Sinema salonlarında Başka Sinema’nın ön ayak olduğu bağımsız film canlanmasının etkisini sürdürdüğü aralık ayında, vizyonda görmek için gün saydığımız çok sayıda filme kavuşacağız.


AYIN FİLMİ

JEUNE & JOLIE (YOUNG & BEAUTIFUL)

27 Aralık

*François Ozon’un yıllar sonra yeniden Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasına seçilmesine neden olan son filmi.

*Fransız sinemasında benzerlerine epey aşina olduğumuz bir cinsel uyanış filmi olmasına rağmen, Ozon’un marifetli parmaklarından nasibini almış ve özel bir filme dönüşmeyi balarmış bir filmle karşı karşıyayız.

*Filmin 22 yaşındaki başrol oyuncusu Marine Vacht, modellikten gelme bir oyuncu olmasına rağmen, ilk başrolünde harikalar yaratıyor. Filmde Charlotte Rampling’in de kısa bir rolü var.

*46 yaşındaki Ozon’un bu 14.uzun metrajı, yönetmenin özellikle ilk dönemlerinde çektiği filmlerde anlatmayı ve ilgilenmeyi pek sevdiği “erişkinliğe ulaşma” öykülerinden biri olması nedeniyle de nostaljik bir önem taşıyor.

*Başka Sinema sayesinde vizyon şansı elde eden film, Ozon’un Türkiye’de gösterime girmeyi başaran yedinci filmi olacak.

Ozon’un kariyerinden üç cinsel uyanış filmi

Une robe d’ete (1996)

Les amants criminels (1999)

Gouttes d’eau sur pierres brulantes (2000)

Charlotte Rampling’in harikalar yarattığı dört Ozon filmi

Sous le sable (2000)

Swimming Pool (2003)

Angel (2007)

Jeune & Jolie (2013)

Başka Sinema’nın önümüzdeki aylarda seyirciyle buluşturacağı beş film

Le Capital (3 Ocak)

Gloria (10 Ocak)

Inside Llewyn Davis (17 Ocak)

Le passe (31 Ocak)

Only Lovers Left Alive (14 Şubat)


ARALIK VİZYONUNUN ÖRTÜK TEMASI

BAĞIMSIZ YERLİ FİLM AKINI

Toplam 13 yerli filmin vizyona gireceği aralık ayında, gişede iddialı sulu komediler ve onlardan arda kalan boşluğu dolduran daha az sulu romantik komediler dışında kalan altı düşük bütçeli yerli film var. Bunlara geçen ay sürpriz bir biçimde tek kopyayla vizyona giren Küf de eklenince, aralık ayında gösterimde kalacağı çok kısa süre içinde muhakkak sinemada yakalayıp izlemek gereken bir avuç yerli film dikkat çekiyor.

Küf (22 Kasım): Tüm Türkiye’de yalnızca, eski Moda Sineması’nın yerine açılan Moda Sahnesi’nin, geçtiğimiz ay kapılarını açan sinema salonunda gösterime giren, Ali Aydın’ın Venedik Film Festivali’nden Geleceğin Aslanı ödülüyle dönen bu çarpıcı ilk filminin vizyon akıbeti merak konusu. Kaçırmamak ise mümkün, deneyin.

Yozgat Blues (6 Aralık): İlk gösterimini İstanbul Film Festivali’nde gerçekleştirmesinin ardından, geçtiğimiz Adana Film Festivali’nden en iyi film dâhil pek çok ödülle ayrılan ve özellikle Ercan Kesal’ın performansıyla övülen Yozgat Blues, Başka Sinema’nın aralık güzellerinden.

Saroyan Ülkesi (6 Aralık): Hrant Dink’in yeğeni ve yönetmen Özcan Alper’in eşi olan Lusin Dink’in yazıp yönettiği bu etkileyici belgesel, İstanbul ve Antalya Film Festivali’nde yarışmasının ardından, Türkiye’de gösterime girmeyi başaran şanslı belgesellerden biri oluyor.

Soğuk (13 Aralık): İki ay önce Benim Dünyam filmiyle karşımıza çıkan Uğur Yücel’in bu filmden de önce çekmesine rağmen yeni gösterime giren filmi Soğuk, Berlin Film Festivali’nde Panorama bölümünde gösterilmesinin ardından, Roma Türk Filmleri Festivali’nin de açılışını yapmıştı.

Özür Dilerim (20 Aralık): İlk filmi Eylül’le dikkat çeken Cemil Ağacıkoğlu’nun yönettiği ve Güven Kıraç’ın zihinsel engelli Selim karakterine hayat verdiği film, başrolü Kıraç’la paylaşan Sema Poyraz’a da geçtiğimiz İstanbul Film Festivali’nden en iyi kadın oyuncu ödülü getirmişti.

Köksüz (20 Aralık): Deniz Akçay Katıksız’ın ilk uzun metrajlı filmi, Seyfi Teoman En İyi İlk Film ödülünü kazandığı İstanbul Film Festivali’nden bu yana, yerli ve yabancı pek çok festival gezmiş ve son olarak Venedik Film Festivali’nden övgülerle ayrılmıştı. Âni bir ölümle sarsılan bir ailenin histerik üyelerinin hikâyesini anlatan Köksüz, özellikle vizyondayken izlenmesi gereken bir film. 


BU AY AYRICA,

*Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Terrence Howard, Mario Bello, Paul Dano ve Melissa Leo’yu bir araya getiren gerilim filmi Prisoners,

*Yılın dikkat çeken Amerikan bağımsızlarından Ain’t Them Bodies Saints,

*Spike Lee’nin bir acayip yeniden çevrimi Oldboy,

*No Man’s Land’in yönetmeni Danis Tanovic’den bol ödüllü Epizoda u Zivotu Beraca Zeljeza,

*ve Peter Jackson’ın yeniden hortlattığı maceraya kaldığı yerden devam eden The Hobbit: The Desolation of Smaug da vizyona giriyor.


EVDE NE İZLESEM

2013’TEN EKSİK TAMAMLAMA

Yılın bu son ayı, tüm bir yıla göz atıp eksik filmleri tamamlamanın ve en iyiler listelerinin havada uçuşacağı aralık sonu ve ocak ayı için hazırlık yapmanın tam zamanı! Çok sayıda nitelikli filmin vizyon şansı bulduğu 2013’ü şöyle bir süzüp, sizler için aralık ayı boyunca tamamlanası eksikleri çıkardık. Hâlen vizyonda yakalama şansınızın devam ettiği filmleri bir kenara bırakarak, listenize girme ihtimali olan ve bu aralar temin edip evde izlemeniz gereken filmlerden bazılarını sizler için sıraladık.

 2013’ten Tamamlanması Gereken 20 Eksik:

-Silver Linings Playbook

-Beasts of the Southern Wild

-No

-Beyond the Hills

-Django Unchained

-The Imposter

-Passion

-Zerre

-The Loneliest Planet

-Rust and Bone

-Spring Breakers

-Dans le maison

-Searching for Sugar Man

-Perks of Being a Wallflower

-Holy Motors

-Safety Not Guaranteed

-Camille Claudel, 1915

-Lore

-Ginger & Rosa

-Rush

  1. Beş yıl önce on yıl önce

    1 Aralık 1913100 yıl önce bugün Belkıs Şevket tek motorlu üstü açık uçağa binen ilk kadın oldu ve İstanbul üzerinde uçarken aşağı attığı kartlarla Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Derneği (Kadın Haklarını Savunma Derneği) adına bildiri dağıttı. 2 Aralık 194370 yıl önce bugün, Varlık Vergisi’ni ödemedikleri için 1943 başından itibaren Aşkale ve Sivrihisar’daki çalışma kamplarına gönderilen ve yüzde 87’si gayri Müslim olan mükelleflerin serbest bırakılmasına karar verildi. 3 Aralık 197340 yıl önce bugün Pioneer 10 aracı Jüpiter’in ilk yakın çekim fotoğraflarını gönderdi.;(http://planetimages.blogspot.com) 6 Aralık 20085 yıl önce bugün 15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos’un iki polis tarafından öldürülmesiyle 2008 Yunan isyanı başladı. (libcom.org)

  2. Big Brotherın bizi izlediği doğruysa: Simon Menner

    Top Secret isimli kitabında Stasi arşivinden akıl almaz karelerle Doğu Almanya hükümetinin gözetleme operasyonuna bir iç bakış sergileyen sanatçı Simon Menner ile sohbet ettik. Alman fotoğrafçı Simon Menner, gözetleme konusunda oldukça meraklı. Küratörlük görevini üstlendiği son kitabı Top Secret: Images from the Stasi Archives, Doğu Almanya hükümetinin şaşırtıcı büyüklükteki gözetleme operasyonunu konu ediniyor. Arşivdeki milyonlarca belgenin arasından seçilmiş fotoğraflardan oluşan kitapta insanların nasıl takip edileceğinden dövüş tekniklerine, sahte bıyık takma önerilerinden daire aramalarına kadar her şey mevcut. Fakat görüntülerin yakın tarihten gelmesine rağmen, Top Secret bir anda hem tanıdık, hem de oldukça yabancı bir dünyayı yansıtıyor; bugüne de şüphesiz ilginç bir ışık tutuyor. Gözetim ve

  3. Ethem Onur Bilgiç ve Tatlı Kabuslar

    Bant Mag. illüstratörlerinden Ethem Onur Bilgiç, 3 Aralık salı günü Tatlı Kâbuslar adlı ilk kişisel sergisini Milk Gallery’de açtı. Sergiden önce bir başka çizer Sedat Girgin, hem sergi hem de Ethem’in estetik algısı üzerine merak ettiklerini sordu. Sedat Girgin: 3 Aralık’ta ilk kişisel sergini Milk Gallery’de açıyorsun. Nedir bu serginin adı? Ethem Onur Bilgiç: Serginin adı Tatlı Kâbuslar. Sedat Girgin: İşlerin küçük bir kısmını önceden gören şanslı insanlardan biri olarak yazıyorum, işlerin bir seri olduğunu söylemiştin. Nedir bu seri? Neyi anlatıyorsun? Anlatırım demiştin. Kısmet burayaymış. Ethem Onur Bilgiç: Ufaktan bahsettiğim gibi, rüyalarımda gördüğüm ve ufak ufak not aldığım biraz saçma biraz garip biraz da ürkütücü öyküler

  4. Homofobinin yasalaştığı topraklarda büyüyen çocuklar: Children 404

    Rusya’da susmayı reddeden genç LGBT bireylerin hikâyesini anlatan Children 404 belgeseli uluslararası platformda destekçilerini arıyor. 2013 yazı Gezi Parkı olayları neticesinde Türkiye tarihinde gördüğü en coşkulu ve kalabalık LGBT onur yürüyüşünü yaşarken komşu Rusya’dan gelen ve ulusal homofobiyi meşrulaştıran anti-gey propaganda yasası kalbimize kara gölgeler düşürmüştü. Aradan aylar geçti ve her nasıl Türkiye’de Gezi Parkı direnişinin meyvelerini görüyorsak, Rusya’da da bu anti-gey propaganda yasasına karşı başlatılan direniş de meyvelerini vermeye başladı.  Rusya’da susmayı reddeden genç LGBT bireylerin hikâyesini anlatan Children 404 belgeselinin ekibi var olan yasal baskı nedeniyle anonim kalmak durumunda, ancak belgesel için yardım toplamaya çalışan Kanadalı proje ortağı

  5. Manzaralar: Koray Kantarcıoğlu

    Fezada süzülen dağlar, patlayan kozmos, atomlar, zerreler, pikseller ve sonsuzluk.

  6. "O çöpü biz düzgün hale getiririz": Don Kişot Evi

    Don Kişot işgal evinin hikâyesini ve bu hareketin temel pratiklerini hem ev hem de atölyesinin manzarasının buraya baktığı sanatçı Talat Doğanoğlu ile konuştuk.

  7. Demonation Festivali No:4

    Üretimlerini bağımsız şekillerde ve ticari kaygılardan muaf olarak sürdüren müzikleri bir araya getiren Demonation Festivali, dördüncü senesi itibariyle hem gelenekselleşmiş, hem de Bant Mag. olarak en favori organizasyonlarımızdan biri. 4-5 Ocak tarihlerinde Babylon’da gerçekleşecek festivalde sahne alacak isimleri daha yakından tanımak için onlara birkaç soru yönelttik.

  8. The Cribs’den nasihatler var

    The Cribs’in 6 Kasım’daki adrenalin yüklü Tokyo konserinin ardından, Louder Than War ekibinden Katie Clare ve The Cribs’in hem solisti hem basçısı olan Gary Jarman, grubun yıldönümü albümü, müzikal zevkleri, ve sakalları hakkında konuşmak üzere buluştu...

  9. 10 kaplan gücünde bir müzisyen: Emily Wells

    27 Kasım'da Babylon'da sahne alan Emily Wells, müzikseverlere eşine kolay rastalanmayan o dört dörtlük konser deneyimlerinden birini yaşattı. buralara kadar gelmişken, biz de röportaj yapma fırsatını kaçırmadık.

  10. Red Bull Music Academy Radio Festival rehberi

    Dans etmeden duramayacağınız yepyeni festival hakkında bilmeniz gerekenler

  11. Bir Berlin seyahatinden sahneler ve eski efsaneler

    Kadınlar için uluslararası bir network olarak işleyen female:pressure’ın düzenlediği, ses teknisyeninden organizatörüne, katkıda bulunan herkesin kadın olduğu Perspectives Festival için Berlin’e giden Yeşim Tabak’ın kaleminden izlenimler; buram buram Berlin, inşaat ve “kızlar” kokulu bir yazı…

  12. Dijital veri ve ederi: Streaming ve ötesi

    Müzik ekonomisi incelemelerinde bu ayki konumuz; günümüzün en yaygın müzik dinleme yöntemi “streaming”, yani bir şarkıyı bilgisayara indiremeden internet üzerinden dinleme.

  13. Müzik insanları “streaming” hakkında ne düşünüyor?

    Müzik ortamından farklı insanlara “streaming” alışkanlığı, pratiği, ekonomisi ve etiği hakkında ne düşündüklerini sorduk. Konu üzerine deneyimlerini bizle paylaşmalarını istedik.

  14. Bambaşka bir albüm deneyimi: Görsel albümler

    Müziğin görselle desteklenmesinin etiği daha yıllarca tartışılacak gibi duruyor. Bugüne kadar bu tartışmaya nokta koyan olmasa da karşımıza çıkmış en tatmin edici örnekleriyle görsel albümleri masaya yatırıyoruz.

  15. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  16. Müziğe dair kısalar

    İnsanların, inandıkları şeyin tam tersini savunan şarkıları sevebilmesinin inanılmazlığı ve sanatta taklite yönelik kısa yazılar...

  17. Bu Ay Ne İzlesem

    Sinema salonlarında Başka Sinema’nın ön ayak olduğu bağımsız film canlanmasının etkisini sürdürdüğü aralık ayında, vizyonda görmek için gün saydığımız çok sayıda filme kavuşacağız.

  18. Türden Türe, Daldan Dala Konan Üç Yönetmen

    Her çektiği filmle, başka bir türe, epey farklı dünyalara yolculuk eden yönetmenlerden François Ozon ve Spike Lee’yi bu ay vizyonda ağırlıyoruz. Onlara, geçtiğimiz Filmekimi’nde The Look of Love’la karşımıza çıkan Michael Winterbottom da eklenince, daldan dala konan bu yönetmenlerin ne işler karıştığını didiklememek olmazdı…

  19. Hiç Kimsenin Favori Oyuncusu: Keanu Reeves

    Resmen Hollywood’un mundar ettiği bir simayı, hiç kimsenin her gece yatağa onu düşünerek girmediğine neredeyse emin gibi olduğumuz Keanu Reeves’in kulaklarını, bu ay bizde de gösterime giren yeni filmi 47 Ronin’e rağmen kimse çınlatmıyordur kesin, bari en azından biz çınlatalım dedik.

  20. Beyazperdenin Yalnız Karakterleri

    Geçtiğimiz ay gösterime giren All is Lost’ta azgın dalgalara karşı tek başına ayakta durmaya çalışan ve tüm bir filmi yalnız başına sırtlayan Robert Redford’u izleyince, beyazperdenin yapayalnız karakterleri etrafında şöyle bir gezinelim dedik.

  21. Çıfıt

    Görüyoruz-beğeniyoruz, dinliyoruz-ilgileniyoruz, yiyoruz-bayılıyoruz, okuyoruz-şaşırıyoruz, sonra da sizinle paylaşıyoruz.

  22. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] sorumlu yazı işleri müdürü J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın koordinatörü