Geride kalan yirmi yıla damgasını vuran ve festival deneyimini farklı boyutlara taşımayı amaç edinen Sónar, 24-25 Mart’ta ilk kez İstanbul’da gerçekleşecek festivalinde müziğin yanı sıra teknoloji ve yaratıcılık alanında yenilikçi projeleri de bir araya getirecek. Sónar oluşumunun farklı bir kanadı olan Sónar + D, dünyanın dört bir yanından zihin açıcı projeleri bir araya getiren, teknolojik yeniliklerin ilk kez görücüye çıktığı ve deneyimlendiği bir platform olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Söz konusu oluşum, Sónar İstanbul kapsamında Zorlu PSM’de festival katılımcılarına birçok atölye çalışması, sergi ve panelle birlikte AUDIOVISUAL isimli özel bir programla Türkiye’den ve yurt dışından sanatçıların görsel-işitsel projelerini deneyimleme şansı sunacak.

Küratörlüğünü Lalin Akalan’ın üstlendiği AUDIOVISUAL, müzik, sinema, iletişim ve görsel sanatlarda aktif olan birçok sanatçının son dönem projelerinin görücüye çıkacağı programıyla Sónar İstanbul katılımcılarına benzersiz bir deneyim yaşatacak. AUDIOVISUAL programında yer alacak performanslar hakkında fikir sahibi olmak isteyenleri aşağıya alalım.

Image

Supercodex – Ryoji Ikeda

Günümüzün yaşayan efsanelerinden biri olan Japon sanatçı Ryoji Ikeda, 2013’te yayınlanan Supercodex albümünden yola çıkan ilgi çekici performansıyla AUDIOVISUAL programında yer alacak. Ses ve görüntülere fizikî ve matematiksel bir yaklaşımla yapılmış müdahalelerle hayat bulan Supercodex performansı, bugüne dek birçok prestijli festivalde sahnelendi.

Modular Ambient Live Set – Cem + RG visuals by NOHlab / NOS Visual Engine

Berlin underground sahnesinin tanınmış DJ ikililerinden Cem + RG’nin, bugüne dek onlardan dinlemeye pek aşina olmadığımız, yalnızca modüler ekipmanlarla üretilmiş ambient seslerden oluşan setine; Deniz Kader ve Candaş Şişman’dan oluşan NOHlab’in Osman Koç’la birlikte hayata geçirdiği NOS Visual Engine kolektifinin göz alıcı görselleriyle eşlik edecek.

Image

Shiro – NONOTAK

Temelleri 2013 yılında Paris’te atılan NONOTAK Studio, mimar ve müzisyen Takami Nakamoto ve illüstrasyon sanatçısı Noemi Schipfer’dan oluşuyor. Birçok farklı disiplinde üretimler yapan ikilinin Shiro isimli son performansı, kinetik görseller ve sonik sesleri bir araya getiriyor.

Image

The Pier – Ali Demirel

1990’ların ortalarında deneysel video üretimlerine başlayan Ali Demirel’in en yeni projesi olan The Pier, kıyamet sonrası ütopya serisinin ilk bölümü. “İnsansız bir dünyada binalar nasıl gözükürdü?” sorusuna yanıt arayan The Pier’in müzikleri de ambient ve drone müzik sahnelerinin en önemli bestecilerinden Biosphere tarafından hazırlanmış.

Aestethic Animism – Atay İlgün

Bugüne dek birçok farklı mahlas ve projeyle karşımıza çıkan Atay İlgün’ün görsel-işitsel alanda son dönemdeki üretimleri, dijital verileri farklı şekilde işleyerek oluşturduğu kendine has performanslarıyla sahneye taşınıyor. Her performansta farklı detaylar ve görsel-işitsel bütünler kurgulayan Atay İlgün, aynı zamanda bir plak şirketi ve yayınevi olarak işleyen Wounded Wolf Press’in de kurucularından.

Rame – Francesco Tosini a.k.a. Acca 

Milano’da yaşayan görsel tasarım sanatçısı Francesco Tosini, kurucularından biri olduğu Turbosafary kolektifiyle yaptığı üretimlerin ardından Acca mahlasıyla birlikte video mapping’le uğraşmaya başladı. Analog ekipmanlar eşliğinde madde ve organik büyüme arasındaki enerjinin görselleştirildiği Rame performansı, AUDIOVISUAL programının kaçırılmaması gerekenleri arasında.

  1. Küçük odalara sığan büyük evrenler: Hey Jüpiter

    Çok da tarafsız olamayacağımız bir müjdeyle karşınızdayız: Bant Mag. veteranı, illüstrasyon editörümüz Sadi Güran’ın ikinci solo sergisi Hey Jüpiter 25 Şubat’ta Bant Mag Havuz’da açılıyor...

  2. Biz kimiz? Neden buradayız?: Seamus Conley

    “Mümkün olduğunca otomatik pilotta kalmaya ve yeni resimler yaparken özgür çağrışımlara alan tanımaya özen gösteriyorum.”

  3. Çerçöpten tuvale, resimden yerleştirmeye doğru: Serpilen

    Leyla Gediz’le, 9 Şubat’ta The Pill’de açılan son solo sergisi “Serpilen” üzerine kısa bir sohbet...

  4. A’dan Z’ye: George Michael

    2016’nın son günlerinde aramızdan ayrılan “gerçek diva” için A’dan Z’ye sayıyor, George Michael’ın şarkıları, hayatı ve bıraktığı izlere dair bazı detayları hatırlıyoruz.

  5. Aklımdakiler: Ceyl’an Ertem

    Kendi dünyasını donatan büyülü bir emek olarak hayatlarımıza giren "Yine de Amin" heyecanını divalar, dostlar ve farklı konuklarla paylaştık, akıllarındaki soruları öğrenip Ceyl’an Ertem’den yanıtlarını aldık.

  6. Milyonlarca halet-i ruhiyenin özeti: Yeni Gevende albümü “Kırınardı”

    Gevende üyeleri Ahmet Kenan Bilgiç ve Serkan Emre Çiftçi’yle, Kırınardı üzerine...

  7. Şarkı şarkı: Lara Di Lara ve “Hazineler İçindesin”

    Yerli sahnenin en dikkat çeken şarkı yazarlarından Dilara Sakpınar’ı 123 grubuyla uzun yıllardır takip ediyoruz. 2015’ten bu yana solo üretimler yaptığı kimliği Lara Di Lara'yla dinlediğimiz Sakpınar, bir süredir üzerinde çalıştığı ve naif sesine eşlik eden harika melodilerle ortaya çıkardığı tam 16 parçayı ikinci stüdyo albümü Hazineler İçindesin’de topladı. Albümdeki parçaların hikâyelerini, Lara Di Lara bir bir anlatırken Ferit Güleç de resimliyor.

  8. Aklımdakiler: Bubituzak

    Nevi şahsına münhasır seslerle dolu bir albümle, adeta bir kutlama havasında ikinci uzunçalar Boyutlar ile geri dönen Bubituzak’tan Ali Güçlü Şimşek’e eşi, dostu aklında ne varsa sordu.

  9. XX: 10 maddede BaBa ZuLa’nın 20. yıl albümü

    BaBa ZuLa’nın 20 yıllık ilham verici müzikal serüvenine alternatif bir tarih anlatısı getiren derleme albüm XX’i 10 maddede özetlemek gerekirse...

  10. Sessiz gün doğumunda bomboş bir sahil kasabası: Palmiyeler’den “II (Venus)”

    Bir süredir yeni parçaları üzerinde çalışan Palmiyeler, ilk uzunçalarları II (Venus)’u Tantana Records etiketiyle yayınladı.

  11. Elektro saz, Almanya ve ilham kaynakları üzerine: Elektro Hafız ve Derya Yıldırım

    Almanya’da yerleşik iki müzisyen, müzikal yaklaşımlarının yapıtaşlarını konuşuyor.

  12. Sónar İstanbul ziyareti öncesinde: Prins Thomas

    Space disco akımının önde gelen isimlerinden Prins Thomas, mart sonunda Zorlu PSM’de gerçekleşecek konseri öncesinde sorularımızı yanıtladı.

  13. Sónar + D: AUDIOVISUAL programında bizi neler bekliyor?

    Küratörlüğünü Lalin Akalan’ın üstlendiği AUDIOVISUAL, müzik, sinema, iletişim ve görsel sanatlarda aktif olan birçok sanatçının son dönem projelerinin görücüye çıkacağı programıyla Sónar İstanbul katılımcılarına benzersiz bir deneyim yaşatacak.

  14. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  15. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (50-26)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  16. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (25-1)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  17. 2016: Yerli sahneden en iyi 30 albüm

    Müzikal açıdan epey bereketli geçen yıldan geriye kalanlar...

  18. 2016: En iyi 50 film

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış filmler arasından seçtiği “En İyi 50 Film” listesi huzurlarınızda!

  19. 2016: Belgeseller, animasyonlar ve Türkiye sineması

    2016 yılında izlediğimiz en iyi belgeseller, en iyi animasyonlar ve en iyi yerli yapımlar...

  20. Alışılmadık bir yıldız: Adam Driver

    Bugünlerde hem Jim Jarmusch imzalı Paterson’da hem de Martin Scorsese’nin tutku projesi Silence’da izleme şansı bulacağımız, kendini hiçbir türle kısıtlamak istemediğini söyleyen aktörün filmografisine daha yakından bakıyoruz.

  21. Taviani’lerden Arquette’lere: Beyaz perdenin başarılı kardeşleri

    Şubat itibariyle vizyona giren Manchester by the Sea’deki performansıyla adından söz ettiren Casey Affleck ve abisi Ben Affleck’ten ilhamla, beyaz perdenin başarılı kardeşlerini masaya yatırıyoruz.

  22. Denize sırtını vermiş bize bakan iki çift göz: Swiss Army Man ve Moonlight

    Şubat ayında peş peşe haftalarda gösterime giren Swiss Army Man ve Moonlight, merkeze aldığı karakterlerin cinsel yönelimleri ile dertlerini ya da kabullerini incelikli bir dille ele alıyor.

  23. Westworld: Hiçbir “askiliğin” çıkmayacağı yer

    HBO diyarı Westworld'deki glitch'ler (kısa süreli teknik arızalar), bize içinde yaşadığımız dünyanın arızalarına dair bir şeyler söylüyor olabilir...

  24. 2016: Erkek şiddetinin grafiği

    bianet 2008 yılından beri Türkiye’de erkek şiddetinin çetelesini tutarak bu konudaki yegâne verileri üretiyor. Türkiye’de erkek şiddetinin kapkaranlık 2016 grafiğini paylaşırken Çiçek Tahaoğlu’na da birkaç soru yönelttik.

  25. Sanatsal deneyler yapan bir laboratuvar: TOZ Artist Run Space

    “Toz’u kurarken hayalimiz organik, hiyerarşik olmayan ve açık bir yapı oluşturmaktı.”

  26. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler