Programdan detaylarla: Ayvalık Uluslararası Film Festivali

Hazırlayan: Eylül Ege

Seyir Derneği tarafından Azize Tan direktörlüğünde, Fatih Özgüven danışmanlığında hazırlanan Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 14-19 Eylül’de gerçekleşecek. Biletler, 8 Eylül’den itibaren Biletix üzerinden ve Ayvalık’taki Küçük Han’da açılacak gişeden edinilebilir. Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da, Todd Haynes’in Julianne Moore ve Natalie Portman’lı son numarası May December gösterimiyle açılacak festival kapsamında Uluslararası Seçki, Sinema Yapmaya Çalışırken, İlk Filmler, Ve Ayvalık, Godard’a Saygı, Anılarına ve uzun metraj, kısa metraj, belgesel yapımların yer aldığı Türkiye’den Filmler bölümlerinde toplam 57 film gösterilecek. 

Programa; ekip katılımlı söyleşiler, filmlerin temalarından hareketle düzenlenecek paneller, üniversite öğrencilerinin hem atölyelerde eğitim alacakları hem de festivalde çalışma deneyimi kazanacakları Genç Sinema ve 17 Eylül’de gün boyu çeşitli etkinliklerle sürecek Seyir Çocuk Günü de dâhil. Festival, “Yeni Bir …” Ödülü’nü ikinci kez sahiplendirecek. Genç sinemacıların yetişmesi ve teşvik edilmesi amacıyla verilecek 50 bin TL değerindeki ödüle uzanan, açılış gecesinde açıklanacak. “Yeni Bir …” Ödülü’nün seçici kurulu yönetmen, senarist, yazar, yapımcı ve ressam Tayfun Pirselimoğlu; yapımcı Dilde Mahalli; kurgucu ve yönetmen Eytan İpeker; sinema yazarı, film programcısı Nil Kural ve oyuncu Selen Uçer’den oluşuyor.

Kırık Bir Aşk Hikâyesi

Uluslararası filmlerden dikkat çekenleri merak edenler Ayvalık Uluslararası Film Festivali seçkisinden notlar başlıklı haberimize uğrayabilir. İzleyiciyi yönetmenlerin dünyasına konuk eden Sinema Yapmaya Çalışırken bölümünde, Nanni Moretti’nin en yenisi Güzel Günler / A Brighter Tomorrow’u; Michel Gondry’nin sekiz yıllık arasını sonlandıran sıradışı komedisi Çözümler Kitabı / The Book of Solutions’ı; İran hükümetinin tüm yasaklarına rağmen sinema yapmaya devam eden Jafar Panahi’nin Ayı Yok / No Bears’i ve açılış filmi May December gösterilecek.

İlk uzun metrajlarıyla uluslararası festivallerde merak ve heyecan uyandıran yönetmenlerin işlerine yer veren İlk Filmler bölümü, festivale konuk olarak katılacak Martijn de Jong’un Vurgun Yemek / Narcosis’i; Cannes Film Festivali’ne seçilen ilk Ürdün filmi olan Amjad Al Rasheed yapımı İnşallah Erkek Olur / Inshallah a Boy; Juraj Lerotić’in kişisel hikâyesi Güvenli Bir Yer / Safe Place; Şili’nin bu yılki Oscar adayı olan Felipe Gálvez filmi Sömürgeciler / The Settlers ve görüntü yönetmeni Molly Manning Walker’ın Nasıl Seks Yapacağız? / How to Have Sex’ine yer veriyor.

Ve Ayvalık bölümü kapsamında iki film izlenebilecek. Bunlardan biri Nur Akalın’ın ailesinden kalan hatıralarla dolu eski bir evi elden çıkarmak için Berlin’den Ayvalık’a gelen bir kadının hikâyesini anlattığı Eflatun. Gösterimin ardından yönetmen, soruları yanıtlayacak. Ömer Kavur’un incelikli rejisi ve Hümeyra ile Kadir İnanır’ın unutulmaz performanslarıyla  klasikleşmiş 1981 yapımı Kırık Bir Aşk Hikâyesi de yıllar sonra çekildiği şehirde perdeye düşecek. 

Godard’a Saygı bölümünde, geçtiğimiz yıl vedalaştığımız sinema devinin İtalyan yazar Alberto Moravia’nın romanından uyarladığı; başrollerini Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance ve Alman yönetmen Fritz Lang’a teslim ettiği Nefret / Le Mépris filmi gösterilecek. Anılarına bölümü ise Bay Hulot’un Tatili / Les Vacances de monsieur Hulot ile Fransız yönetmen, senarist ve oyuncu Jacques Tati’yi ve aramızdan ayrılışının dördüncü yılında en sevdiği film olan Bilardocu / The Hustler ile sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan’ı yad edecek.

Düet
Uzunu, kısası, belgeseliyle Türkiye’den Filmler 

Yerli uzun metraj listesi epey kalabalık. Belmin Söylemez’in ödülleri toplayan kadın öyküsü Ayna Ayna gösteriminin ardından yönetmen Belmin Söylemez, oyuncular Laçin Ceylan, Manolya Maya, Şenay Aydın, Cengiz Orhonlu ve yapımcı Haşmet Topaloğlu’nun katıldığı bir söyleşi gerçekleşecek. Öncesinde, Tuvana Adalı’nın Şehrin Kadınları: Belmin Söylemez’in sözleriyle Ayna Ayna başlıklı röportajını okuyabilirsiniz. Ayşe Polat’ın prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan faili meçhul hikâyesi Kör Noktada’sı gösterildikten sonra yönetmen ile oyuncular Ahmet Varlı, Nihan Okutucu ve Çağla Yurga izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

Fikret Reyhan’ın izleyiciyi diken üstünde tutan üçüncü filmi Cam Perde’nin gösterimini, yönetmen ile oyuncular Selen Kurtaran, Uğur Karabulut, Alper Çankaya, Elif Çakman ve Emrah Özdemir’in katılımıyla gerçekleşecek söyleşi takip edecek. Türkiye’deki gençlerin kapıldığı çıkışsızlık duygusunu buram buram hissettiren bir ilk film olan Sanki Her Şey Biraz Felaket gösterimine yönetmen Umut Subaşı, yapımcı Cemre Erül ve oyuncu Melisa Bostancıoğlu da katılacak. İzlenebilecek yerli yapımlardan bir diğeri, Derviş Zaim’in suç ve suça bağımlılık, toplum ve toplum dışılık, özgürlük ve tutsaklık temalarını ele aldığı Tavuri.

Selcen Ergun’un başrolünü Merve Dizdar’a teslim ettiği Kar ve Ayı izlendikten sonra  gerçekleşecek söyleşide yönetmen ve film ekibi soruları yanıtlayacak. Özcan Alper’in senaryosunu Murat Uyurkulak ile birlikte yazdığı geri dönüş ve yüzleşme öyküsü Karanlık Gece’nin gösterimi yönetmen Özcan Alper, yapımcı Soner Alper ve başroldeki Berkay Ateş’in katılımıyla gerçekleşecek. Tam burada, Hakan Bıçakcı’nın Kötülüğün dip noktasında: Özcan Alper ile Karanlık Gece üzerine başlıklı röportajını da hatırlatalım. Ümit Ünal’ın senaryosunu yazdığı, Kerem Ayan’ın yönetmenliğini üstlendiği; 1985 yazından bir İstanbul portresi sunan Oregon’un gösterimi sonrasında film ekibi seyircilerle konuşacak. 

Festivalin Kadınlar Nasıl Başarıyor? bölümünde İdil Akkuş ve Ekin İlkbağ’ın birlikte yönettiği, su balesi üzerinden kız kardeşliği onurlandıran Düet, Murat Erün imzalı bir SMA hikâyesi olan Hatice ve Berna Gençalp’in ilk kadın ressamlarımızdan Mihri Rasim’in peşine düştüğü Kim Mihri belgeselleri, yönetmenler ve ekiplerin katılımıyla gösterilecek. Meraklıları, Zelal Buldan’ın Göçmen su kuşları: Düet başlıklı değerlendirme yazısı ve İlayda Güler’in Fırçanın ucunda özgürlük: Kim Mihri ekibiyle sohbet başlıklı röportajına davet edelim.

Tinebe

Kısa film seçkisinde Kasım Ördek’in hırsız bir çifte odaklandığı yol filmi Birlikte, Yalnız; Ceyda Aşar’ın bir emlakçı ile ev arayan kentli bir kadını takip ettiği Burası Size Göre Değil; Emine Yıldırım’ın bir tarot seansı üzerinden toksik erkekliğe baktığı Kadıköy’ün En İyi Falcısı; Benhür Bolhova’nın, plazalar arasına sıkışmış derme çatma kulübesinde adakçılık yapan Bekir’in müşterisine sattığı koyunlardan biri kaybolmasıyla yaşadığı çaresizliği anlattığı Koyun’u ve dahası bulunuyor. Charles Emir Richards’ın görüşleri yüzünden hedef hâline geldiği için ülkesinden kaçmak zorunda kalan, uzaya çıkan ilk Suriyeli Muhammed Faris’in öyküsünü anlattığı Suriyeli Kozmonot bunlardan biri. İlgilileri, Ezgi Oğraş’ın Suriyeli Kozmonot ve Charles Emir Richards’ın bulduğu yeni kombinasyonlar başlıklı röportajına göz atabilir. 

Deniz Telek’in 21 günlük karantina sürecini daha önce hiç görmediği köyünde geçirirken, kamerasıyla bebekken ölen ablasının izini sürdüğü kısası Suyu Bulandıran Kız; Çağlar Odabaş’ın bir aile üzerinden anıların hatırlanma biçimine dikkat çeken Tinebe’si ve Zeynep Demirhan’ın 15 sene önce Alzheimer teşhisi konan anneannesinin deneyimlerinden yola çıkarak belleğin zaman ve mekân ile olan etkileşimini incelediği Yüzler adlı kısa belgeseli de programa dâhil. Kısa film gösterimleri sonrasında yönetmenlerin katılımıyla söyleşiler düzenlenecek.

Yeryüzündekiler

Gelelim belgesellere. Somnur Vardar imzalı Boşlukta, Mardinli iki karakter üzerinden işçi koğuşlarındaki yaşamlara ve büyük bir kentsel yıkıma tanık ediyor. Vardar ve filmin kurgusunu yapan Eytan İpeker gösterim sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere Ayvalık’ta olacak. Fırat Özeler’in Türkiye sinemasının en özgün yönetmenlerinden Ömer Kavur’u merkezine aldığı Kavur’un gösterileceği festivale Özeler ve filmin yapımcısı Emir Melek de konuk olarak katılacak. Ezgi Oğraş’ın Arada kalmış hayat parçaları: Fırat Özeler’le Kavur üzerine başlıklı röportajına bakmak isteyebilirsiniz.

Pınar Öğrenci’nin, lokumun Anadolu’nun batısından Yunanistan’ın Siros Adası’na uzanan üretim hikâyesini bir hayatta kalma mücadelesi eşliğinde anlattığı Turkish Delight ve cinsel yönelimini gizleyerek yaşamak zorunda kalan üç kişinin öyküsüne mercek tutan Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak filmi Bu Ben Değilim de seçkide. Bu Ben Değilim’in yönetmenleri ve belgeselde yer alan Mustafa da festivale katılarak seyircilerin sorularını yanıtlayacak. Müge Turan, Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak ile Bu Ben Değilim’in yapım süreci’ni konuşmuştu.

Deniz Yüksel Abalıoğlu’nun yönettiği Maffy’s Jazz, trompet efsanesi Maffy Falay’ın 65 yıl yaşadığı İsveç’te çektiği yabancılık ve varlığını yeniden tanımlama uğraşı hakkında. Yönetmen Abalıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşecek belgesel gösterimi sonrasında Sibel Köse, piyanoda Kürşad Deniz’in eşliğinde bir konser verecek. Meraklıları, Cem Kayıran ve İlayda Güler’in Mirası, izleri ve tutkusuyla: Maffy Falay röportajına göz gezdirebilir. Festival kapsamında gösterilecek filmlerden, Aylin Kuryel ile Fırat Yücel’in imzasını taşıyan 8 Mart 2020: Bir Günce; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 7/24 canlı yayın yapan kameralarından görüntülerle kentte pandemi öncesi yapılan son kitlesel eylem olan Feminist Gece Yürüyüşü’nün hafıza kaydını sunuyor. 

Gülsel Özkan’ın Yunanistan ve Türkiye arasında 100 yıl önce gerçekleşen mübadeleye dair belgeseli Sıla Hasreti de festival filmlerinden. Gülsel Özkan, pek çok mübadilin yaşadığı Ayvalık’ta, gösterim sonrası izleyicilerle konuşacak. Harun Yel’in Yeryüzündekiler’i, Mardin’de eski bir mezarlık üzerine kurulu Saraçoğlu Mahallesi ile tanıştırıyor seyirciyi. Özel mülkiyet ve ölüm arasındaki ilişkinin üzerine bir değerlendirme sunan filmin yönetmeni Harun Yel, gösterimin ardından belgesele dair merak edilenleri yanıtlayacak.

Giriş görseli: Yüzler