Görüyoruz-beğeniyoruz, dinliyoruz-ilgileniyoruz, yiyoruz-bayılıyoruz, okuyoruz-şaşırıyoruz, sonra da sizinle paylaşıyoruz.
Mmmm*
Pek Beğendik
Austin Texas’da küçük bir gürültü atölyesi var: Bleep Labs. Kendileri 2006’dan bu yana ismiyle cismiyle şirin sıfatına cuk oturacak analog ve dijital synthesizer’lar inşa etmekteler. Ürünler çeşit çeşit, çıkardıkları gürültüler de öyle. Dileyen sitelerinden farklı ürünlerin videolarına bakıyor, hangi gürültüye talip olacağına daha sağlıklı karar verebiliyor. Benim gürültüyle işim olmaz diyorsanız da, müzisyen bir arkadaşınıza çok keyifli bir hediye verme ihtimalini değerlendirebilirsiniz.
Ortaya çıkan son ürünler oldukça kullanıcı dostu, ancak ürünü son haline getirmek de alıcının mesuliyetinde. Her şeyin el yapımı olduğunu, Bleep Labs’in ürünle beraber oldukça ayrıntılı kullanma ve yapım talimatları verdiğini de not düşelim. Kısacası bir lehim makinanız varsa – veya lehim makinası olan ve bu işlerden anlayan bir dostunuz– aradığınız çeşit çeşit ses ise, siteye bir göz atmanızda fayda var diyor, sizleri buradan alıyoruz.
Hmmm*
İlgimizi Çekti
Gün geçmiyor ki sosyal medyanın farklı bir formatını öne süren bir siteyle tanışmayalım. Facebook her paylaşımın yer edindiği genel bir havuz yaratırken, Twitter, Instagram gibi daha özelleştirilmiş paylaşım formatlarına odaklanan site ve uygulamalar günlük dialoğumuzun bir hâline geleli epey zaman oluyor. Kendisi dahi bayatlamış bu sosyal-medyanın-hayatımızdaki-yeri saptamasını yapmamın nedeni, tahmin edersiniz ki, yine yeni yeniden bir sosyal medya sitesinden bahsetmek: ART:I:CURATE.
ART:I:CURATE sosyal medya deyince ilk aklımıza gelen formatın biraz yaratıcılıkla çekiştirilmiş hâli. Site temel olarak sanat paylaşımı üzerine kurulu, ancak pek çok sanatçının üyesi olduğu, işlerini yüklediği ve başka sanatçıların işlerini beğendiği, “kapalı devre” sitelerden farkı, sitenin “sıradan” kullanıcıya, yani sanat severlere bir küratörlük görevi de yüklemesi. Şöyle ki, sanatçılar ART:I:CURATE sitesine girip üye olup işlerini yükleyemiyorlar. Başvurmak durumundalar. Sitenin takipçileri ise sadece dijital ortamda sörf yapmak yerine, beğendikleri işleri kendi sanal galerinde sergilemeye, başka sanal galerileri ve kullanıcıları takip ederek yeni sanatçılar keşfetmeye, beğendikleri sanatçılar ve işler hakkında yorum yapmaya teşvik ediliyor, ancak sıradan bir takipçi yerine “küratör” olmak için gene bir başvuru süreci söz konusu. İş nihayetinde sanal ortamdan gerçek bir galeri ortamına da taşınabiliyor, zira sitenin kurucuları Irina Turcan ve Nur Electra El Shami site takipçilerinin küratörlüğünde popülerlik yakalayan sanatçılarla beraber çalışarak uluslararası sergiler düzenliyorlar. Arkasındaki fikir ilgi çekici olmakla beraber, şöyle bir göz attığımız kadarıyla ART:I:CURATE, yeni sanatçılar keşfetmek için de hayli keyifli bir siteye benziyor. Merak edenler buradan.


ART:I:CURATE vasıtasıyla keşfettiğim İranlı ressam Nazar Moosavinia’dan….