Space disco akımının önde gelen isimlerinden Prins Thomas, mart sonunda Zorlu PSM’de gerçekleşecek konseri öncesinde sorularımızı yanıtladı.


Norveç’in elektronik müzik sahnesine en büyük armağanlarından biri olan Prins Thomas, çağdaşlarıyla birlikte şekillendirdiği space disco akımını farklı etkileşimler ve denemelerle yeni boyutlara taşımayı sürdürüyor. Son olarak Smalltown Supersound etiketiyle Principe Del Forte isimli albümünü yayınlayan Prins Thomas, 24-25 Mart tarihlerinde Zorlu PSM’de gerçekleşecek Sónar İstanbul festivaliyle bir kez daha yolunu buralara düşürüyor. Söz konusu ziyareti öncesinde konuşma fırsatı bulduğumuz Prins Thomas, yolda birçok yeni proje ve albümün olduğu müjdesini verdi.

Son albümün Principe Del Forte, uzun zamandır dinlediğim en akıcı albümlerden biri. Bu albüm için çalışmaya başlarken aklında ne gibi fikirler vardı? Hazırlık sürecinde bunlar nasıl değişti?

Smalltwon Supersound plak şirketini işleten Joakim bir süredir onlar için bir albüm yapmakla ilgilenip ilgilenmeyeceğimi soruyordu. Almanya’daki Word and Sound Distribution’dan Kai Fraeger’le birlikte yürüttüğümüz Full Pupp isimli bir plak şirketimiz olduğu için, Joakim’e bir albüm yapacaksam bunun farklı bir şey olması gerektiğini düşündüm. Böylece farklı bir şey için arayışım başlamış oldu. Konuşmalarımız sırasında bir ambient albüm yapma fikri ortaya çıktı. Bu ve ekipmanlarımın istemsiz bir şekilde değişmiş olması albümü şekillendirdi. Aslında, halihazırda bitirmiş olduğum materyaller üzerine yeniden çalışmam ve çok daha uzun bir albüm yapmaya karar vermemle fikir son dakikada değişmiş oldu.

Smalltown Supoersound’la ilk kez çalıştın. Senin için nasıl bir deneyimdi bu?

Benim için iyi bir egzersiz oldu, çünkü genellikle albümlerimi benden başka kimse dinlemeden, doğrudan mastering’e gönderiyorum. Joakim’le daha fazla fikir çatıştırmış olmamız en azından albümü biraz şekillendirdi. Her şeyden çok, bazı şarkıların sürelerini kısaltmam konusunda ısrarcı oldu.

Bir dinleyici olarak Principe Del Forte’nin remiks albümündeki müzisyen ve prodüktörlerin çeşitliliğini fazlasıyla sevdim. Bu isimleri sen mi seçtin? Bu seçimi yaparken neleri göz önünde bulundurdun?

Evet, bu kişilerin hepsi bana ilham veren işler yapan kişiler ve ben de başka sahneleri temsil eden müzisyenlerin, benim müziğimi hangi doğrultuda yönlendireceklerini görebilmek istedim. Remiks yapan herkese tam yetki verildi ve benim yapmam gereken tek karar Ricardo Villalobos’un remiksini, 50 dakikalık bir stüdyo kaydı yolladığı için, plak formatına sığması adına biraz kırpmak oldu.  

Bildiğim kadarıyla müzik yapmaya başlamadan önce DJ’likle ilgileniyordun. Müziğinde bu geçmişinin ne gibi bir rolü olduğunu gözlemliyorsun?

1980’lerin ortasında yatak odamda DJ’lik yapmaya başlamıştım. Aynı dönemlerde bas, gitar, klarnet ve çello enstrümanlarının temel bilgilerini öğreniyordum. Sanırım, çok sonraları para kazanmak için gece kulüplerinde çalmaya başlayana kadar bu ikisini birbirinden farklı iki şey gibi algılamadım. Bilinçli olarak DJ’i zihnimde tuttuğum tek zaman, dans pistleri için müzik yaptığım zaman oluyor.

Müziğindeki krautrock elementleri benim için Prins Thomas şarkılarının en çekici detayları. Eğer yeni bir albüm için o dönemden bir grup kuracak olsaydın hangi müzisyenleri seçerdin?

Ah… Kolaya kaçarak Can’in tüm enstrümanları benim için çalmasını isterdim. Ya da The Jimi Hendrix Experience da olabilir. Ya da Jimi Hendrix ve Band Of Gypsies.

Lindstrøm’la yayınladığınız son albümden bu yana sekiz yıl oldu. Yakın gelecekte birlikte müzik yapacağınızı düşünüyor musun?

Bu fazlasıyla mümkün. Birkaç yıllık aranın ardından yakın zamanda bazı remiksler için birlikte çalıştık. Bakalım bir şeyler olacak mı… İletişimimiz ve ilgimiz her zaman var, yani olay daha çok zaman bulabilmekle alakalı.

Dört yıl önce İstanbul’da çalmıştın. Bu konserden aklına gelen ilk şey nedir?

Tam olarak hatırlayamıyorum ama sanırım “Orkester” eşliğinde yaptığım turnedeydi. O turneye dair hatırladığım ilk şey çalarken çok eğlendiğimiz. Grup o zamanlar –öncesinde sadece üç konser vermiş olmamıza rağmen– yeni yeni güzel tınlayabilmeye başlamıştı. Sonunda turne için bir gruba sahip olma tutkumdan vazgeçmek zorunda kalmıştım. Çünkü bu, benim stüdyoda geçirdiğim zamandan fazlasıyla fedakârlık yapmamı gerektiriyordu. Ve tabii ki, 10 kişilik bir grup için prova organize etmek de her zaman başa bela olan bir şey.

Prins Thomas’ın takviminde turneden sonra neler var? Bu yıl yeni bir albüm beklemeli miyiz?

Evet, bu yıl için birçok şey yolda! En azından birkaç tane single, yeni bir albüm ve başka bir ya da iki sanatçıyla ortaklaşa yapılmış albümler… 

Image
  1. Küçük odalara sığan büyük evrenler: Hey Jüpiter

    Çok da tarafsız olamayacağımız bir müjdeyle karşınızdayız: Bant Mag. veteranı, illüstrasyon editörümüz Sadi Güran’ın ikinci solo sergisi Hey Jüpiter 25 Şubat’ta Bant Mag Havuz’da açılıyor...

  2. Biz kimiz? Neden buradayız?: Seamus Conley

    “Mümkün olduğunca otomatik pilotta kalmaya ve yeni resimler yaparken özgür çağrışımlara alan tanımaya özen gösteriyorum.”

  3. Çerçöpten tuvale, resimden yerleştirmeye doğru: Serpilen

    Leyla Gediz’le, 9 Şubat’ta The Pill’de açılan son solo sergisi “Serpilen” üzerine kısa bir sohbet...

  4. A’dan Z’ye: George Michael

    2016’nın son günlerinde aramızdan ayrılan “gerçek diva” için A’dan Z’ye sayıyor, George Michael’ın şarkıları, hayatı ve bıraktığı izlere dair bazı detayları hatırlıyoruz.

  5. Aklımdakiler: Ceyl’an Ertem

    Kendi dünyasını donatan büyülü bir emek olarak hayatlarımıza giren "Yine de Amin" heyecanını divalar, dostlar ve farklı konuklarla paylaştık, akıllarındaki soruları öğrenip Ceyl’an Ertem’den yanıtlarını aldık.

  6. Milyonlarca halet-i ruhiyenin özeti: Yeni Gevende albümü “Kırınardı”

    Gevende üyeleri Ahmet Kenan Bilgiç ve Serkan Emre Çiftçi’yle, Kırınardı üzerine...

  7. Şarkı şarkı: Lara Di Lara ve “Hazineler İçindesin”

    Yerli sahnenin en dikkat çeken şarkı yazarlarından Dilara Sakpınar’ı 123 grubuyla uzun yıllardır takip ediyoruz. 2015’ten bu yana solo üretimler yaptığı kimliği Lara Di Lara'yla dinlediğimiz Sakpınar, bir süredir üzerinde çalıştığı ve naif sesine eşlik eden harika melodilerle ortaya çıkardığı tam 16 parçayı ikinci stüdyo albümü Hazineler İçindesin’de topladı. Albümdeki parçaların hikâyelerini, Lara Di Lara bir bir anlatırken Ferit Güleç de resimliyor.

  8. Aklımdakiler: Bubituzak

    Nevi şahsına münhasır seslerle dolu bir albümle, adeta bir kutlama havasında ikinci uzunçalar Boyutlar ile geri dönen Bubituzak’tan Ali Güçlü Şimşek’e eşi, dostu aklında ne varsa sordu.

  9. XX: 10 maddede BaBa ZuLa’nın 20. yıl albümü

    BaBa ZuLa’nın 20 yıllık ilham verici müzikal serüvenine alternatif bir tarih anlatısı getiren derleme albüm XX’i 10 maddede özetlemek gerekirse...

  10. Sessiz gün doğumunda bomboş bir sahil kasabası: Palmiyeler’den “II (Venus)”

    Bir süredir yeni parçaları üzerinde çalışan Palmiyeler, ilk uzunçalarları II (Venus)’u Tantana Records etiketiyle yayınladı.

  11. Elektro saz, Almanya ve ilham kaynakları üzerine: Elektro Hafız ve Derya Yıldırım

    Almanya’da yerleşik iki müzisyen, müzikal yaklaşımlarının yapıtaşlarını konuşuyor.

  12. Sónar İstanbul ziyareti öncesinde: Prins Thomas

    Space disco akımının önde gelen isimlerinden Prins Thomas, mart sonunda Zorlu PSM’de gerçekleşecek konseri öncesinde sorularımızı yanıtladı.

  13. Sónar + D: AUDIOVISUAL programında bizi neler bekliyor?

    Küratörlüğünü Lalin Akalan’ın üstlendiği AUDIOVISUAL, müzik, sinema, iletişim ve görsel sanatlarda aktif olan birçok sanatçının son dönem projelerinin görücüye çıkacağı programıyla Sónar İstanbul katılımcılarına benzersiz bir deneyim yaşatacak.

  14. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  15. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (50-26)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  16. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (25-1)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  17. 2016: Yerli sahneden en iyi 30 albüm

    Müzikal açıdan epey bereketli geçen yıldan geriye kalanlar...

  18. 2016: En iyi 50 film

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış filmler arasından seçtiği “En İyi 50 Film” listesi huzurlarınızda!

  19. 2016: Belgeseller, animasyonlar ve Türkiye sineması

    2016 yılında izlediğimiz en iyi belgeseller, en iyi animasyonlar ve en iyi yerli yapımlar...

  20. Alışılmadık bir yıldız: Adam Driver

    Bugünlerde hem Jim Jarmusch imzalı Paterson’da hem de Martin Scorsese’nin tutku projesi Silence’da izleme şansı bulacağımız, kendini hiçbir türle kısıtlamak istemediğini söyleyen aktörün filmografisine daha yakından bakıyoruz.

  21. Taviani’lerden Arquette’lere: Beyaz perdenin başarılı kardeşleri

    Şubat itibariyle vizyona giren Manchester by the Sea’deki performansıyla adından söz ettiren Casey Affleck ve abisi Ben Affleck’ten ilhamla, beyaz perdenin başarılı kardeşlerini masaya yatırıyoruz.

  22. Denize sırtını vermiş bize bakan iki çift göz: Swiss Army Man ve Moonlight

    Şubat ayında peş peşe haftalarda gösterime giren Swiss Army Man ve Moonlight, merkeze aldığı karakterlerin cinsel yönelimleri ile dertlerini ya da kabullerini incelikli bir dille ele alıyor.

  23. Westworld: Hiçbir “askiliğin” çıkmayacağı yer

    HBO diyarı Westworld'deki glitch'ler (kısa süreli teknik arızalar), bize içinde yaşadığımız dünyanın arızalarına dair bir şeyler söylüyor olabilir...

  24. 2016: Erkek şiddetinin grafiği

    bianet 2008 yılından beri Türkiye’de erkek şiddetinin çetelesini tutarak bu konudaki yegâne verileri üretiyor. Türkiye’de erkek şiddetinin kapkaranlık 2016 grafiğini paylaşırken Çiçek Tahaoğlu’na da birkaç soru yönelttik.

  25. Sanatsal deneyler yapan bir laboratuvar: TOZ Artist Run Space

    “Toz’u kurarken hayalimiz organik, hiyerarşik olmayan ve açık bir yapı oluşturmaktı.”

  26. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler