mevcut. Bu yıl yayınladığı ikinci solo kaydı Unstepping’de elektronik düzenlemeleri deep house, tekno, ambient ve minimal dans tınılarıyla iç içe geçirip, çellosuyla yarattığı distorsiyonlar ve ses deneylerini işin içine katıyor. Müziği, bazı anlarda karanlık bir ürperti yaratarak, bazı anlarda da merak duygusunu kamçılayarak dinleyicinin ilgisini sürekli yaşatacak kadar ilginç. Z.K.
“Bambi 2046”


Image

49 Noyades – Go Fast 
(S.K Records)
Fransa’nın Lyon şehrinin genç üçlüsü Cyril Meysson, Vince VanCunny ve Jessy Ensenat’ın çıkardığı albüm özlediğimiz stoner, acid ve psikedelik rock öğelerini içermekte. Her parçası bir hikâye niteliğinde olan albüm güzel bir gürültülü yolculuğa çıkarıyor. UTR
“Sidi Abderrahman”


Image

48 Tim Hecker – Love Streams 
(4AD)
İnsan vokalleri ve akustik enstrümanların tekinsiz bir dijital manipülasyondan geçtiği, kelimenin tam anlamıyla “büyük” bir albüm. B.Ç.
“Black Phase”


Image

47 Leonard Cohen – You Want It Darker
(Columbia Records)

Leonard Cohen’ın aramızdan ayrılmadan çok kısa bir süre önce dinleyicilerine armağan ettiği You Want It Darker, şairane şarkı sözlerinin son örneklerini duyduğumuz; doğum, ölüm, aşk ve hayat üzerine metaforik yansımalarla dolu bir albüm. Melankolik piyano ve hüzünle tınlayan kemanın, ozanın “I’m ready, my Lord” diyen sesi ile bütünleşmesi, daha ilk dinleyişte ters giden bir şeyler olduğunu haber verir gibiydi. Leonard Cohen, karanlığın yoğunluğunu kendisine özgü asalet ve olgunlukla bütünleştirdiği bir başyapıt bıraktı bize. Bowie gibi o da sadece kendisinin yapabileceği bir albümle eşsiz bir vedaya imza attı. Z.K.
“You Want It Darker”


Image

46 Bacao Rhythm & Steel Band – 55
(Big Crown Records)
Bjorn Wagner eşliğinde Trinidad & Tobago’dan yola çıkan ve sadece güzel hislerle dolu bir albüm. Söz konusu coğrafyanın en karakteristik enstrümanlarından olan steel drum’ın ön planda olduğu, tropik bir müzik ziyafeti. C.K.
“Jungle Fever”


Image

45 Alsarah and the Nubatones – Manara
(Wonderwheel Recordings)
İlk olarak Débruit ile yaptığı albümle tanıştığımız Sudanlı müzisyen Alsarah’ın kendi grubu The Nubatones’la yayınladığı ikinci uzunçalar olan Manara, kendinizi fark etmeden bilmediğiniz sözlere eşlik ederken bulabileceğiniz zihin açıcı bir kayıt. Fas’ta iki aylık bir süre içerisinde kaydedilen albüm, grubun tabiriyle Doğu Afrika’ya has retro popun güncel bir uyarlaması; benim tabirimle yılın en insancıl albümü. C.K.
“Alforag”


Image

44 Michael Kiwanuka – Love & Hate 
(Polydor)
Mercury Ödülü’ne aday olmasıyla birçok kişinin dikkatini çeken İngiliz müzisyen Michael Kiwanuka, temelleri oldukça sağlam atılmış ikinci albümü Love & Hate’le hem şarkı söyleyişinde hem besteciliğinde heyecan verici bir adım atıyor. B.D.
“Black Man In A White World”


Image

43 Charles Bradley – Changes 
(Daptone)
Yılın ortalarında kansere yakalandığını açıklayan Charles Bradley, 68 yaşında kaydettiği Changes’la müzikal iştahından ve groove tutkusundan hiçbir şey kaybetmediğini gözler önüne seriyor. B.D.
“Changes”


Image

42 Jóhann Jóhannsson – Orphée 
(Deutsche Grammophon)
Yunan mitinde geçen ünlü ozan Orpheus’dan esinlenen albüm, ölüm, yeniden doğum, değişim ve hafızanın anlık doğasına dair bir hikâye olduğu gibi, sanatsal yaratıma dair bir metafor da aslında. Jóhannsson’ın akustik enstrümanları hem solo hem de orkestra formatında elektronik seslerle buluşturma yeteneğini sergilediği, Barok’tan minimalizme ve elektronik müziğe kadar çeşitli etkileri bir araya getirdiği şahane bir kayıt. Müziğin zamana ve mekâna meydan okuyarak yüzyıllar arasında köprü kurma becerisini ortaya koyan son örneklerden birisi. Z.K.
“A Pile Of Dust”


Image

41 Cantoma – Just Landed
(Highwood Recordings) 

José Padilla’nın izinden giden Londralı DJ’den baştan sona istikrarlı ve zevk sahibi bir Ibiza günbatımı serüveni; 90 BPM (dakika başına vuruş) dolaylarında ışık saçan usturuplu bir “groove” heyecanı. E.S.
“Clear Coast”


Image

40 Mykki Blanco – Mykki 
(Dogfood Music Group)
Amerikalı aktivist, şair ve müzisyen Myyki Blanco’nun, Woodkid ve Jeremiah Meece’in prodüktörlüğünü yaptığı albümü Mykki, Blanco’nun duygu dünyasını kendine has bir şekilde dışa vurduğu ve kimi zaman agresifleşen; bugüne ait bir hip hop albümü. B.D.
“The Plug Won’t”


Image

39 Savages – Adore Life 
(Matador)
Post punk geleneklerinin hakkını eksiksiz şekilde veren nadir gruplardan biri olan Savages, ikinci albümü Adore Life’la başka bir yüzünü gösteriyor. Gruptan alıştığımız tekinsiz dokuları koruyan şarkılar, bu kez dinleyicisine kendisi, hayatı ve çevresi hakkında sorular sorduruyor. C.K.
“The Answer”


Image

38 Egyptian Lover – 1983-1988
(Stones Throw) 

Yeniden basım albümlerinden farklı olarak Greg Boussard’ın 1980’lerde yayınladığı yüksek tesirli, yer yer Kraftwerk esintili old-school hip hop kayıtlarını ve daha önce yayınlanmamış parçaları bir araya getiren bu dev antolojiyi türün erken dönemlerine ilgi duyan herkes dinlemeli. E.S.
“Dial-A-Freak”


Image

37 Idris Ackamoor & The Pyramids – We Be All Africans
(Strut Records)
30 yıllık bir aradan sonra tekrar bir araya gelen Idris Ackamoor & the Pyramids, parıldayan Afrika ritimleri ve West Coast cazı kucaklayan bir beraberlik çağırısında bulunuyor. Grup lideri Ackamoor’un ferah saksafonu önderliğinde şekil değiştiren parçalar, bas ağırlıklı, minör tonları kucaklayan ivmeli bir cümbüşe dönüşüyor. L.A.
“Rhapsody In Berlin”


Image

36 Factory Floor – 25 25
(DFA Records)
Zaman içinde daha sentetik ve daha klostrofobik bir dans müziğini kucaklayan Factory Floor’un parçalarında “tekrar” unsurunu suistimal seviyesinde kullanarak yarattığı bu ayine bizler bayıldık. E.S.
“Ya”


Image

35 Africaine 808 – Basar 
(Golf Channel)
Almanya çıkışlı ikili Africaine 808, ilk uzunçaları Basar’la dans edilebilecek müziklerin ne denli farklı köklerden ilham alabileceğini gözler önüne seriyor. Özellikle Afrika’ya has dokunuşları seven dinleyicilerin mutlaka kulak kabartması gereken bir kayıt. C.K.
“Yes We Can”


Image

34 Ital Tek – Hollowed 
(Planet Mu)
Ital Tek, önceden izlediği dans alanından sıyrılıp, müziğin daha soyut kısmını ele alıyor. Seste olgunluğa geçiş için düşünülesi ve dinlenilesi deneysel bir albüm. UTR
“Jenova”


Image

33 Imarhan – Imarhan 
(City Slang)
Çöl müziğinin günümüzdeki en iyi icracıları arasında yer alan Cezayirli topluluk Imarhan, uzun zamandır merakla beklediğimiz ilk albümüyle, uzun süreceğini umduğumuz bir yolculuğa tutarlı ve emin adımlarla bir başlangıç yaptı. B.D.
“Idarchan Net”


Image

32 Ulver – ATGCLVLSSCAP
(House Of Mythology) 
Müzisyen ve yazar Julian Cope bir keresinde “Ulver, kültürümüzün kaçınılmaz ölümünü herkesten 20 yıl önce arşivlemeye başladı,” demişti. Norveç deneysel müzik kolektifi Ulver’in black metal, folk ve dark ambient’ı deneysel bir yaklaşımla buluşturan kayıtları gerçekten de bu anlamda eşsiz birer belge. Londra’da yeni kurulan House of Mythology etiketiyle yayınlanan 12. albümleri ağırlıklı olarak doğaçlama içeren rock, metal, endüstriyel, neo folk, elektronik, ne ararsanız hepsinden izler taşıyan olağanüstü güzellikte bir karanlık, hipnotik ve psikedelik macera. Z.K.
“Moody Stix”


Image

31 Tortoise – The Catastrophist 
(Thrill Jockey)
Tortoise, bu albümle kendi tarzlarındaki değişime hâkim olduğunu bize ispatladı. Egzotik rock ve fütürizm tınılarını bolca hissetiren bu albüm adeta bir yönlendirici. UTR
“Hot Coffee”


Image

30 Vaodou Game – Kidayu 
(Hot Casa)
Togolu müzisyen Peter Solo’nun Lyon merkezli grubunun tamamen analog enstrümanlar ve kayıt teknolojileri kullanarak önümüze koyduğu yeni albümü, 2016’da yayınlanmış onlarca Afro-funk yeniden basımı arasına karışma tehlikesiyle karşı karşıya! E.S.
“La Vie C’est Bon”


Image

29 Carla dal Forno – You Know What It’s Like
(Blackest Ever Black Records)
Berlin’e yerleşik Avustralyalı Carla dal Forno’nun ilk solo albümü, uzaklardan seslenen vokaller ve minimal ritimlerle gri tonlarında hayat bulan, yankılarla oyulmuş bir atmosfer yaratıyor. Arada kalın yaylılar ve üflemeliler dokuyu zenginleştirirken, albüm durgun bir ruh halinde, denemeler ve melodiler arasında salınıyor. L.A.
“What You Gonna Do Now?”


Image

28 The Comet Is Coming – Channel The Spirits
(Leaf)
Sun Ra’nın gösterdiği yönde yolları kesişen Shabaka Hutchings ve Soccer96 projesiyle tanınan ikili Maxwell Hallett ve Dan Leavers, spiritüel ve sonik detayları ustaca harmanladığı ilk albümüyle ve dillere destan canlı performanslarıyla yılın en heyecan verici yeni gruplarından biri oldu. C.K.
“Space Carnival”


Image

27 Shirley Collins – Lodestar
(Domino)
1960’lar ve 1970’ler İngiltere folk hareketini tanımlayan en önemli figürlerden Shirley Collins’in 38 yıl aradan sonra gelen yeni albümü, geleneksellik ve özgünlüğü leziz bir tarifle harmanlıyor. E.S.
“Pretty Polly”


Image

26 Prins Thomas – Principe Del Notre
(Smalltown Supersound)
Norveçli prodüktörden baştan sona tek bir an bile aksamadan dinlenebilen ve tam bir saat kırk dakika uzunluğunda, ambient dokunuşlarıyla bezeli bir space disco harikası. C.K.
“A2”

  1. Küçük odalara sığan büyük evrenler: Hey Jüpiter

    Çok da tarafsız olamayacağımız bir müjdeyle karşınızdayız: Bant Mag. veteranı, illüstrasyon editörümüz Sadi Güran’ın ikinci solo sergisi Hey Jüpiter 25 Şubat’ta Bant Mag Havuz’da açılıyor...

  2. Biz kimiz? Neden buradayız?: Seamus Conley

    “Mümkün olduğunca otomatik pilotta kalmaya ve yeni resimler yaparken özgür çağrışımlara alan tanımaya özen gösteriyorum.”

  3. Çerçöpten tuvale, resimden yerleştirmeye doğru: Serpilen

    Leyla Gediz’le, 9 Şubat’ta The Pill’de açılan son solo sergisi “Serpilen” üzerine kısa bir sohbet...

  4. A’dan Z’ye: George Michael

    2016’nın son günlerinde aramızdan ayrılan “gerçek diva” için A’dan Z’ye sayıyor, George Michael’ın şarkıları, hayatı ve bıraktığı izlere dair bazı detayları hatırlıyoruz.

  5. Aklımdakiler: Ceyl’an Ertem

    Kendi dünyasını donatan büyülü bir emek olarak hayatlarımıza giren "Yine de Amin" heyecanını divalar, dostlar ve farklı konuklarla paylaştık, akıllarındaki soruları öğrenip Ceyl’an Ertem’den yanıtlarını aldık.

  6. Milyonlarca halet-i ruhiyenin özeti: Yeni Gevende albümü “Kırınardı”

    Gevende üyeleri Ahmet Kenan Bilgiç ve Serkan Emre Çiftçi’yle, Kırınardı üzerine...

  7. Şarkı şarkı: Lara Di Lara ve “Hazineler İçindesin”

    Yerli sahnenin en dikkat çeken şarkı yazarlarından Dilara Sakpınar’ı 123 grubuyla uzun yıllardır takip ediyoruz. 2015’ten bu yana solo üretimler yaptığı kimliği Lara Di Lara'yla dinlediğimiz Sakpınar, bir süredir üzerinde çalıştığı ve naif sesine eşlik eden harika melodilerle ortaya çıkardığı tam 16 parçayı ikinci stüdyo albümü Hazineler İçindesin’de topladı. Albümdeki parçaların hikâyelerini, Lara Di Lara bir bir anlatırken Ferit Güleç de resimliyor.

  8. Aklımdakiler: Bubituzak

    Nevi şahsına münhasır seslerle dolu bir albümle, adeta bir kutlama havasında ikinci uzunçalar Boyutlar ile geri dönen Bubituzak’tan Ali Güçlü Şimşek’e eşi, dostu aklında ne varsa sordu.

  9. XX: 10 maddede BaBa ZuLa’nın 20. yıl albümü

    BaBa ZuLa’nın 20 yıllık ilham verici müzikal serüvenine alternatif bir tarih anlatısı getiren derleme albüm XX’i 10 maddede özetlemek gerekirse...

  10. Sessiz gün doğumunda bomboş bir sahil kasabası: Palmiyeler’den “II (Venus)”

    Bir süredir yeni parçaları üzerinde çalışan Palmiyeler, ilk uzunçalarları II (Venus)’u Tantana Records etiketiyle yayınladı.

  11. Elektro saz, Almanya ve ilham kaynakları üzerine: Elektro Hafız ve Derya Yıldırım

    Almanya’da yerleşik iki müzisyen, müzikal yaklaşımlarının yapıtaşlarını konuşuyor.

  12. Sónar İstanbul ziyareti öncesinde: Prins Thomas

    Space disco akımının önde gelen isimlerinden Prins Thomas, mart sonunda Zorlu PSM’de gerçekleşecek konseri öncesinde sorularımızı yanıtladı.

  13. Sónar + D: AUDIOVISUAL programında bizi neler bekliyor?

    Küratörlüğünü Lalin Akalan’ın üstlendiği AUDIOVISUAL, müzik, sinema, iletişim ve görsel sanatlarda aktif olan birçok sanatçının son dönem projelerinin görücüye çıkacağı programıyla Sónar İstanbul katılımcılarına benzersiz bir deneyim yaşatacak.

  14. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  15. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (50-26)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  16. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (25-1)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  17. 2016: Yerli sahneden en iyi 30 albüm

    Müzikal açıdan epey bereketli geçen yıldan geriye kalanlar...

  18. 2016: En iyi 50 film

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış filmler arasından seçtiği “En İyi 50 Film” listesi huzurlarınızda!

  19. 2016: Belgeseller, animasyonlar ve Türkiye sineması

    2016 yılında izlediğimiz en iyi belgeseller, en iyi animasyonlar ve en iyi yerli yapımlar...

  20. Alışılmadık bir yıldız: Adam Driver

    Bugünlerde hem Jim Jarmusch imzalı Paterson’da hem de Martin Scorsese’nin tutku projesi Silence’da izleme şansı bulacağımız, kendini hiçbir türle kısıtlamak istemediğini söyleyen aktörün filmografisine daha yakından bakıyoruz.

  21. Taviani’lerden Arquette’lere: Beyaz perdenin başarılı kardeşleri

    Şubat itibariyle vizyona giren Manchester by the Sea’deki performansıyla adından söz ettiren Casey Affleck ve abisi Ben Affleck’ten ilhamla, beyaz perdenin başarılı kardeşlerini masaya yatırıyoruz.

  22. Denize sırtını vermiş bize bakan iki çift göz: Swiss Army Man ve Moonlight

    Şubat ayında peş peşe haftalarda gösterime giren Swiss Army Man ve Moonlight, merkeze aldığı karakterlerin cinsel yönelimleri ile dertlerini ya da kabullerini incelikli bir dille ele alıyor.

  23. Westworld: Hiçbir “askiliğin” çıkmayacağı yer

    HBO diyarı Westworld'deki glitch'ler (kısa süreli teknik arızalar), bize içinde yaşadığımız dünyanın arızalarına dair bir şeyler söylüyor olabilir...

  24. 2016: Erkek şiddetinin grafiği

    bianet 2008 yılından beri Türkiye’de erkek şiddetinin çetelesini tutarak bu konudaki yegâne verileri üretiyor. Türkiye’de erkek şiddetinin kapkaranlık 2016 grafiğini paylaşırken Çiçek Tahaoğlu’na da birkaç soru yönelttik.

  25. Sanatsal deneyler yapan bir laboratuvar: TOZ Artist Run Space

    “Toz’u kurarken hayalimiz organik, hiyerarşik olmayan ve açık bir yapı oluşturmaktı.”

  26. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler