Müzikal açıdan epey bereketli geçen yıldan geriye kalanlar…


Yerli sahnedeki etkileyici üretimlerin fazlalığı, 2016’ya dair hafızalarımızda kalan nadir pozitif hissiyatlar arasında ön plana çıkıyor. 2016, gerek bağımsız gerek ana akım sahnelerde birçok etkileyici albümün dinleyicilerle buluştuğu bir yıl olarak hatırlanacak. Bant Mag. ekibinin, söz konusu yıl boyunca yayınlanmış uzun format kayıtlar arasından seçtiği 30 albüm karşınızda.

Image

Özgür Yılmaz – ORA
(Shalgam Records)
Ayyuka ve Kırıka gibi grupların gitaristi Özgür Yılmaz’ın uzun zaman önce bir belgesel için bestelenen fakat yayınlanmayan parçalarından oluşan ORA, yerli sahnede yılın en atmosferik albümlerinden biri oldu.
“Kuzgun Leşi”


Image

Ethnique Punch – Vinyet
(Well Gedacht)
Ethnique Punch’ın uzun zamandır anlatmak için sabırsızlandığı hikayesinin ilk bölümü olan Vinyet, dinleyicinin kafasında çeşitli ünlemlerin belirmesini sağlayan prodüksiyon fikirlerinin denendiği harika bir hip hop albümü.
“Mantra”


Image

Biblo – Ad Nauseam
(Bağımsız)
Yılın son günlerinde dünyaya inişini yapan Ad Nauseam, kusursuzca işlenmiş tekinsiz dokuları bir araya getiriyor. Baştan sona ilginç anlarla dolu bir Biblo albümü.
“Dualism”


Image

Selim Saraçoğlu – Başka Bir Vaha
(Baykuş Music)
Yerli sahnenin en kendine has ve yetenekli bestecilerinden Selim Saraçoğlu, Başka Bir Vaha isimli ilk albümüyle yılın duygusal olarak en yoğun albümlerinden birine imza attı. Saraçoğlu’nun uzun zamandır farklı formatlarda seslendirdiği parçalar, albümde nefis bir orkestrasyonla fazlasıyla vurucu bir hale büründü.
“Patika”


Image

Tunç Çakır – Voltage Controlled Music
(Wic Records)
Eski Gevende üyesi Tunç Çakır’ın analog ve modüler ekipmanlarla dolu odasından kulaklarımıza dolan Voltage Controlled Music, nefis tonlar ve tekrar odaklı şarkı yapılarıyla baştan sona hipnotik bir deneyim vaat ediyor.
“Chaos”


Image

Elektro Hafız – Elektro Hafız
(Guerssen – Pharaway Sounds)
Fairuz Derin Bulut üyesi ve bir süredir Almanya’da yerleşik olan Elektro Hafız’dan bir ayağı Anadolu’ya diğer ayağı groove ve funk’a basan harika bir ilk albüm. Dokuz şarkılık albümle birlikte yayınlanan Grup Ses, Alphadub ve Hey! Douglas gibi isimlerin dub mikslerinin yer aldığı Elektro Hafız Dub da şiddetle tavsiye edilir.
“Günahkar Helvası”


Image

Sundowner – Waters
(Who Are We Who We Are)
Bugüne dek sayısız proje ve grupla karşımıza çıkan Deniz Cuylan ve Berke Can Özcan’ın en taze güç birliği Sundowner, taptaze fikirler ve akıcı şarkı formlarıyla karşımıza çıktığı ilk albümü Waters’la sinematik bir dünyanın kapılarını araladı.
“No Wave”


Image

Kam Ata – Tengri Teg
(A.K. Müzik – Müzik Hayvanı)
Tolga Ayıklar, Yaren Eren Budak, Murat Yakupoğlu ve Müge Çığ’dan oluşan Kam Ata, geleneksel Orta Asya enstrümanları ve tınılarıyla bezeli Tengri Teg albümüyle kulaklarımıza bir hayli zengin ve detaylıca kurgulanmış bir ziyafet sunuyor.
“İrle ile Kişte”


Image

Your German Needs – Witchland
(Who Are We Who We Are)
Dergi ekibi olarak uzun zamandır kayıtlarını merakla beklediğimiz Your German Needs, Witchland isimli ilk albümünde akılda kalıcı rifflerle bezeli, tansiyonu yüksek yedi şarkıya yer veriyor.
“Goro”


Image

Efe Demiral – Inside Out
(Müzik Hayvanı)
Künt, Cihan Mürtezaoğlu, Barış Demirel, Can Kazaz ve nice isimle birlikte üretimler yapan Efe Demiral’ın ilk solo albümü, yapı bozumcu ve bir yandan da kurgu açısından ustalıklı bir albüm.
“Imaginary Landscape”


Image

Hakan Kurşun – Kuark
(Pb Müzik)
Tam on üç yıllık sessizliğini Kuark albümüyle bozan Hakan Kurşun, 12 etkileyici kompozisyondan oluşan albümüyle; alışılmış albüm formatını alt üst ediyor.
“Çalışma Çalışma Çalışma”


Image

Cem Yıldız – Cem’an
(Kalan Müzik)
Orient Expressions ve iNSANLAR gruplarının bir üyesi olan, yıllarca Zülfü Livaneli’den Sabahat Akkiraz’a birçok isimle birlikte çalan ve üretimler yapan, sayısız dizi ve filmin müziklerine imza atan Cem Yıldız, müzikal birikiminin iki farklı ucundan izler taşıyan ikinci solo albümüyle uzun süren bekleyişi sonlandırdı.
“Yalnızlık”


Image

Jakuzi – Fantezi Müzik
(Domuz Records)
Kutay Soyocak ve Taner Yücel ortaklığıyla hayata geçen Jakuzi, ilk albümü Fantezi Müzik’le 2016’nın en dikkat çeken gruplarından biri oldu. Synth odaklı müziğin farklı yanlarından beslenen Jakuzi, Fantezi Müzik’le birlikte daha fazlası için sabırsızlandığımız bir başlangıca imza attı.
“Koca Bir Saçmalık”


Image

roadside.picnic – Le Cafard
(Le Horla Records)
Deneysel hip hop akımının ülke sınırları içerisindeki en yaratıcı temsilcilerinden roadside.picnic, zihin açıcı fikirlerle dolu Le Cafard’da kendi yapmak istediğinden taviz vermeden harikalar yaratıyor.
“Kaygı Karnavalı”


Image

Gaye Su Akyol – Hologram İmparatorluğu
(Glitterbeat Records)
Gaye Su Akyol’un içinde kavrulduğu yer ve uzaklardan kendini beslediği hemen her şeyi kesiştiren ikinci albümü Hologram İmparatorluğu, zengin orkestrasyonu ve yine dillere dolanacak vokalleriyle günümüzün belki de bu topraklardan çıkmış en gerçekçi psikedelik rock albümlerinden biri.
“Uzat Saçını İstanbul”


Image

Eypio – Günah Benim
(3 Adım Müzik)
Eypio’nun içimizdeki doyumsuz canavarı ortaya çıkararak dinlenme rekorlarına koşan rap’i galiba arabesk boşluğunu dolduran en gerçek işlerinden biri olarak karşımızda.
“Umudu Kalmadı”


Image

Kalben – Kalben
(Doğan Music Company)
Sadelik ve samimiyeti kutsayan Kalben’in hikâye anlatımının kendiliğinden akan doğası, bu ilk albümle birlikte pop müzikte bir “taşikardi” etkisi yarattı. 
“Sadece”


Image

TSU! – Dadebe
(Record Store Journal)
James Hakan Dedeoğlu’nun solo projesi TSU!, Dadebe isimli albümüyle dinleyici farklı ve tarifi zor yerlere doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem In My Heart) ve Erol Arman’ın da çeşitli parçalarda yer aldığı albüm, İstanbullu oluşum Record Store Journal’ın da ilk yayını oldu.
“Bambu”


Image

Grup Ses – Alliance
(Besides Records)
Dinlerken kendinizi sallanmaktan alıkoyamayacağınız bir Grup Ses güzelliği olan Alliance, birçok farklı konuğun kendine has dokunuşlarıyla, elektronik müzik sahnesinde yılın en özel yayınlarından biri oldu.
“Atar”


Image

Konstrukt – Molto Bene
(Holidays Records)
Serbest müziğin Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden Konstrukt, birçok farklı formatta çeşitli kolaboratif albümler yayınladığı 2016’yı Molto Bene gibi çarpıcı bir albümle kapattı. Umut Çağlar, Korhan Futacı, Barlas Tan Özemek ve Berke Can Özcan dörtlüsünün herhangi bir kalıp ya da sınırlama tanımadan harikalar yarattığı albüm dört bölümden oluşuyor.
“Mercan”


Image

Yank – I/I
(Who Are We Who We Are)
Nekizm ve Pitohui gibi gruplarıyla tanınan Yankı Bıçakçı’nın kendi odasında, her şeyi kendi çalarak kaydettiği ilk albümü I/I, akılda kalıcı ve eşlik edilesi vokal melodileriyle yılın son günlerinde huzur ve karamsarlığı bir arada yaşatmayı başardı.
“Kumba Humba”


Image

In Hoodies – A Lunar Manoeuvre
(A.K. Müzik)
Yayınladığı ilk single’larla birlikte dikkatleri üzerine çekmeyi başaran In Hoodies, A Lunar Manoeuvre isimli ilk albümünde tutarlı ve nostaljik bir tınıyla karşımıza çıkıyor. Chris Potter’ın prodüktörü olduğu albümde sakin ve yoğun parçalar doğru bir kıvamda bir araya getirilmiş.
“Rules of Adulthood”


Image

Norrda – Sonu Yok
(KAYITDIŞI RECORDS)
Selen Hünerli, Hakan Vreskala ve Deniz Cuylan’dan oluşan Norrda, dokuz yıl süren sessizliğini Sonu Yok albümüyle bozdu. Grubun alıştığımız etkileyici ritmik kurguları ve atmosferik şarkılarıyla yaptığı geri dönüşünde göze çarpan ilk farklılık Türkçe sözler kullanmayı tercih etmiş olmaları.
“Sonu Yok”


Image

DAK – Ferrokrom
(Inverted Spectrum Records)
1990’lar ve 2000’lerin başlarında Ankara’da aktif olan deneysel müzik topluluğu DAK (Deri Altı Kanalları)’ın aktif olduğu son dönemlerde yaptığı kayıtların bir derlemesi olan Ferrokrom, Türkiye bağımsız müzik tarihi için önem arz eden bir albüm olarak anılacak.
“İncili Köyün Fermanı”


Image

Cihan Mürtezaoğlu – Bitsin Bu Delilik
(Dokuz Sekiz Müzik)
Günümüz müzik sahnesinin en başarılı bestecileri arasında gösterilen Cihan Mürtezaoğlu, prodüksiyonu da kendisine ait olan ilk albümünde on bir şarkıya yer veriyor. “Sarı Söz”, “Deli” ve “Bir Beyaz Orkide” gibi parçalar, duygu ve ruh hali değişiklikler gösteren albümün belki de en akılda kalıcı parçaları.
“Deli”


Image

Gözyaşı Çetesi – Garip Davam
(NOISEIST)
Kısa bir sürede canlı olarak kaydedilmiş ilk Gözyaşı Çetesi albümü Garip Davam, parçalar arasında farklı enerjileri deneyimleme imkânı bulduğunuz, derdini doğrudan ve çok fazla oyuna başvurmadan anlatan bir çalışma.
 “Uyut Beni”


Image

Taksim Trio – Ahi
(Dokuz Sekiz Müzik)
Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan’dan müteakip Taksim Trio, üçüncü albümü Ahi’de Dorantes, Josep Mas Kitflus ve John McLaughlin gibi müzisyen ve bestecilerin eserlerine kendilerine has yorumlarıyla birlikte kendi bestelerini harmanlıyor.
“Lotus Feet”


Image

M4NM – M4NM:0008
(M4NM)
Yerli hip hop ve deneysel müzik oluşumu M4NM, kuruluşunun sekizinci yılını harika bir toplama albümle kutladı. RSPC, Oldeaf, I’mpty, document 1, Afgan, Kaolin gibi isimlerin yer aldığı albüm, bu dönemde deneysel elektronik müzik ve hip hop sahnesinde neler olup bittiğini belgeliyor.
“Kaolin – Lighter Gas”


Image

Kolektif İstanbul – Pastırma Yazı
(Ada Müzik)
İstanbul müzik sahnesinin köklü gruplarından Kolektif İstanbul, 10. yılını Pastırma Yazı isimli yeni albümünü yayınlayarak kutladı. Grubun birçok farklı coğrafyadan besteleri yeniden yorumladığı Pastırma Yazı, şüphesiz ki yılın en güzel hislerle dolu albümlerinden biriydi.
“Acımadı Yine”


Image

Ahmet Kenan Bilgiç – Sarmaşık Soundscape
(Shalgam Records)
Gevende’den tanıdığımız Ahmet Kenan Bilgiç’in Tolga Karaçelik’in Sarmaşık filmi için hazırladığı müziklerden oluşan albüm, Moog’un Sub37 synthesizer’ını merkezine alan; filmden bağımsız olarak da etkileyici anlar sunabilmeyi başaran bir çalışma.
“Kaykılıp Yatarak Doğrulup Kalkarak”

  1. Küçük odalara sığan büyük evrenler: Hey Jüpiter

    Çok da tarafsız olamayacağımız bir müjdeyle karşınızdayız: Bant Mag. veteranı, illüstrasyon editörümüz Sadi Güran’ın ikinci solo sergisi Hey Jüpiter 25 Şubat’ta Bant Mag Havuz’da açılıyor...

  2. Biz kimiz? Neden buradayız?: Seamus Conley

    “Mümkün olduğunca otomatik pilotta kalmaya ve yeni resimler yaparken özgür çağrışımlara alan tanımaya özen gösteriyorum.”

  3. Çerçöpten tuvale, resimden yerleştirmeye doğru: Serpilen

    Leyla Gediz’le, 9 Şubat’ta The Pill’de açılan son solo sergisi “Serpilen” üzerine kısa bir sohbet...

  4. A’dan Z’ye: George Michael

    2016’nın son günlerinde aramızdan ayrılan “gerçek diva” için A’dan Z’ye sayıyor, George Michael’ın şarkıları, hayatı ve bıraktığı izlere dair bazı detayları hatırlıyoruz.

  5. Aklımdakiler: Ceyl’an Ertem

    Kendi dünyasını donatan büyülü bir emek olarak hayatlarımıza giren "Yine de Amin" heyecanını divalar, dostlar ve farklı konuklarla paylaştık, akıllarındaki soruları öğrenip Ceyl’an Ertem’den yanıtlarını aldık.

  6. Milyonlarca halet-i ruhiyenin özeti: Yeni Gevende albümü “Kırınardı”

    Gevende üyeleri Ahmet Kenan Bilgiç ve Serkan Emre Çiftçi’yle, Kırınardı üzerine...

  7. Şarkı şarkı: Lara Di Lara ve “Hazineler İçindesin”

    Yerli sahnenin en dikkat çeken şarkı yazarlarından Dilara Sakpınar’ı 123 grubuyla uzun yıllardır takip ediyoruz. 2015’ten bu yana solo üretimler yaptığı kimliği Lara Di Lara'yla dinlediğimiz Sakpınar, bir süredir üzerinde çalıştığı ve naif sesine eşlik eden harika melodilerle ortaya çıkardığı tam 16 parçayı ikinci stüdyo albümü Hazineler İçindesin’de topladı. Albümdeki parçaların hikâyelerini, Lara Di Lara bir bir anlatırken Ferit Güleç de resimliyor.

  8. Aklımdakiler: Bubituzak

    Nevi şahsına münhasır seslerle dolu bir albümle, adeta bir kutlama havasında ikinci uzunçalar Boyutlar ile geri dönen Bubituzak’tan Ali Güçlü Şimşek’e eşi, dostu aklında ne varsa sordu.

  9. XX: 10 maddede BaBa ZuLa’nın 20. yıl albümü

    BaBa ZuLa’nın 20 yıllık ilham verici müzikal serüvenine alternatif bir tarih anlatısı getiren derleme albüm XX’i 10 maddede özetlemek gerekirse...

  10. Sessiz gün doğumunda bomboş bir sahil kasabası: Palmiyeler’den “II (Venus)”

    Bir süredir yeni parçaları üzerinde çalışan Palmiyeler, ilk uzunçalarları II (Venus)’u Tantana Records etiketiyle yayınladı.

  11. Elektro saz, Almanya ve ilham kaynakları üzerine: Elektro Hafız ve Derya Yıldırım

    Almanya’da yerleşik iki müzisyen, müzikal yaklaşımlarının yapıtaşlarını konuşuyor.

  12. Sónar İstanbul ziyareti öncesinde: Prins Thomas

    Space disco akımının önde gelen isimlerinden Prins Thomas, mart sonunda Zorlu PSM’de gerçekleşecek konseri öncesinde sorularımızı yanıtladı.

  13. Sónar + D: AUDIOVISUAL programında bizi neler bekliyor?

    Küratörlüğünü Lalin Akalan’ın üstlendiği AUDIOVISUAL, müzik, sinema, iletişim ve görsel sanatlarda aktif olan birçok sanatçının son dönem projelerinin görücüye çıkacağı programıyla Sónar İstanbul katılımcılarına benzersiz bir deneyim yaşatacak.

  14. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  15. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (50-26)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  16. 2016: En iyi 50 yabancı albüm (25-1)

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış albümler arasından seçtiği “En İyi 50 Albüm” listesi huzurlarınızda!

  17. 2016: Yerli sahneden en iyi 30 albüm

    Müzikal açıdan epey bereketli geçen yıldan geriye kalanlar...

  18. 2016: En iyi 50 film

    Bant Mag. ekibinin 2016’da yayınlanmış filmler arasından seçtiği “En İyi 50 Film” listesi huzurlarınızda!

  19. 2016: Belgeseller, animasyonlar ve Türkiye sineması

    2016 yılında izlediğimiz en iyi belgeseller, en iyi animasyonlar ve en iyi yerli yapımlar...

  20. Alışılmadık bir yıldız: Adam Driver

    Bugünlerde hem Jim Jarmusch imzalı Paterson’da hem de Martin Scorsese’nin tutku projesi Silence’da izleme şansı bulacağımız, kendini hiçbir türle kısıtlamak istemediğini söyleyen aktörün filmografisine daha yakından bakıyoruz.

  21. Taviani’lerden Arquette’lere: Beyaz perdenin başarılı kardeşleri

    Şubat itibariyle vizyona giren Manchester by the Sea’deki performansıyla adından söz ettiren Casey Affleck ve abisi Ben Affleck’ten ilhamla, beyaz perdenin başarılı kardeşlerini masaya yatırıyoruz.

  22. Denize sırtını vermiş bize bakan iki çift göz: Swiss Army Man ve Moonlight

    Şubat ayında peş peşe haftalarda gösterime giren Swiss Army Man ve Moonlight, merkeze aldığı karakterlerin cinsel yönelimleri ile dertlerini ya da kabullerini incelikli bir dille ele alıyor.

  23. Westworld: Hiçbir “askiliğin” çıkmayacağı yer

    HBO diyarı Westworld'deki glitch'ler (kısa süreli teknik arızalar), bize içinde yaşadığımız dünyanın arızalarına dair bir şeyler söylüyor olabilir...

  24. 2016: Erkek şiddetinin grafiği

    bianet 2008 yılından beri Türkiye’de erkek şiddetinin çetelesini tutarak bu konudaki yegâne verileri üretiyor. Türkiye’de erkek şiddetinin kapkaranlık 2016 grafiğini paylaşırken Çiçek Tahaoğlu’na da birkaç soru yönelttik.

  25. Sanatsal deneyler yapan bir laboratuvar: TOZ Artist Run Space

    “Toz’u kurarken hayalimiz organik, hiyerarşik olmayan ve açık bir yapı oluşturmaktı.”

  26. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler