Bu ay vizyona girecek Manchester by the Sea’deki performansıyla adından söz ettiren Casey Affleck ve abisi Ben Affleck’ten ilhamla, beyaz perdenin başarılı kardeşlerini masaya yatırıyoruz.


Sofia & Roman Coppola

Babaları Francis Ford Coppola sayesinde sinema endüstrisinin içine doğan ve çocukluklarını The Godfather filmlerinin setinde geçiren Sofia ve Roman Coppola’nın kariyer olarak sinemaya yönelmesinin çok şaşırtıcı olduğu söylenemez. Virgin Suicides ve Lost in Translation gibi kendi yazıp yönettiği filmlerle adını duyuran Sofia Coppola, şu an yeni filmi The Beguiled üzerine çalışıyor. Abisi Roman da prodüktörlüğünü yaptığı dizi Mozart in the Junglela ses getirmeden önce Wes Anderson’la, prodüktör ve senarist olarak birçok işbirliği yapmıştı. Oldukça iddialı bir babaya sahip olan bu ikilinin uzun zaman önce kendi seslerini bulup bağımsızlıklarını kazandığını söyleyebiliriz.                                         

Shirley MacLaine & Warren Beatty

En İyi Erkek Oyuncu, Film, Senaryo ve Yönetmen dallarında toplam 14 kez Oscar’a aday olan Warren Beatty ve 6 kez Oscar adayı olmuş dansçı, oyuncu, şarkıcı, yazar ve aktivist Shirley MacLaine, Hollywood’un en başarılı kardeşlerinden. Kariyerlerine yakın zamanlarda başlayan ikilinin çoğu zaman rekabet dolu bir ilişkisi olduğu ve aralarının pek de iyi olmadığı söyleniyor. İşbirliğinden kaçınmaları da bu yüzden olsa gerek.

Joel & Ethan Coen

Coen Kardeşler tüm çocukluklarını beraber film izleyerek geçirmiş. İlk uzun metrajları Blood Simple’dan beri beraber çalışan ikili, şansını birçok film türünde denedi ve Fargo ve The Big Lebowskigibi modern klasikler yarattı. Yunan tragedyalarına, çoğumuzun gözünden kaçmış kaybedenlere ve modern dünyanın getirdiği huzursuzluğa özel bir ilgi duyan Coen Kardeşler’in elinden çıkan her filmin kendine has bir ritme ve espiri anlayışına sahip olduğu bir gerçek. Beraber çalışmaya doyamayan ikili, ortaklaşa yaptıkları kurgularda da Roderick Jaynes mahlasını kullanıyor.

Jake & Maggie Gyllenhaal

Senarist bir anneyle yönetmen bir babanın çocukları olan ve oyunculuk yapmayı seçen Gyllenhaal kardeşlerden Jake, büyük çıkışını ablası Maggie’yle beraber rol aldığı Donnie Darkoyla yapmıştı. Maggie de kardeşini Secretary filmindeki çokça övgü getiren performansıyla takip etti. Jake 2005 yılında Brokeback Mountain’la, Maggie de 2009 yılında Crazy Heart’la Oscar adayı olunca, 21. Yüzyılın Oscar adayı olan ilk kardeşleri unvanını aldılar. Gyllenhaalların şahane performanslarının yalnızca adaylık kazandıkları filmlerle sınırlı olmadığını da ekleyelim.

Jean Pierre & Luc Dardenne

Belçikalı senarist ve yönetmen kardeşler Jean Pierre ve Luc Dardenne 1978 yılında belgeselle başlayan film kariyerleriyle, 1990’lı yıllarda uluslararası bir ün kazandı. Rosetta’dan beri neredeyse her Cannes Film Festivali’nden ödülle dönen Dardenneler, festivalin favori kardeşleri olabilir. Bu yıl La Fille Inconnue‘yle izleme şansı bulduğumuz ikili, gerçeklikten beslenen olağanüstü senaryolarıyla tanınıyor.

Patricia, Rosanna, David Arquette

Sinema dünyasından bir aileye mensup olan Arquette kardeşler de ailecek oyunculuk yapmayı seçenlerden. Kardeşlerin en küçüğü David’i, efsanevi slasher serisi Scream’den tanıyoruz. Genç yaşta Martin Scorsese’nin ilgisini çeken Rosanna ise New York Trilogy ve After Hours’da oynadıktan sonra Pulp Fiction’da Quentin Tarantino’yla çalışmıştı. True Romance’deki unutulmaz Alabama Whitman rolüyle gönülleri fetheden Patricia Arquette de çekimleri 12 yıl süren Boyhood’la unutulmaz bir performansa imza atmıştı.

Lana & Lilly Wachowski

Beraber yarattıkları Matrix evreniyle hayatımıza giren Wachowski Kardeşler, Bound, V for Vendetta ve Sense 8 gibi efsanevi yapımlarda da birlikte çalıştılar. 2003 yılında cinsiyet değişim sürecine giren Lana Wachowski, trans geçiş sürecini saklamayan ilk yönetmen oldu ve İnsan Hakları Derneği’nin Görünürlük Ödülü’ne layık görüldü. 2016 yılında da kardeşlerin küçüğü Lilly, trans olduğunu açıkladı ve iyimser olmayı sürdürüp kendi varoluşuyla başka bir dünya olasılığının bir örneği olarak yaşayacağını söylediği, ilham dolu bir mektup yayınladı.

Paolo & Vittorio Taviani

İtalyan senarist ve yönetmen ikili Paolo ve Vittorio Taviani, beraber yazdıkları filmlerinde farklı sahneleri yöneterek her zaman beraber çalışmış kardeşlerden. Gazeteci olarak başladıkları kariyerlerine, belgeselle tanışınca yönetmen olarak devam eden Taviani’lerin en bilinen filmleri arasında Padre Padrone ve Caeser Must Die var.

Ben & Casey Affleck

Çocukluk arkadaşı Matt Damon’la yazdığı Good Will Hunting’le hayatımıza giren Ben Affleck, yıllarca oyunculuk yaptıktan sonra yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı bol ödüllü Argo’yla kamera arkasına geçti. Küçük kardeşi Casey Affleck de abisinin yolundan giderek oyunculuğu seçti. Şubat ayında vizyona giren Kenneth Lonergan filmi Manchester by the Sea’de oldukça beğenilen ve ödüllere doymayan bir performans sergileyen oyuncu bu yılki En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını da kucaklayacak gibi görünüyor.

Image
  1. Küçük odalara sığan büyük evrenler: Hey Jüpiter

    Çok da tarafsız olamayacağımız bir müjdeyle karşınızdayız: Bant Mag. veteranı, illüstrasyon editörümüz Sadi Güran’ın ikinci solo sergisi Hey Jüpiter 25 Şubat’ta Bant Mag Havuz’da açılıyor...

  2. Biz kimiz? Neden buradayız?: Seamus Conley

    “Mümkün olduğunca otomatik pilotta kalmaya ve yeni resimler yaparken özgür çağrışımlara alan tanımaya özen gösteriyorum.”

  3. Çerçöpten tuvale, resimden yerleştirmeye doğru: Serpilen

    Leyla Gediz’le, 9 Şubat’ta The Pill’de açılan son solo sergisi “Serpilen” üzerine kısa bir sohbet...

  4. A’dan Z’ye: George Michael

    2016’nın son günlerinde aramızdan ayrılan “gerçek diva” için A’dan Z’ye sayıyor, George Michael’ın şarkıları, hayatı ve bıraktığı izlere dair bazı detayları hatırlıyoruz.

  5. Aklımdakiler: Ceyl’an Ertem

    Kendi dünyasını donatan büyülü bir emek olarak hayatlarımıza giren "Yine de Amin" heyecanını divalar, dostlar ve farklı konuklarla paylaştık, akıllarındaki soruları öğrenip Ceyl’an Ertem’den yanıtlarını aldık.

  6. Milyonlarca halet-i ruhiyenin özeti: Yeni Gevende albümü “Kırınardı”

    Gevende üyeleri Ahmet Kenan Bilgiç ve Serkan Emre Çiftçi’yle, Kırınardı üzerine...

  7. Şarkı şarkı: Lara Di Lara ve “Hazineler İçindesin”

    Yerli sahnenin en dikkat çeken şarkı yazarlarından Dilara Sakpınar’ı 123 grubuyla uzun yıllardır takip ediyoruz. 2015’ten bu yana solo üretimler yaptığı kimliği Lara Di Lara'yla dinlediğimiz Sakpınar, bir süredir üzerinde çalıştığı ve naif sesine eşlik eden harika melodilerle ortaya çıkardığı tam 16 parçayı ikinci stüdyo albümü Hazineler İçindesin’de topladı. Albümdeki parçaların hikâyelerini, Lara Di Lara bir bir anlatırken Ferit Güleç de resimliyor.

  8. Aklımdakiler: Bubituzak

    Nevi şahsına münhasır seslerle dolu bir albümle, adeta bir kutlama havasında ikinci uzunçalar Boyutlar ile geri dönen Bubituzak’tan Ali Güçlü Şimşek’e eşi, dostu aklında ne varsa sordu.

  9. XX: 10 maddede BaBa ZuLa’nın 20. yıl albümü

    BaBa ZuLa’nın 20 yıllık ilham verici müzikal serüvenine alternatif bir tarih anlatısı getiren derleme albüm XX’i 10 maddede özetlemek gerekirse...

  10. Sessiz gün doğumunda bomboş bir sahil kasabası: Palmiyeler’den “II (Venus)”

    Bir süredir yeni parçaları üzerinde çalışan Palmiyeler, ilk uzunçalarları II (Venus)’u Tantana Records etiketiyle yayınladı.

  11. Elektro saz, Almanya ve ilham kaynakları üzerine: Elektro Hafız ve Derya Yıldırım

    Almanya’da yerleşik iki müzisyen, müzikal yaklaşımlarının yapıtaşlarını konuşuyor.

  12. Sónar İstanbul ziyareti öncesinde: Prins Thomas

    Space disco akımının önde gelen isimlerinden Prins Thomas, mart sonunda Zorlu PSM’de gerçekleşecek konseri öncesinde sorularımızı yanıtladı.

  13. Sónar + D: AUDIOVISUAL programında bizi neler bekliyor?

    Küratörlüğünü Lalin Akalan’ın üstlendiği AUDIOVISUAL, müzik, sinema, iletişim ve görsel sanatlarda aktif olan birçok sanatçının son dönem projelerinin görücüye çıkacağı programıyla Sónar İstanbul katılımcılarına benzersiz bir deneyim yaşatacak.

  14. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  15. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (50-26)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  16. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (25-1)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  17. 2016: Yerli sahneden en iyi 30 albüm

    Müzikal açıdan epey bereketli geçen yıldan geriye kalanlar...

  18. 2016: En iyi 50 film

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış filmler arasından seçtiği “En İyi 50 Film” listesi huzurlarınızda!

  19. 2016: Belgeseller, animasyonlar ve Türkiye sineması

    2016 yılında izlediğimiz en iyi belgeseller, en iyi animasyonlar ve en iyi yerli yapımlar...

  20. Alışılmadık bir yıldız: Adam Driver

    Bugünlerde hem Jim Jarmusch imzalı Paterson’da hem de Martin Scorsese’nin tutku projesi Silence’da izleme şansı bulacağımız, kendini hiçbir türle kısıtlamak istemediğini söyleyen aktörün filmografisine daha yakından bakıyoruz.

  21. Taviani’lerden Arquette’lere: Beyaz perdenin başarılı kardeşleri

    Şubat itibariyle vizyona giren Manchester by the Sea’deki performansıyla adından söz ettiren Casey Affleck ve abisi Ben Affleck’ten ilhamla, beyaz perdenin başarılı kardeşlerini masaya yatırıyoruz.

  22. Denize sırtını vermiş bize bakan iki çift göz: Swiss Army Man ve Moonlight

    Şubat ayında peş peşe haftalarda gösterime giren Swiss Army Man ve Moonlight, merkeze aldığı karakterlerin cinsel yönelimleri ile dertlerini ya da kabullerini incelikli bir dille ele alıyor.

  23. Westworld: Hiçbir “askiliğin” çıkmayacağı yer

    HBO diyarı Westworld'deki glitch'ler (kısa süreli teknik arızalar), bize içinde yaşadığımız dünyanın arızalarına dair bir şeyler söylüyor olabilir...

  24. 2016: Erkek şiddetinin grafiği

    bianet 2008 yılından beri Türkiye’de erkek şiddetinin çetelesini tutarak bu konudaki yegâne verileri üretiyor. Türkiye’de erkek şiddetinin kapkaranlık 2016 grafiğini paylaşırken Çiçek Tahaoğlu’na da birkaç soru yönelttik.

  25. Sanatsal deneyler yapan bir laboratuvar: TOZ Artist Run Space

    “Toz’u kurarken hayalimiz organik, hiyerarşik olmayan ve açık bir yapı oluşturmaktı.”

  26. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler